Therapie, GGZ en UWV

Ik had therapie van 9:00 tot 10:00 uur. Het is nu 10:15 uur. Ik heb therapie gehad, ben naar de apotheek geweest, heb boodschappen gedaan bij zowel Aldi als de Jumbo en heb een pakje opgehaald bij UPS. U begrijpt, die laatste vijf acties heb ik niet in een kwartiertje geflikt. Therapie echter wel.

Waar ik behoefte aan heb, was wederom de vraag. Dat is ook de juiste vraag. Je kan Jan en alleman naar therapie sturen en een behandeling op hen loslaten, wat heeft het voor zin als iemand daar geen behoefte aan heeft. Het verleden gaan we niet aan morren. Dat is de deal. Doen we dat wel, dan hebben jullie binnenkort allemaal een begrafenis. Dus, waar heb ik behoefte aan in het hier en nu? Nou, met deze warmte heb ik vooral behoefte aan zoveel mogelijk rust. Prima! Tot over twee weken! Oké, we hebben nog wel een klein beetje besproken wat we zouden kunnen doen, maar ik heb geen behoefte aan therapie en ik kan zien aan mijn behandelaar dat hij vindt dat het met mij eigenlijk ook best goed gaat nu. Geen druk. Geen spanningen. Geen verplichtingen. Waarom zouden we daar dan aan beginnen?

We hebben zes sessies om erachter te komen of een behandeling iets voor mij kan doen. Of een behandeling mij op welk vlak dan ook beter kan laten functioneren dan ik nu doe, mijn omstandigheden, mijn ziektes én mijn verleden daarin meegenomen. Mijn mening is dat ik hier simpelweg een plek bezet zit te houden voor iemand die heel hard therapie nodig heeft. Dat neem ik de GGZ niet kwalijk. Dat neem ik mezelf niet kwalijk. De enige die ik dat wel kwalijk neem is de overheid en de UWV, die vasthouden aan het bekrompen systeem wat enkel naar cijfertjes en niet naar mensen kijkt. Die niets, maar dan ook niets kunnen doen aan het feit dat ik lichamelijk en ongeneeslijk ziek ben en zich daarom maar op mijn psychische klachten storten. Daar kunnen zij ook niets aan doen, maar dan kunnen ze wel met hun vingertje naar mij wijzen. Ik kan daar namelijk wel iets mee.

Gelukkig heb ik dat ook gedaan. Ik heb cognitieve gedragstherapie gehad en dat heeft mij goed geholpen. Ik heb individuele therapie gehad bij Anna en zij heeft mij laten inzien dat ik echt alles gedaan heb om te proberen aan het werk te blijven, maar dat ik ziek ben. Te ziek om te werken. Hierdoor heb ik weer wat rust gevonden, zijn mijn angsten afgenomen en is mijn klinische depressie voorbij. Ik heb enkel op het psychische vlak nog dysthymie en een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Ik kan weer naar de winkel, naar mijn ouders, af en toe naar vrienden en familie. Ik zie het leven echt niet altijd positief in, maar rij niet meer als een dwaas richting de snelweg om een betonnen paal of een vangrail op te zoeken. Ik heb gedaan wat ik kon en wat mij betreft is het klaar. Mijn behandelaar gaat nog samen met mij alles uit de kast trekken om te kijken of er niet toch nog iets is wat we kunnen doen. Daar hebben we nog vijf sessies de tijd voor. Het is toch van god los of niet dan?

Fijne woensdag allemaal.

11 gedachten over “Therapie, GGZ en UWV

 1. Oftwel, de komende vijf sessies gaan jullie tegen elkaar zeggen dat je nergens nog wat aan kan doen… Serieus…
  Je houdt inderdaad een plek bezet waar iemand anders meer aan heeft.

 2. Wat moet dit frustrerend voor je zijn!
  Gelukkig gaat hij niet aan je lopen trekken (moest er nog eens bij komen).
  Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Ja, dat het UWV straks écht geen vinger meer heeft om naar je te wijzen. Dat je tegen je zin in netjes voldoet aan hun eis zegt genoeg over je bereidwilligheid. Over 5 sessies ben je er vanaf. Wie weet zelfs al eerder, als ook hij ervaart dat je geen therapie nodig hebt…

  1. Ik ben echt vanmiddag boos geweest. Het voelt alsof me onrecht aangedaan wordt. Eerst moet je bewijzen dat je ziek bent, nu moet ik bewijzen dat ik geen therapie meer nodig heb. En het ergste is dat het allemaal niet eens gaat om de reden waarom ik ziek ben geworden: de HS. Die staat nog steeds onder het label “dat zien we daarna wel weer”. Mijn therapeut beseft goed wat de situatie is. Ik voel erg veel steun en begrip. Erg blij mee. Ik verwacht ook niet dat we de 6 sessies vol gaan maken. En het UWV? Het UWV heeft altijd nog wel ergens een vinger over 😁

 3. pffffff, je zou haast 1x vijf kwartier blijven en dat wegschrijven onder vijf x een kwartier 😉
  Zondergekheid, kromme wereld soms he!

  Take care

 4. Het is zo frustrerend dat het UWV de situaties niet per persoon kijkt, maar zich kostte wat het kost aan een (idioot) protocol houden. Zo komt het tenminste over. Helaas ook binnen ons gezin de nodige frustratie en zelfs een rechtszaak tegen het UWV achter de rug. Zelf merk ik dat ik nu ook aan het werk ben terwijl dat eigenlijk niet (zoveel uren) kan en ik me regelmatig afvraag hoe het verder moet en of ik zo wel verder kan, maar ja, een keuze heb je niet.
  Sorry, je hebt echt helemaal niks aan mijn reactie. Knuffel!

  1. Ik hoef ook niet altijd iets te hebben aan een reactie. Het is gewoon een heel veel voorkomend probleem! Voor jou wellicht even fijn om je frustratie kwijt te kunnen. Het is schandalig dat men, jij, in deze situatie gedwongen wordt. Dus nee, een keuze heb je feitelijk niet omdat de gevolgen vaak niet te overzien zijn. En dan zeggen we altijd dat gezondheid voorgaat… Sterkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.