Wat helpt mij door de zwaarste dagen?

on

Yep, niet geschikt voor gevoelige of tere zieltjes. Ik gebruik trouwens geen TW (Trigger Warning) meer in mijn artikelen. Vreselijk. Dat zijn dus gewoon de best gelezen artikelen. Wat heeft het dan voor zin? Alhoewel… Misschien bereik ik er net die twee mensen mee die ik ermee moet bereiken en is de rest gewoon nieuwsgierig? Misschien dan toch maar toevoegen.

Het is zwaar op het moment. Niet loodzwaar. Of wel? Ik weet het niet. Het is erg, maar ook dit hoort er ondertussen bij. Het went nooit, het is iedere keer weer een klap, maar het scheelt dat ik tegenwoordig weet hoe ik door een depressieve periode heen moet komen. Gisteren keek ik een documentaire en Myrthe van de Meer omschreef het daarin goed: “Het feit dat zelfdoding bestaat geeft net dat beetje meer zin aan het leven.” Waarschijnlijk een hele rare zin voor iemand die nog nooit suïcidaal geweest is, maar dat is het dus precies. Het feit dat het kan, maakt dat we het volhouden. Al is het maar één dag. Morgen kan het altijd nog. En dat is wat haar, maar ook mij en waarschijnlijk vele anderen, iedere keer door die zware periodes heen helpt. Dag voor dag en het lukt iedere keer weer. Dat is ook de deal die ik heb gemaakt hier thuis. Ik doe wat ik moet doen om hier doorheen te komen. Als dat midden in de nacht in het bos gaan zitten is, dan doe ik dat. Als dat de hele dag op bed liggen en Grey’s Anatomy kijken is, dan doe ik dat. Als dat de hele dag niet eten en aan het eind van de avond een eetbui krijgen is, dan doe ik dat. Alles om te overleven op de momenten dat we dood willen.

Ik schrijf in de we-vorm, want dat is makkelijker voor mij om er met iets meer afstand naar te kijken. Daarnaast stelt het me gerust dat ik niet alleen ben. 

Wat mij vooral helpt is documentaires kijken of filmpjes, zoals onderstaand filmpje met Saskia Bos, waarin dingen gezegd worden waarin ik mezelf herken. Het is simpelweg niet uit te leggen aan anderen en op deze zware momenten heb je gewoon herkenning en begrip nodig en al heeft Saskia een andere ziekte, ze zegt zulke ware en rake dingen, dat helpt. Dat helpt me door de ergste momenten heen.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Xamantha schreef:

  Is het raar als ik enthousiast reageer? Ik vind het zo fijn dat je toegeeft aan je behoeften, om te doen wat nodig is om de dagen door te komen 💛
  Dag voor dag, of soms uur voor uur, overleven door te weten dat er een nooduitgang is. Het werkt hè? Mij helpt het ook.

  This too shall pass, en tot die tijd : sterkte. Er wordt aan je gedacht 😘

 2. Emily schreef:

  Het is voor mij heel erg herkenbaar. Niet meer op dit moment, maar wel jaren lang zo geweest. ❤

 3. mariellemarielle schreef:

  Heftig dit te lezen en te zien maar ik snap wel je gedachten hierover!
  Lijden is het voor je en dat is vreselijk!
  Veel sterkte en pas op jezelf lieve Marion!
  x

 4. Ik heb er een nachtje over geslapen om uit te maken of ik, en zo ja, op welke manier ik hierop een reactie zou schrijven. Heel gevoelig onderwerp waarbij ik nooit weet hoe een reactie landt.
  Depressie is een raar beest en al te vaak wordt effectief gegrepen naar zelfdoding als oplossing (Vlaanderen is wereldkampioen op dit vlak).
  Je zinnetje ‘alles om te overleven op de momenten dat we dood willen’ vind ik heel mooi. Het feit dat je op zo’n moment ook effectief alles doet (eten, wandelen, afzonderen,…) is heel sterk van je. Volhouden zo!

  1. Marion schreef:

   Dank je. Ik weet dat het bij jou persoonlijk ook erg gevoelig vindt.

  2. Marion schreef:

   Ligt, bedoel ik. Ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.