De hel die OPS heet

Een appje. Of ik morgen tussen 17:30 uur en 19:00 uur zin heb om wat te gaan eten? Mijn zus is vlakbij aan het werk en moet die tijd overbruggen. Mijn hersenen draaien zo hard dat mijn lichaam mee lijkt te draaien. Angst grijpt om zich heen. Hou je rustig. Het is je zus.

Nee, zeg ik, dat gaat niet. Mijn darmen zijn veel te onrustig. Uit eten zit er niet in. Zo, dat is van de baan. Is het goed als ik dan een broodje bij jou kom eten? Natuurlijk! Dat is prima, zie ik mezelf typen, terwijl mijn hele lichaam schreeuwt: NEE! Leuk, reageert mijn zus. Alsof er niets aan de hand is, vraag ik of ik broodjes moet halen. Ondertussen raast mijn hoofd als een wilde door. Geen gedachten, pure spanning en angst. Een ander deel van mijn brein probeert te redeneren en de logica te zoeken.

Wat is er aan de hand? Waarom paniek? Het is je zus. Ze komt alleen even de tijd doden. 

Het is geen hoofd kwestie. Het is geen logica kwestie. Niet meer. Ik weet het allemaal prima. Er is niets om bang voor te zijn. Toch heeft mijn lichaam al gereageerd alsof er ernstig gevaar dreigt.

De onrust neemt verder toe. Ik zet een luisterboek op en probeer me te concentreren op de woorden. Dat lukt. Ik word moe en rond 2:00 uur val ik in slaap. Om 4:00 uur ben ik echter alweer wakker. Hoe ga ik dit volhouden tot 17:30 uur? De logica raast door mijn hoofd, maar mijn lichaam reageert daar allang niet meer op. De paniek gaat doorzetten. Ik kan het niet meer stoppen. De stem in mijn hoofd begint.

Loser. Kan je niet eens je zus ontvangen voor een broodje? What the fuck is jouw probleem? 

Dan moet ik vechten tegen de lichamelijke gevolgen van de paniek én de stem in mijn hoofd. Dat is bijna niet te doen. Daar komen dan de anderen gedachten. De gedachten die ik niet op mijn blog benoem.

OPS. Ontwijkende Persoonlijkheidsstoornis. Je zou midden in de nacht in de auto kunnen stappen en met 100 kilometer per uur tegen een boom aan kunnen rijden. Omdat je zus een broodje komt eten de volgende dag. Dát is OPS. In plaats daarvan app ik mijn zus om 4:14 uur dat ik het heel vervelend vind, maar dat ik denk dat het niet gaat lukken. Vol schaamte en verdriet vraag ik haar of ze misschien ergens anders kan gaan eten. OPS. De hel op de aarde. ♥

13 gedachten over “De hel die OPS heet

 1. Logisch, mag je heel verdrietig om worden en zijn. Maar jezelf erom haten, NEE. Want godverdomme wat vind ik het knap dat je juist voor jezelf durft te kiezen en toch je zus hebt afgezegd. Ze zal het wel begrijpen. En voor de mensen die zeggen dat je door je angst heen moet, dat heb je juist al zolang geprobeerd. Gun jezelf rust vandaag en liefde voor jezelf. Je hebt een moedig besluit genomen voor jezelf. Ik ben trots op je.

 2. Heey lieve Marion,

  Ja bizar heftig he, hoe dat werkt…. Ik heb de diagnose ook, herken dan ook precies hoe je het beschrijft! Tenminste zo’n anderhalf jaar geleden ging het bij mij zo!!
  Gelukkig is het wat afgenomen dankzij pittige schematherapie en veel exposure. Zojuist kwam ook mijn zus dus op bezoek, en heel relaxed vind ik het nog steeds niet, maar ze kan in ieder geval weer langs komen.
  Als ik het goed begreep was therapie geen optie voor je….extra naar dus….Sterk van je om voor jezelf te zorgen door je zus af te zeggen (want dat is ook net zo’n hel op dat moment en de tijd erna….)
  Fijn dat je erover schrijft! xxxx Marieke

  1. Wat fijn dat de schematherapie voor jou geholpen heeft! Ik ben eraan begonnen, maar ben ook lichamelijk ziek en daardoor miste ik teveel. Ik heb soms goeie dagen waarop ze langs kan komen en bij haar of mijn ouders langsgaan is voor mij een veel minder groot probleem. Dan maar op die manier. Bedankt voor je reactie. Fijn! 😊

  1. Absoluut. De mensen dicht om mij heen, mijn man, mijn ouders, zus en zwager sowieso. Verder lezen de meeste van mijn ooms en tantes regelmatig mijn artikelen, net als een aantal neven en nichten en een vriendin. Praten erover blijf ik moeilijk vinden, daarom knijp ik met handjes dicht met het feit dat dat schrijven me zo goed afgaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.