Bedankt, man!

Gisteren introduceerde ik het plan met de kerstkaarten voor de eenzame ouderen. Daar kwamen heel veel toffe reacties op. Helaas was er, uiteraard, ook weer kritiek. Niet mijn sterkste kant om mee om te gaan.

Hoewel ik het eigenlijk wilde laten voor wat het was, bedacht ik me nu dat ik er toch een artikel over ga schrijven. Waarom mogen anderen wel hun mond open trekken en zou ik het weer naast me neerleggen? Nee, deze keer maar eens niet. Ik vind het zuur. Zuur dat mensen weer even de negatieve kant willen benadrukken en zo weer een zwart randje weten te geven aan een liefdevol en mooi initiatief.

Ouderen zijn altijd eenzaam, niet alleen met kerst. Een kaartje lost niets op hoor. Moet je eerst kaarten verkopen om kaarten te kunnen sturen? Kan je niet iets uit jezelf doen? We moeten altijd naar ouderen omkijken, niet alleen met kerst.

En hoewel het allemaal waar is vraag ik mij af waarom? Ik kende niemand van degene die een reactie achterliet. Geen vaste lezers. Geen volgers. Geen vaste Twitteraars waar ik regelmatig contact mee heb. Weten ze iets van mijn achtergrond? Dat ik zelf de grootste kluizenaar ben van allemaal? Dat ik, samen met mijn partner, van één uitkering rond moet komen en dus niet zomaar 100 kaarten uit eigen zak kan betalen? Weten ze iets over mij en mijn leven?

Natuurlijk, niets van aantrekken! En wat zou ik dat graag willen. Maar het trapje is al gegeven. Het het-is-niet-goed-genoeg trapje. Het is niet voldoende. Je zou meer moeten doen. Oh mensen, ik zou zo graag meer willen doen. In een dierenasiel werken. Bij ouderen langs durven gaan voor een kopje koffie. Ik verveel me de tering hier thuis. Waarom denk je dat ik al zo lang hier op dat toetsenbord zit te rammelen? Jaar in. Jaar out. Niet omdat ik het zo leuk vind tussen deze vier muren.

Dus voor iedereen die het nodig vond om het zwarte randje aan te brengen op de kerstkaarten: Bedankt. Jullie zijn toppertjes.

P.s. Ik weet het allemaal hoor. Lekker doorgaan met de kaarten maken. Doe ik ook. Geen enkel probleem.

22 gedachten over “Bedankt, man!

 1. Nou zeg diegene moest eens weten…..
  Wat als die in zo een situatie zit??
  Lekker doen wat jij wilt gaan doen en jij bent heel goed bezig…… 😉
  Ik had je artikel van gisteren getweet…..

  Xoxo

 2. Reactie op zo’n pretbederver: “Beste meneer, wat ontzettend fijn dat u dágelijks aan de oudere medemens denkt, en uit eigen zak honderden kaartjes betaalt! Petje af, er zouden meer mensen moeten zijn zoals u. Ik ben zó blij dat u mij even wijst op mijn fouten. Want het is immers ontzettend fout om te proberen eenzame mensen te verblijden met een kaartje.”

 3. Hey Marion
  Wat je zelf al zegt, gewoon lekker mee doorgaan maar ik snap dat het niet makkelijk/fijn is dit soort reacties.
  Het is voor jou misschien ook nog extra lastig omdat je het voelt als “niet goed genoeg” oid.

  In elk geval, ik vind je initiatief super en..weet je, iemand helpen/steunen etc is altijd mooi en goed!! Al gaat het maar om 1 kaart, 1 persoon, 1 gebaar…alle beetjes helpen, en als meer mensen dat zouden doen ….

