Kladbloggen

De Geit en het Plakje Ontbijtkoek


Lieve mensen, laten we het vandaag eens over ontbijtkoek hebben. Volgens Wikipedia wordt ontbijtkoek ook peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Ik wist het niet. U wel? In Vlaanderen wordt de ontbijtkoek steevast peperkoek genoemd. Kijk, die Belgen zijn tenminste helder in dingen. 

Goed, ontbijtkoek. Ik vond het niet geweldig. Het zat namelijk bomvol suiker. Daar hoefde je geen geleerde voor te zijn. Dat kon je wel proeven. Daarnaast plakte de koekmassa altijd vast aan je tanden en mijn tanden waren mijn angst. Nu nog droom ik vaak over dat mijn tanden los zitten of eruit vallen. Ik ben als de dood voor de tandarts. Dat was ik als kind ook al. Daarom was suikerkoek, ik bedoel, ontbijtkoek niet aan mij besteed.

Ik weet nog dat er op school tegen ons gezegd werd dat ontbijtkoek gezond was. Sommige kinderen hadden het mee als tussendoortje. Er waren zelfs kinderen die het op brood hadden. Dat vond ik raar, maar dat de juffrouw beweerde dat ontbijtkoek gezond was, dat vond ik pas echt beangstigend. Zij moest toch beter weten. Ik was destijds een jaar of vijf, gok ik zo.

Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij en rijsmiddelen (E-500 en E-450a) zijn toegevoegd. In 100 gram koek zit ongeveer 3,5 gram vet en 64,3 gram koolhydraten. De bereiding is als volgt: eerst wordt de suikerstroop gekookt, die wordt vervolgens door de roggebloem gemengd, na afkoeling en rijping (best enkele dagen) wordt het deeg gekneed, ook opbraken genoemd, met de honing, kaneel en bakpoeders. Na het eventueel toevoegen van vruchten of rozijnen wordt het geheel gedurende een uur gebakken op 180° Celsius.

De ontbijtkoek was zo verdomde populair dat de meeste Nederlandse huishoudens over een speciale ontbijtkoektrommel beschikten. Een langwerpige, blikken trommel die je aan de voorkant met een klepje open kon maken en dan lag daar die verrekte ontbijtkoek een beetje vers te wezen. De betere ontbijtkoektrommel beschikte over een plankje waarmee je de ontbijtkoek zo uit de trommel kon trekken. Handige Harry kan wel bedenken dat je dan ook meteen een snijplank voor je ontbijtkoek hebt. Veel mensen besmeren de plak ontbijtkoek nog met een laagje boter. Boter. Nog zo’n weerzinwekkend product. Vind ik. De combinatie van de hoeveelheid suiker en een laagje boter maakte de ontbijtkoek voor mij één van de meest beangstigende etenswaren die ik kende.

Tot zover mijn ervaring met en mening over de ontbijtkoek. ♥

P.s. Ik kon geen afbeelding van een ontbijtkoek vinden, vandaar een afbeelding van een gras etende geit.

23 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s