11 januari 2018

Vandaag was het dan zover; de eerste Gentle Kundalini Yoga les. Als ik van tevoren de ideale les, de ideale omstandigheden en de ideale omgeving had mogen uitzoeken, dan was dit het geweest. Het was allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Het gebouw waar de lessen worden gegeven zie je hier boven op de foto. Een prachtig oud pand, gebouwd door de architect Cornelis J. Blaauw (1885-1947), in Amsterdamse schoolstijl in 1921-1923. Helemaal bovenin worden de yogalessen gegeven. Een prachtige houten vloer en in het plafond houten balken. Aan de zijkant een ruime  ophoging waar kaarsen branden en edelstenen staan. De lerares geeft de les vanaf de ophoging, zodat ze voor iedereen goed zichtbaar en hoorbaar is. Vanuit de boxen klinkt zachte, rustige muziek. Naast mij en de lerares zijn er nog drie anderen die deelnemen aan de lessen. Er hangt een hele fijne, rustige sfeer en ik voel me direct op mijn plek.

We beginnen de les met de Adi-mantra, Ong Namo Guru Dev Namo. Dit betekent in het kort: “Ik buig voor de creatieve wijsheid en mijn innerlijke weten.” Hier start iedere Kundalini Yogales mee. Daarna volgen er vier yoga oefeningen. Ik kan ze alle vier uitoefenen. Eentje hou ik niet het volledige aantal minuten vol. Ik zoek mijn grenzen op, maar ga er nog bij lange na niet overheen. Iets wat ik vroeger absoluut wel gedaan zou hebben. Meteen alles tot in de perfectie uitvoeren was altijd mijn motto. Nu niet meer. Na de oefeningen is het tijd om te liggen. Kussen onder het hoofd, deken over me heen en genieten van de muziek en de mantra’s. Vervolgens nog twee oefeningen en daarna volgt een meditatie liggend op de buik. Nog nooit over nagedacht om een meditatie liggend op mijn buik te doen, de kin rustend op de grond, maar het was absoluut voor herhaling vatbaar. Aan het einde van de les zingen we “May the long time sun shine upon you, all love surround you, and the pure light within you, guide your way on.” De les wordt volledig afgesloten met een Sat Nam en (voor wie wil) een buiging. 

Ik roep walhalla! Ik had het me echt niet mooier voor kunnen stellen dan dit. De ideale combinatie van bewegen, rusten en mediteren. Ik kijk nu al uit naar volgende week. Ondertussen is het uiteraard de bedoeling dat ik hier thuis ook wat mee doe. Dat gaan we rustig aan opbouwen.

Verder erg kalm aan gedaan vandaag. Ik lig ondertussen alweer plat. Zo dadelijk mijn medicijnen innemen, nog wat lezen en dan vanavond laat Over Mijn Lijk kijken. Het was een mooie dag.

Ik wens jullie een fijne avond. ♥