Terugblik 2017

“Maturity is learning to walk away from people and situations that threaten your peace of mind, self-respect, values, morals and self worth.” Met die quote begon mijn jaar en ik ben daar heel langzaam, rustig en voorzichtig mee aan de gang gegaan. Gericht op anderen. Komend jaar hoop ik me meer te kunnen richten op mezelf met als start de individuele therapie die ik nodig heb.

2017 was zwaar. Mentaal en lichamelijk. Leven met een depressie is continue dat lichtje van hoop brandend zien te houden. In 2016 had ik stiekeme hoop dat mijn depressie misschien toch niet chronisch was en dat het over zou gaan. Dat zou blijken dat ik er toch van kon genezen. Het tegenoverstelde bleek waar. Ik begon me te realiseren dat ik waarschijnlijk al veel langer depressief ben. Dat ik de gevoelens, de gedachten, de momenten, ook al had als kind, als puber, als jonge vrouw. Dat het geen ochtendhumeurtje was, maar pure angst voor de dag. Wanhoop. Hoe deze dag weer doorkomen? Wegkruipen op mijn kamer. Met de gordijnen dicht. Muziek luisteren. Niet eten. Blowen. Drinken. Overleven. En dat deed ik.

In 2017 werd ik voor het eerst lid van een politieke partij. Ik ben nu lid van de Partij voor de Dieren. Wel heb ik gemerkt dat ik er niet fanatiek mee bezig kan zien. Dierenleed. Het gaat me echt teveel aan het hart. Respect voor al die mensen die dat wel kunnen en helemaal voor de activisten, maar het is mij te zwaar. Ik eet geen vlees, drink geen zuivel, eet biologische eitjes en ben lid van de PvdD. Dat is voor nu even genoeg.

Het was het jaar waarin ik mijn eigen kaartendeck ontwierp. Ik had het niet durven dromen. Dat ik het zou doen, maar ook dat ik er meer dan 40 zou verkopen. Mijn eigen kaartendeck, Nature’s Beauty. Het duurde lang voordat ik er zelf mee kon gaan werken. Eigenlijk net pas. Ik zag alleen maar de fouten, wat er beter had gemoeten en wat ik de volgende keer anders zou doen. Nu begin ik de energie te voelen en merk ik hoe geweldig het is om met je eigen set te werken. Zo krachtig en helder.

Ik nam in 2017 afscheid van de leuke, lieve Alvin. Hij heeft hier nog een poosje lekker kunnen genieten. Wat was het een leukerd. Ik nam ook afscheid van mijn buurvrouw, van wederom een forumlid die overleed aan de gevolgen van haar eetstoornis en van een goede vriendin. We namen afscheid van Celine, van Tijn en vele anderen. En van Anne. Lieve, lieve Anne.

Het was het jaar waarop mijn vader te horen kreeg dat hij wederom wel, niet, wel, niet en uiteindelijk toch weer kanker had. Heeft. 2017, het jaar waarop hij voor de tweede maal in zijn leven aan de chemo’s begon. Wat het hem gaat brengen is volledig onduidelijk. Het kan alle kanten op. Speculeren doen we niet meer. We leven met de dag en eigenlijk is er niets mooier dan dat.

2017 was het jaar waarin ik verder ging met voorzichtig voor mezelf kiezen. Ik stopte met de groepstherapie. Ik stopte met mijn vrijwilligerswerk op het eetstoornisforum. Ik blogde niet meer omdat het moest, maar omdat ik het wilde of er zin in had. Ik zette me in voor goede doelen ongeacht of het anderen de neus uitkwam. Ik ging lichamelijk flink achteruit, maar mentaal zette ik juist een stapje vooruit.

2017. Ach, whatever. Uiteindelijk is het gewoon een getal. ♥

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lieve Marion ik hoop echt dat 2018 je zoveel gaat brengen, rust weinig pijn en hopelijk veel baat bij je therapie.En natuurlijk hoop ik voor je allerliefste pap dat de chemo’s hun werk doen en dat hij nog heeeeel lang bij jullie mag blijven.Vanuit Koog aan de Zaan de grootste virtuele hug die er bestaat.Denk goed om jezelf lieverd!!💋💋💋💋😍😍😍😍

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. Jij ook hele fijne feestdagen, Lin. XXX

 2. mefta001 schreef:

  Je hebt een zwaar jaar achter de rug. Maar je hebt ook zoveel meer geleerd over wat JIJ nodig hebt. Lekker doorgaan hiermee. Ik heb genoten van je creatieve acties en je lef. Ik ben heel benieuwd hoe het nieuwe jaar gaat worden. Fijne kerstdagen en het allerbeste voor 2018.

