Belastingdienst: Makkelijker, zei u?

money-2991837_1280

Gisteravond laat kreeg ik een mail binnen dat er een bericht voor me klaarstond in de berichtenbox van Mijn Overheid. Deze keer was het van de belastingdienst. Ik ben niet zo snel pissig, maar dit is echt een rare kutstreek. “Uw toeslag voor 2018 vervalt.” Dat is in totaal ongeveer € 225,-. Dat is veel, maar nog erger vind ik het tijdstip. Zaterdagavond 22:00 uur, een dag voor kerst.

Wat is dat voor klotestreek? Je hebt je kerstcadeautjes gekocht en waar je eerst superblij was dat je deze kon geven, besef je nu dat je hierdoor waarschijnlijk ernstig in de problemen komt volgende maand. Waarom stuurt de belastingdienst zulke berichten een week voor de tijd door? Ze hebben deze berekening al in september gemaakt kan ik zien. Toen hebben ze namelijk mijn inkomen opgevraagd bij het UWV. Ze hadden dus allang aan mij door kunnen geven dat mijn toeslagen zouden stoppen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt blij dat ik zoveel geld voor anderen heb in kunnen zamelen, maar het is vrij zuur dat ik nu zelf krom moet gaan liggen. Met die € 750,- had ik de helft van mijn openstaande schuld in één keer kunnen aflossen.

Het is bij mij misgegaan met de belastingdienst toen ze gingen kijken naar het huidige inkomen in plaats van naar het inkomen van het jaar daarvoor. Hoewel de regeling nu veel logischer is, je hebt tenslotte nu toeslag nodig of niet, is het bij ons precies verkeerd uitgepakt. Het jaar waarop Peter zijn baan kwijtraakte en ik gedwongen van 36 naar 24 ging, maakten we een inkomstenval van zo’n 65%. Dat was het jaar voor de wijziging. Hiermee piesten wij volledig naast de pot. We zaten op dat moment zonder geld en het jaar daarna, waarop we normaal gesproken dus de maximale toeslagen zouden krijgen, kregen we niks. Peter had ondertussen weer werk en ik werkte die 24 uur per week. We hadden echter wel geld geleend om dat jaar daarvoor door te komen, er vanuit gaande dat we het met de toeslagen weer terug zouden kunnen betalen. Door de wijziging in de wet ging dat dus niet en vanaf dat moment zitten we eigenlijk in de problemen. We hebben het uiteindelijk afbetaald, hoor. Met anderhalf inkomen kan dat prima. Helaas begon in 2008 het gedonder weer.

2008 was het jaar waarop ik van het UWV overstapte naar de Gemeente en Peter zijn baan kwijtraakte. Hierdoor kon hij een stukje terugkrijgen voor zijn ziektekostenverzekering. Ik weet nog dat het mij verbaasde toen we een brief kregen dat we ook recht hadden op een stuk huurtoeslag. Ik keek het na en het leek inderdaad te kloppen. Dat bleek achteraf niet zo te zijn. De berekening van de belastingdienst was niet goed. Hier kreeg ik echter pas in 2011 bericht over. Ik snapte er geen zak. Ik moest terugbetalen over drie jaar. Hier kon ik een regeling voor treffen, zodat ik gespreid terug kon betalen over een periode van 2 jaar. In 2013 was alles dan eindelijk afbetaald. Ondertussen hadden we echter weer recht op huur- en zorgtoeslag volgens de belastingdienst. Toen ik vervolgens in 2014 in de ziektewet kwam en in 2016 mijn baan helemaal kwijtraakte, was ik de kluts helemaal kwijt. De ene aanslag was nog niet binnen of de volgende lag alweer op de deurmat. We moesten wéér alles terugbetalen, onder andere omdat ik in 2016 een eindbetaling had gehad van de gemeente. Doordat ik zo lang in de ziektewet had gezeten, had ik geen vakantiedagen opgenomen en deze kreeg ik allemaal in één keer uitbetaald. Hierdoor kwam ik boven een bepaald bedrag uit waardoor ik geen recht meer had op alle toeslagen en deze wederom terug moest betalen. Een bedrag van zo’n € 2.750,-.

