Kerstkaarten Actie: De Intro

Gisteren ben ik begonnen met de eerste voorbereidingen op mijn kerstkaartenactie. Jazeker, het is nog maar september, maar time flies when you’re having fun en voor je het weet is het zover. Aan de slag dus!

Vorig jaar zette ik mijn blog in om geld in te zamelen voor de actie van Karim, Kerst Is Voor Iedereen. Dit werd een geweldig succes. Veel mensen hier in Wageningen konden genieten van een fijne avond, lekker eten en een gezellig samenzijn. Dit jaar ga ik me inzetten voor de eenzame ouderen.

Ik was denk ik een jaar of 15 toen we op de middelbare school moesten bedenken wat we gingen doen voor kerst. Er waren een aantal opties, zoals een kerst-ontbijt of lunch, maar wonder boven wonder kwamen wij blowende en zuipende tieners op het idee om kerstkaarten te gaan maken voor de ouderen die met kerst alleen waren. We gingen bejaarden-, verzorgings- en verpleeghuizen in de omgeving af om de namen op te vragen van de mensen die weinig of geen familie hadden en zelden bezoek kregen. Die mensen, die wilde wij met een kaartje verrassen. Een persoonlijk kaartje. Met hun naam erboven. Met een persoonlijke boodschap van één van ons. Bij één van de tehuizen mochten we de kaarten persoonlijk aan de bewoners overhandigen. Dat was ontzettend mooi. Oké, een aantal van hen was al zo van de wereld dat ze er niets van begrepen, maar het overgrote deel was dolgelukkig. Een praatje, een kaartje en een knuffel bij het weggaan. Het is zo eenvoudig.

Dit jaar wil ik iets vergelijkbaars gaan doen. Ik wil mijn eigen kerstkaarten gaan maken en laten afdrukken. Hoe meer kaarten ik verkoop, hoe goedkoper ze worden. Voor ieder pakje wat ik verkoop wil ik kijken of het mogelijk is om één kaart naar een eenzame oudere te sturen of te brengen. Ik ga in mijn eigen omgeving eerst eens binnenlopen bij één van de tehuizen om te kijken hoe men daar tegenover staat. De tijden zijn natuurlijk compleet anders dan 25 jaar geleden, maar ik ga er wel vanuit dat er positief op gereageerd zal worden.

Wellicht zijn er mensen onder mijn lezers die zelf in een verpleeghuis, bejaardentehuis of verzorgingstehuis werken en vinden jullie het leuk om mee te doen. Dat jullie de namen van de eenzame bewoners verzamelen en die naar mij toesturen of misschien vind je het wel leuk om zelf de kaarten te schrijven met vrienden, familie of collega’s. Dan is het wellicht een idee om de kaarten naar jou toe te sturen en dat je er zelf mee aan de slag gaat. Het staat nog allemaal in de kinderschoenen dit idee, dus denk gerust met me mee. Advies en ideeën zijn altijd welkom. ♥

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Zo een grandioos initiatief!
  Ben heel erg benieuwd naar hoeveel mensen hieraan mee zullen werken…..

  Heel veel succes Xoxo

 2. mckleuver schreef:

  Ik vind het een superleuk initiatief. Dit moet je zeker gaan proberen!

 3. levelieze schreef:

  Ik vind het alvast een heel mooi gebaar!

 4. Christine schreef:

  Mooi Marion! Er zijn veel eenzame ouderen die blij zullen zijn met wat aandacht.

 5. Fauve schreef:

  Weet je Marion, hoewel ik je aktie als positief wil aanmerken, zou de aandacht voor een ‘eenzame’ oudere los moeten staan van het aantal verkochte kerstkaarten. Ik vind het zo schrijnend dat er weer een aktie moet komen om ergens bij stil te staan maar blijkbaar werkt dat zo. Heeft overigens niets met jou persoonlijk te maken, dat vooropgesteld. Een kaartje, eén kaartje met de Kerst lost die gruwelijke eenzaamheid niet op, daar is meer voor nodig, maar het zou een begin kunnen zijn…

  1. Marion schreef:

   Ja, daar is zeker meer voor nodig, maar dit is alles wat ik kan doen. Buiten een helpende hand reiken in de winkel, een praatje maken met de zieke buurvrouw op de hoek en de kliko buiten zetten voor de andere buurvrouw. Er is altijd een keerzijde, maar als ik daarop ga focussen, dan zou ik niet eens meer weten waar te beginnen en zou ik waarschijnlijk niets meer doen. Ik richt me dan liever op de positieve kant.

 6. Evelyne schreef:

  Oooh wat een prachtidee! Ik wens je er veel succes mee en ik hoop het proces er van te mogen lezen op je blog.

 7. Hoi Marion, hoewel je mij waarschijnlijk niet kent, volg ik je blog al een tijdje en woon (en studeer) ik tegenwoordig ook in Wageningen. Ik vind je initiatief voor de kerstkaarten voor ouderen een heel mooi idee en mocht je hulp nodig hebben bij het schrijven of maken van de kaarten dan zou ik daar graag bij helpen! Ik hoor het wel 🙂

  1. Marion schreef:

   Oh wauw, wat lief! Ik heb nog een paar lezeressen en medebloggers die hier in Wageningen wonen. Misschien kunnen we tegen die tijd meeten met z’n allen en dan samen de kaarten gaan schrijven. Dat zou wel heel tof zijn! Ik bewaar je berichtje even en dan houden we contact. Tof! ❤

 8. mariellemarielle schreef:

  Geweldig idee!
  Ik denk zeker dat het nog kan, hier in het dorp zijn er basisscholen die dit ook doen.

  Succes ermee en via je blog blijf ik vast wel op de hoogte!!

 9. Yvonne schreef:

  Heel mooi idee. Denk wel dat verzorgingsteunzender hier blij mee zijn.

 10. anneleen schreef:

  Echt een heel leuk en mooi initiatief, Marion! ik ben benieuwd hoe je dit verder gaat vorm geven 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.