  1. Marion schreef:

   Ja, dat is denk ik wel het kernpunt van dit jaar, dat ik steeds meer geleerd heb wat ik zelf nodig heb en daar ook langzaam aan voor durf te kiezen. Dank je wel voor je lieve woorden en jij ook hele fijne feestdagen.

 3. chucky1012 schreef:

  Ik gun jou, je vriend en de familie het komend jaar alle geluk en moois toe….

  😚

  1. Marion schreef:

   Jij ook, lieverd. Je hebt het niet gemakkelijk op het moment. Voel je niet bezwaard om het reageren af en toe te laten voor wat het is. Ik weet dat je er bent, dat je meeleest. Ik denk aan je. Fijne dagen. X

   1. chucky1012 schreef:

    Hartelijk dank voor je lieve woorden….. dank je X

 4. mariellemarielle schreef:

  Het was een heel bewogen en heftig jaar! Ik heb echt respect voor je, hoe jij je staande weet te houden en de liefde die jij geeft voor en aan anderen…ik hoop dat je die liefde ook meer en meer aan jezelf gaat geven, je bent het waard!

  Het allerbeste voor het nieuwe jaar, ook voor je zus en ouders, het is toch heel spannend allemaal!

  XX

  1. Marion schreef:

   Het was echt een heftig jaar. Iedere keer denk je het ergste gehad te hebben en dan komt er toch weer een nieuwe klap. Wellicht is dat het leven 😉 Dank je wel voor al je lieve en ondersteunende berichten hier. Ik wens jou hele mooie feestdagen. Geniet ervan! X

   1. mariellemarielle schreef:

    Hetzelfde voor jou lieve Marion!!!

   2. mariellemarielle schreef:

    ahhh lief, zie dit nu pas

 5. Wat een jaar, zoveel moeilijk maar evenzoveel moois! Heel veel geluk voor jou en de jouwen in het nieuwe jaar lieve Marion! 😘

  1. Marion schreef:

   Nou, zeg dat wel. Het was is er weinig van gekomen om andere blogs bij te houden, maar ik heb van jou nog wel het één en ander meegekregen. Al is dat soms even puzzelen bij jou schrijfsels 😉 Ik wens jou en de mensen om je heen hele fijne dagen X

   1. Dat komt wel weer, tijd vliegt en het is belangrijk om puzzelen tot het past, zodat het voor jou goed voelt… Fijne jaarwisseling en alvast alle goeds ♥

 6. Evelyne schreef:

  We hadden allebei een zwaar jaar, allebei op een totaal andere manier. Ik hoop dat je in 2018 terug voldoende rust in je hoofd vind. En ik hoop het voor mezelf ook (als dat mag).

  1. Marion schreef:

   Het was zeker een zwaar jaar voor ons beide. Ik hoop dat we het in 2018 effe iets minder voor de kiezen zullen krijgen. Hele fijne feestdagen, Evelyne. ♥

 7. Een heel heftig jaar. Ik ken jou alleen op bloggebied, en heb je zien evolueren. Begin dit jaar heb ik je zelfs een paar weken ontvolgd om te verhinderen dat ik verkeerde commentaren zou plaatsen. Je zat er toen ook heftig door…
  De laatste tijd blog je iets minder, en heel zeker heb je daar deugd van gehad.
  Het allerbeste gewenst voor het eindejaar, en hopelijk brengt 2018 je veel moois.

  1. Marion schreef:

   Het begin van het jaar was inderdaad vreselijk zwaar. Ik wist toen niet of het allemaal nog wel enige kans van slagen had. Gelukkig heeft de therapie stop me enorm geholpen. Soms moet je maar beter je eigen pad volgen. Ik heb geen andere blogs meer gevolgd, al is jouw blog er eentje waar ik nog regelmatig een kijkje neem. Het was voor jou ook een bewogen jaar en daar zul je vast en zeker nu met de feestdagen nog eens extra bij stilstaan. Gelukkig komt je pensioen wel iedere dag een stukje dichter in de buurt. Ik wens jou en je familie mooie feestdagen. Geniet ervan zoals alleen een Pannenkoek dat kan.

 8. Sabine schreef:

  Heftig jaar heb je achter de rug meid. Hopelijk brengt het nieuwe jaar veel goeds. Heel fijne feestdagen gewenst! :*

  1. Marion schreef:

   Jij ook hele fijne dagen, Sabine! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.