Persoonlijk

Negeren en Blokkeren


Getagd: , .

Gisteravond deed ik een laatste poging om contact op te nemen met een vriendin. Jullie kennen het verhaal waarschijnlijk wel; een paar maanden geleden werd ik ineens geblokkeerd en genegeerd zonder dat ik weet waarom. Ik stuurde haar gisteren nog éénmaal een appje.

Ik weet niet meer wanneer het was, maar ineens kreeg ik een melding dat ik geblokkeerd was door iemand op Instagram. Dat gebeurt wel vaker, maar als je ziet dat het door iemand is waarvan je denkt dat ze een goede vriendin is, dan schrik je wel even. Daarna denk je dat het een foutje is. Je stuurt een berichtje, maar hoort niets. Nee logisch, ze heeft me geblokkeerd. Gelukkig heb je haar telefoonnummer en stuur je een appje. Je berichten worden niet gelezen. Ook daar geblokkeerd? Jemig. Dan maar Facebook. Ze is online, je stuurt een berichtje, ze leest het, maar je kan fluiten naar een reactie. Zo maar. Ineens. Zonder verklaring. Ik heb mijn kop gebroken over wat ik verkeerd gedaan heb. Ik ga er tenminste vanuit dat ik iets gedaan of gezegd heb wat bij haar niet door de beugel kon. Anders doe je zoiets niet. Maar ik kan me niets bedenken. Ik ben met stomheid geslagen.

Zo gaat dat tegenwoordig. Negeren en blokkeren. Zo beëindig je tegenwoordig een vriendschap. Vroeger ging het natuurlijk ook ongeveer zo, maar dan zonder social media. Nam je de telefoon niet op. Deed je of je elkaar niet zag en de vriendschap bloedde langzaam dood. Toch heeft het abrupte, zoals dat kan met social media, iets extreems. Eén druk op de knop en je bent weg. Je blijft achter met de vraag wat er in vredesnaam aan de hand is.

Ik heb mijn portie ook wel geblokkeerd op social media trouwens. De welbekende racisten, bedreigers en links-haters. Ik blokkeer ze zonder erover na te denken. Maar ook mensen die teveel dingen delen die triggerend kunnen zijn voor mij. Over angsten, depressie en zelfmoord. Juist de dingen waar ik veel mee te maken heb, maar waar ik wel gereguleerd mee geconfronteerd moet worden om er zelf niet aan onder door te gaan. Als laatste is er dan nog een klein rijtje mensen die ik op den duur wat beter leerde kennen via social media, maar die zich eng veel met mij gingen bemoeien. Ook die mensen heb ik geblokkeerd, maar zij weten (denk ik) wel waarom.

Ik weet nog steeds niet waarom ik door mijn vriendin geblokkeerd ben en zo word ik niet in de gelegenheid gesteld om iets uit te leggen of goed te maken. Dat vind ik vervelend en verdrietig. Toch was dit het laatste berichtje wat ik heb gestuurd en leg ik me neer bij haar beslissing, al heeft deze voor mij wel flinke gevolgen wat betreft mijn OPS en sociale angst. Dat is nu eenmaal zo. Ik kan wel net doen of dat niet zo is, maar dan hou ik mezelf en anderen voor de gek. Het verbreken van deze vriendschap is koren op de molen van mijn persoonlijkheidsstoornissen.

Je bent ongeschikt om vriendschappen in stand te houden. Je kunt je maar beter helemaal terugtrekken. Niemand zit op jou te wachten. Je stelt iedereen alleen maar teleur. Hou het maar bij Peter en je familie.

Voordat jullie nu gaan roepen dat dat onzin is, please don’t. Dat is het niet. Niet voor mij. Niet in de ogen van mijn persoonlijkheidsstoornis. Die stem is er en ontkennen heeft geen zin. Ik moet ermee omgaan. Het is moeilijk uit te leggen. Het is een beetje hetzelfde als met de discussie dik zijn. Ik ben dik en daar is niets mis mee, maar iedereen die vervolgens zegt ”Ach, dat valt toch reuze mee?” of “Maar je bent ook lang toch!?!”geeft indirect aan dat er juist een heleboel mis is met dik zijn.

Goed, we zullen ermee moeten dealen dat contacten en zelfs vriendschappen met één druk op de knop beëindigd kunnen worden. Zo is het nu eenmaal. Welkom in de 21e eeuw. ♥

18 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s