De Geit en het Plakje Ontbijtkoek

Lieve mensen, laten we het vandaag eens over ontbijtkoek hebben. Volgens Wikipedia wordt ontbijtkoek ook peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Ik wist het niet. U wel? In Vlaanderen wordt de ontbijtkoek steevast peperkoek genoemd. Kijk, die Belgen zijn tenminste helder in dingen. 

Goed, ontbijtkoek. Ik vond het niet geweldig. Het zat namelijk bomvol suiker. Daar hoefde je geen geleerde voor te zijn. Dat kon je wel proeven. Daarnaast plakte de koekmassa altijd vast aan je tanden en mijn tanden waren mijn angst. Nu nog droom ik vaak over dat mijn tanden los zitten of eruit vallen. Ik ben als de dood voor de tandarts. Dat was ik als kind ook al. Daarom was suikerkoek, ik bedoel, ontbijtkoek niet aan mij besteed.

Ik weet nog dat er op school tegen ons gezegd werd dat ontbijtkoek gezond was. Sommige kinderen hadden het mee als tussendoortje. Er waren zelfs kinderen die het op brood hadden. Dat vond ik raar, maar dat de juffrouw beweerde dat ontbijtkoek gezond was, dat vond ik pas echt beangstigend. Zij moest toch beter weten. Ik was destijds een jaar of vijf, gok ik zo.

Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij en rijsmiddelen (E-500 en E-450a) zijn toegevoegd. In 100 gram koek zit ongeveer 3,5 gram vet en 64,3 gram koolhydraten. De bereiding is als volgt: eerst wordt de suikerstroop gekookt, die wordt vervolgens door de roggebloem gemengd, na afkoeling en rijping (best enkele dagen) wordt het deeg gekneed, ook opbraken genoemd, met de honing, kaneel en bakpoeders. Na het eventueel toevoegen van vruchten of rozijnen wordt het geheel gedurende een uur gebakken op 180° Celsius.

De ontbijtkoek was zo verdomde populair dat de meeste Nederlandse huishoudens over een speciale ontbijtkoektrommel beschikten. Een langwerpige, blikken trommel die je aan de voorkant met een klepje open kon maken en dan lag daar die verrekte ontbijtkoek een beetje vers te wezen. De betere ontbijtkoektrommel beschikte over een plankje waarmee je de ontbijtkoek zo uit de trommel kon trekken. Handige Harry kan wel bedenken dat je dan ook meteen een snijplank voor je ontbijtkoek hebt. Veel mensen besmeren de plak ontbijtkoek nog met een laagje boter. Boter. Nog zo’n weerzinwekkend product. Vind ik. De combinatie van de hoeveelheid suiker en een laagje boter maakte de ontbijtkoek voor mij één van de meest beangstigende etenswaren die ik kende.

Tot zover mijn ervaring met en mening over de ontbijtkoek. ♥

P.s. Ik kon geen afbeelding van een ontbijtkoek vinden, vandaar een afbeelding van een gras etende geit.

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. heleen schreef:

  Whahahahaha die laatste regel!
  Geweldig!!!!

  1. Marion schreef:

   Daar was het allemaal om te doen, hè? 😊

 2. Ik zat maar te wachten op het moment waarbij de geit in het verhaal kwam!
  Whahahahahaha

  Ja, een bommetje is het – naar ’t schijnt wel goed voor de vooruitgang van de achter uitgang… als je begrijpt wat ik bedoel! 😉

 3. Joyce J schreef:

  😂 De oudste krijgt steevast op maandag en dinsdag een plak ontbijtkoek mee naar school mét boter… omdat ie aan 2 boterhammen niet genoeg heeft. 🙈

 4. Deborah Hamar schreef:

  Wahaha… En terwijl ik dit lees zit ik net aan mijn plakkie ontbijtkoek. Zo op zijn tijd, met inderdaad een flinke lik boter (die ik normaal nergens anders op smeer dan alleen op mijn ontbijtkoek) best lekker.
  En dan die geit. Ik denk, waar blijft het dat ie je ontbijtkoek uit je handen plukt oid haha.

 5. Yvonne schreef:

  De Belgen duidelijk? Ik vind het geen peperkoek hoor. Komt geen peper aan te pas.

   1. Yvonne schreef:

    Ja Thomas?

    1. Onderschat vooral de Belgen niet!

     1. yvonne schreef:

      Haha Thomas. Ik onderschat ze niet maar ze hebben soms in mijn ogen wel vreemde benamingen voor sommige dingen;-)

      1. Mag ik zeggen dat dit wederzijds is 🙂 ?

  1. Marion schreef:

   Hmmm, daar heb je ook een punt!

 6. Ik weet niet wat er scheelt met Google vandaag, want ik vond noch een foto van een ontbijtkoek noch van een gras etende geit. Een clownneus vond ik wel…

 7. Sabine schreef:

  Haha leuk stuk! Nu er geen ontbijtkoek meer beschikbaar is voor mij mis ik het best wel haha 🙂 Is echt zo lekker! Maar inderdaad heel veel suiker heeft het. Maar af en toe een plakje gaat er zeker wel in.

 8. Evelyne schreef:

  Haha, leuk! Vroeger at ik dit met boter tussen mijn boterham. Maar opeens, enkele jaren terug kreeg ik verschrikkelijke krampen van peperkoek (zo noemen we het hier). Ik weet niet waarom of hoe of wat. Tot enkele maanden terug. De bewoners lusten dit graag en zouden een hele pak in eens op eten (laten we niet toe hoor!) en ik dacht, ik heb honger ik wil het nog eens proberen. En rara, ik kon het weer verdragen. Dus af en toe gaat er weer een plakje peperkoek (oftewel zoetekoeke op z’n west-vlaams dialect) in mijn mond 😉

 9. Hahaha. Je hebt gewoon een hele blog over ontbijtkoek weten te schrijven. 😂

 10. Levensjutter schreef:

  Oh heerlijk ! Je blog dan hè. Want ontbijtkoek eet ik al lang niet meer. Echte boter nog wel, soms, want anders plakt de hagelslag niet. Fijn weekeinde!

 11. mariellemarielle schreef:

  lol, haha geweldig, hoe verzin je het!, eeen gezond tussendoortje of bij de lunch…ik at het veel maar er is niets gezonds aan, net als veel van de zgn gezonde tussendoortjes.

  oh…ontbijtkoek is toch wel nuttig hoor! JE kunt er met sinterklaas een prima “drol” van maken als surprise.
  Of geitenkeutels

 12. Rob Alberts schreef:

  OOk ik ken de koek als peperkoek.

  In Brabant gebruikt men deze naam ook.
  Het suiker eten heb ik afgezworen.
  Evenals het dier eten.

  Al herinner ik mij de smaak van een Stoba Kabritu van Bonaire.
  Geitenvlees vind ik erg lekker.

  Nu geniet ik alleen nog van geitenkaas.

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.