De Diane 35 pil: een dodelijke lifesaver?

Het is mijn stopweek. Hiep hiep hoera. Dat is altijd een week van extra ellende. Ik slik de Diane 35 pil. Die pil waarvan men zegt dat hij dodelijk is. Of kan zijn. Waarom slik ik hem dan nog? En is die pil echt zo gevaarlijk? Waarom wordt hij dan nog voorgeschreven?

Laat ik als eerste zeggen dat ik alleen weet wat mijn huisarts mij vertelt heeft. Daarnaast slik ik de pil nu sinds mijn 14e of zo. Ik ben nu 40 jaar, dus dat is zo’n 26 jaar. Toen bekend werd dat er een link leek te liggen tussen het overlijden van jonge vrouwen en het slikken van de Diane 35 pil, heb ik uiteraard getwijfeld of ik deze pil nog wel moest blijven slikken. Na overleg met mijn huisarts heb ik besloten dat wel te blijven doen. We herinnerde ons wat er met me gebeurde toen ik een paar jaar eerder had geprobeerd te stoppen met de pil; mijn hidradenitis nam zeer ernstige vormen aan en ik werd depressief. Kortom, mijn kwaliteit van leven ging zo ver achteruit dat het niet ophief tegen de risico’s van het slikken van de Diane 35 pil. De Diane 35 pil is ook niet bedoeld om als anticonceptiemiddel te gebruiken, al heeft hij wel dezelfde werking. Deze pil is uitsluitend bedoeld voor vrouwen met ernstige acne en in mijn geval slik ik de pil dan ook om mijn HS enigszins onder controle te houden.

Wat is er nu zo gevaarlijk aan deze pil? Dat is het vergrote risico op trombose. Let wel, alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose, alleen het risico met deze pil blijkt groter dan bij andere pillen. “Maar dan moeten we toch massaal stoppen met het slikken van die pil? Hij is in Frankrijk niet voor niets verboden!” Dat is iets wat ik regelmatig lees als het over deze pil gaat. Persoonlijk vind ik dat dus niet nodig. Mijn levenskwaliteit is een stuk beter mét deze pil. Het grootste risico ligt vooral in de eerste maanden van het gebruik van deze pil en dat is ook de reden waarom de pil niet meer aan nieuwe patiënten wordt voorgeschreven op dit moment. Daarnaast is het risico op trombose nog vele, vele malen groter tijdens een zwangerschap. We stoppen toch ook niet massaal met zwanger worden?

 Deze week is het dus mijn stopweek. Ik slik altijd drie strips achter elkaar en dan stop ik een week. Als ik langer achter elkaar doorslik, dan krijg ik continue doorbraakbloedingen en hysterische hoofdpijn op de meest onverwachte momenten. Daar zit niemand op te wachten en ik in het bijzonder niet. Deze week is het dus even afzien. Woensdag. Woensdag mag ik weer. De Diane 35 pil. Gek. Een soort dodelijke lifesaver. ♥

9 gedachten over “De Diane 35 pil: een dodelijke lifesaver?

  1. Wist niet dat die pil verboden was in Frankrijk. Is dat dan de enige anticonceptiepil die helpt tegen acne en hidradenitis? Hopelijk bestaat of komt er een alternatief met even goede werking maar minder bijwerkingen.

    1. In deze mate wel, dus ja, dan zijn ze voordelen vele malen groter dan de nadelen. Dan is een keuze snel gemaakt. In Frankrijk is hij verboden, in de meeste andere landen wordt het alleen niet meer opnieuw voorgeschreven. Denk dat dat een goede maatregel is.

  2. Begrijp je keuze helemaal. Vooral als het zoveel klachten geeft wanneer je stopt: kan ook absoluut niet gezond zijn. In dit geval wegen de voordelen op tegen de nadelen. Het krijgen van trombose ligt ook aan je leefstijl en dit weet ik noet zeker maar denk ook aanleg. Ik heb de keerzijde van de pil wel eens gezien in het ziekenhuis bij een patiënte maar heel veel vaker gaat het ook gewoon goed. Je hoort overigens toch alleen wanneer het niet goed is gegaan. Ik denk dat de keuze heel persoonlijk is. Mooi omschreven!

  3. Voor de één helpt dit, voor de ander iets anders. Natuurlijk, ik zou ook al eens gaan nadenken mocht ik horen dat de pil die ik slik verboden is wegens dodelijk. Maar, als je huisarts er geen graten in ziet en het je effectief helpt dan hoef jij niet bang te zijn, denk ik. Ik moet zeggen dat het voor mij wel een redelijke zoektocht is geweest, welke pil nu het beste bij me past. Maar, hoera, nu zit ik redelijk goed. Ik heb nog wel last van migraine, maar het is aan de beterhand.

  4. Ik ben jaren geleden gestopt met de pil. Werd er zo gek van en kreeg allerlei klachten. Niet de Diane 35 overigens. Het is zo persoonlijk en het risico op trombose is alleen verhoogd, niet 100%. Ligt aan levensstijl en alles ook. Dus als het voor jou helpt inderdaad gewoon blijven gebruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.