  M.a.w. Jij maakt een verschil!

  x

  1. Ja, dat klopt. Weer niet goed genoeg. Het was nooit goed genoeg en het is nooit goed genoeg. Ik snap best dat niet de hele wereld rekening kan houden met mij, en dat hoeft ook niet, maar wat is hier het nut van? Maar goed, na vandaag laat ik het weer los. Ben blij met jullie support en er zijn zelfs al mensen die aangeboden hebben te helpen met schrijven. Zo kunnen we er wellicht nog een leuke meeting van maken ook. Dus als je zin hebt… 😊

   1. Hoop zo dat je steeds meer mag gaan leren en beseffen dat het goed is, dat jij jezelf goed gaat vinden!!
    Inderdaad ik snap het nut ook niet zo, waarom meteen een goed idee afbranden?

    Schrijfmeeting??!!

   2. Mijn woorden zijn zorgvuldig gekozen en zonder één woord van persoonlijk kritiek.Als je desondanks meent dat ik je de grond in hebt getrapt dan is dat je eigen perceptie. Vanuit mijn persoonlijke isolement en vanuit mijn gedegen kennis van de ouderenproblematiek kan ik zeggen dat de maand december, de feestmaand bij uitstek, niet bepaald een feest is voor mensen die zo eenzaam zijn dat ze schor zijn van het dagenlang niet praten. Wat wil je iemand met een kaartje toewensen juist in die dagen waarop je alleen maar wilt dat ze maar heel snel voorbij zijn? Gezellige Kerstdagen?

    En nee, nogmaals, dit is geen kritiek maar vanuit een andere hoek bezien. Veel, zo niet alles in het leven draait om bewustwording. Ook met Kerstmis.

    1. De grond in hebt getrapt, absoluut niet. Ik heb jouw woorden niet eens persoonlijk opgevat. Het was de grofgebekte asociale ophef die op Twitter ontstond. Dat is de reden waarom ik dat medium definitief de das om heb gedaan. Dus uiteindelijk kwam er toch iets goed uit.

     Wat jouw woorden betreft; ik ga vooral uit van mijn eigen ervaring en die is dat de mensen het enorm waarderen. Tot aan tranen in de ogen en een dikke omhelzing toe.

  1. Het is één en al ellende en kritiek. De reacties ook weer onder het eerbetoon voor burgermeester van der Laan. Als je zelfs dat weet af te zeiken, zelfs als de lieve man zelf heeft gezegd het enorm te waarderen…. Echt, ik weet het niet meer. Maar goed, ik hou het voorlopig lekker bij mijn blog. Dat scheelt al gauw een liter of 8 azijn per dag. ❤

 4. Nouja zeg, wat een rotopmerking. Het maakt niet eens uit wie het schrijft, het is gewoon een heel mooi initiatief. Elke beetjes helpen toch? Heel mooi van je juist. En ja dat commentaar zegt natuurlijk meer over de persoon die het schrijft 🙂

 5. Ik lees je blog al lang en leef enorm met je mee. Ik houd van je schrijfstijl en heb bewondering op de manier hoe je met je tegenslagen omgaat. Ik heb nog nooit gereageerd op een van je blogs, misschien omdat nederlands niet mijn taal is en ik mij daardoor onzeker voel. Maar nu kan ik het echt niet laten.
  Mijn eerste reactie toen ik over je kerstkaarten aktie las was, wauw! Die vrouw heeft het al zo zwaar en toch zet ze zich in voor anderen, een heleboel chapeaux!!! En dan nog kritiek ook! Maar ja, deze nederlandse uitdrukking vind ik hier wel van toepassing “zij kunnen beter over je lullen dan van je vreten”.
  Ik wens je het aller aller beste!
  Charlize

 6. Ik lees een beetje weinig mee de laatste tijd. Maar dit lijkt me een leuk idee en ik help graag mee. Ben benieuwd naar je uitwerking, hoe je t ongeveer In gedachten hebt.

  Anyway, lekker doorgaan. En nee je kunt niet de eenzaamheid hiermee de wereld uit helpen, maar He, alle beetjes helpen en ik vind t een top idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.