Nu hoor ik mensen denken, dat check je toch? Nou, na zoveel brieven, herberekeningen, wijzigingen in inkomsten en daarbij een klinische depressie heb je daar geen energie meer voor. Buiten dat is het gewoonweg niet te begrijpen. Ik kreeg in 2017 brieven over toeslagen in 2014. Hoe dan? Hoe moet ik dat checken? Hoe kan ik dat begrijpen als leek? Nee, je neemt het maar gewoon aan en gaat een regeling treffen. Mijn ouders sprongen bij en betaalde de eerste € 1.000,- die ik in éénmaal moest voldoen. Het resterende ben ik nu aan het afbetalen met mijn huidige toeslagen, maar die vervallen dus per 1 januari a.s. Tenminste….

Ik ging nog eens goed kijken naar welk inkomen ze gebruikt hebben voor die nieuwe berekening. Het bleek mijn inkomen te zijn uit 2016. Het jaar dat ik die gigantische eindbetaling kreeg van de gemeente. Zucht… Maar waar heb ik nu dan wel recht op? Ik weet het niet. Het is wachten op de jaaropgave van het UWV. Daarmee kan ik de beste schatting maken voor mijn inkomen in 2018. Het is het meest verstandige om daar dan even een paar procent bij op te tellen, aangezien een paar euro extra je over een bepaalde grens kan duwen. De verhoging van mijn uitkering in juli 2017 met € 18,- bruto per maand heeft ervoor gezorgd dat ik in totaal € 41,- netto per maand minder ga krijgen. Dit moet ik dus ook weer terug gaan betalen, daar kan ik nu alvast rekening mee houden. Waar ik ook meteen maar rekening mee ga houden in de verhoging in juli 2018. Doe ik dat niet, dan blijf ik ieder jaar met dit probleem zitten. Maar voor nu hoef ik er nog geen rekening mee te houden, omdat ik, wederom, voor nu, helemaal geen enkele toeslag krijg in 2018. Snap jij het nog? Ik niet. Of toch wel? Volgend jaar rond de kerst zullen we het weten. ♥

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Bij sommige diensten en bedrijven slaan de stoppen blijkbaar door met die dagen. Een borreltje gedronken over de middag, misschien? Voor jullie is dit absoluut niet aangenaam, zeker niet op een dag als vandaag. Wij hadden het omgekeerde voor… Twee weken terug lieten we door de firma Pluimers (uit Holland, jawel) onze spouwmuur inspuiten. Eergisteren kregen we hiervoor een factuur, en met afzonderlijke omslag een creditnota voor het volledige bedrag. Hoe valt dit te rijmen?

 2. Rob Alberts schreef:

  Sterkte!

  Het zal geen troost voor jou zijn dat het Belastingdienst ook een zooitje is.

  Het weer werkt ook al niet mee.

  Toch wens ik jou een Fijne Kerst!
  Bemoedigende groet,

 3. bentenge schreef:

  De timing s****. Dat ben ik met je eens. In België is het anders ook best een kluwen denk ik. Desalniettemin, fijne feestdagen.

 4. Jacqueline schreef:

  Ik snap er geen zak van met al die toeslagen. 😝
  Maar wat betreft die timing… ik ken het ook van werkgevers (in het onderwijs) die even vlak voor een lang weekend of vakantie melden dat een contract niet verlengd wordt of zoiets. Dan kan de werknemer zijn frustraties lekker thuis uiten en tegen de tijd dat de werkgever weer bereikbaar is, is de woede alweer wat gezakt.

 5. Ciska schreef:

  Ach ja de belastingdienst, waarom gemakkelijk maken als het moeilijk kan

 6. suresteadviseurs schreef:

  Dit is op Het Bureau herblogd.

 7. Jolanda schreef:

  Gisteravond kreeg ik ook een bericht van de belastingdienst, dat ik in 2012 te weinig had ontvangen. Er komt 138€ aan…..nu hou ik even van de belastingdienst. Krijg normaal geen toeslagen voor huur of zorg.

 8. Alice schreef:

  Bij wisselende inkomens lijkt het mij altijd het verstandigste om de toeslag apart te zetten en te wachten tot de definitieve berekening. In jouw geval was dat lastig, omdat je de toeslagen gebruikte om die oude toeslagenschuld af te betalen. Wat je nu zou kunnen doen is misschien alle bedragen van de maandelijkse UWV specificaties optellen en die totaalsom gebruiken om te berekenen waar je recht op hebt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen wacht je inderdaad één jaar af. Ik weet niet of je het ook kunt redden zonder de toeslagen of dat je die echt nodig hebt om die schuld af te kunnen betalen? Of je vraagt het wel aan, maar gebruikt voor de zekerheid maar een deel van wat je ontvangt. Hoef je in ieder geval niet opnieuw een groot bedrag terug te betalen.
  Ze nemen normaal gesproken inderdaad het jaar tevoren, dus nu 2016, om de hoogte te berekenen. Als er per 1 juli iets veranderd kun je dat wel direct zelf aangeven in ‘mijn toeslagen’. Dat doe ik ook als bijvoorbeeld de huur verandert, de toeslag wordt dan direct aangepast. Bij mij is al jaren alles hetzelfde, ik krijg de maximale toeslag. Ik heb wel gelezen dat de huurtoeslag in 2018 omlaag gaat, maar bij mij is die gewoon hetzelfde gebleven als dit jaar. De zorgtoeslag is met geloof ik 6 euro gestegen.
  Inderdaad geen leuk bericht zo net voor kerst, dat scheelt toch enorm veel geld. Het geeft onrust als je niet weet waar je financieel aan toe bent. Ik hoop dat het toch lukt het nog even goed uit te zoeken of te informeren bij de belastingdienst wat je nu het beste kunt doen.
  Ondanks deze tegenvaller wil ik je toch hele fijne feestdagen toewensen en dat 2018 veel mooie dingen op je pad mag brengen…

  Warme groet,
  Alice

  1. Marion schreef:

   Als ik het nu apart zet, dan kom ik dubbel tekort want ik ben ook nog aan het afbetalen. Dat lukt dus echt niet. Feitelijk doen we het nu al zonder toeslagen. Nog een jaar en dan is de afbetaling klaar en is alles weer normaal. Dan kunnen we het maandelijks opzij zetten. Dat zal een stuk prettiger zijn dan nu.

   Ik heb nu de bruto maandbedragen van UWV genomen van afgelopen jaar. Daar komt dan een toetsingsinkomen uit. Als dat zou kloppen dan zouden we nog wel recht hebben op een deel, twee derde van wat we nu krijgen. Ik weet alleen dus ondertussen niet meer of het afgelopen jaar wel correct was. We gaan het zien. Fijne feestdagen, Alice!

   1. Alice schreef:

    Begrijp ik. Ik was ervan uitgegaan dat jij er van uitging dat je het komend jaar zonder moest doen (begrijp je het nog 🤔). Vandaar die suggestie over apart zetten. Dan zou het per saldo niets uitmaken. In januari krijgen we geloof ik die jaaropgave, dat geeft echt uitsluitsel. Fijn in ieder geval dat je er na volgend jaar van af bent, scheelt toch een aardig bedrag per maand. Groetjes❣

    1. Marion schreef:

     Hahahaha ja het is echt een 🤔 kwestie 🤣🤣🤣

 9. chucky1012 schreef:

  Wat erg zo vlak voor de feestdagen echt zo zuur…

  Xoxo

 10. mariellemarielle schreef:

  pff wat een timing zeg van deze mail maar los daarvan, wat ontzettend naar dat jullie geen toeslagen krijgen!!
  Dit wordt wel een dilemma! Zijn er nog dingen waar je echt niet meer mee uitkomt, bijv huishoudelijk, verzorging, dieren etc?
  Je bent zo lief en gul maar pas ook op jezelf lieve Marion!
  xx

 11. Spontanity schreef:

  Ik word er al moe van als ik dit lees!!!!

 12. Jolanda schreef:

  Ik geef altijd de tip, als budgetcoach, vraag het als het financieel lukt, pas achteraf je toeslagen aan, er gaat enorm veel mis bij onze vrienden. En spaar….ooit had ik met 2 jonge kinderen bijstand, maar toch sparen. En tegenwoordig, probeer goedkoop boodschappen te doen en zegels erbij te kopen, merk je bijna niets van en is tenminste 4% rente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.