Jezelf ziek denken

Het is voor mij een vreselijk onderwerp: de mogelijkheid om jezelf ziek te maken, te denken. Tijdens de eerste workshop van de Priestess Certification kwam het al ter sprake. Het voor mij bekende verhaal van de schizofrene man die, door een bijensteek en zijn allergie daarvoor, op de intensive care terecht kwam. Op een bepaald moment wisselde hij van persoonlijkheid en tot ieders verbazing knapte de man zienderogen op. Toen hij weer wisselde naar de persoonlijkheid die allergisch was voor de bijensteek, verergerde zijn klachten weer. De herinnering aan de bijensteek en het bewust zijn van zijn allergie daarvoor, zou dit proces in werking hebben kunnen zetten.

Dat onze geest en onze gemoedstoestand invloed hebben op ons lichaam, daar ben ik wel van overtuigd. Stress heeft een sterke reflectie op de conditie van mijn huid evenals op mijn darmen. Is het toeval dat de pijn, die mij de afgelopen twee dagen aan bed gekluisterd hield, nu ineens aan het afnemen is? Of is het simpelweg de rust die ik genomen heb? Sinds ik niet meer werk is mijn HS met zo’n 75% in ernst afgenomen. Komt dat door de lichamelijke belasting die nu weg is gevallen of was het de stress? En word ik nu nog steeds ziek omdat ik niet meer wil werken? Omdat mijn angst voor werk, de druk, de woede die ik nog steeds voel over wat mij is aangedaan, te groot is? Ik weet het niet. Ik sluit niets uit.

Jezelf ziek denken? Jezelf ziek maken? Zou het kunnen?

Ziekte is een schadelijke lichamelijke of psychische afwijking van een organisme. Meer specifiek is het een verstoring van de homeostase, het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit gaat vaak gepaard met symptomen die wijzen op de abnormale toestand.

Deze abnormale toestanden kunnen diverse oorzaken hebben en deze kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn, een combinatie van beide en zowel binnen als buiten het lichaam liggen.

Maar al te vaak wordt er aan mij gevraagd, als ik weer eens een opvlamming heb van de HS, of ik iets verkeerd gedaan heb. Iets verkeerds gegeten heb of me te druk heb gemaakt. Vroeger ging ik dan enorm graven in mijn geheugen. Wat had ik gegeten? Had ik wel voldoende geslapen? Had ik mijn medicijnen wel op de exact juiste tijdstippen ingenomen? Had ik misschien niet naar mijn ouders moeten gaan? Kost het verzorgen van de cavia’s teveel energie? Tegenwoordig weet ik dat ik mijn ziekte niet volledig in de hand heb. Ik doe wat ik kan doen. Ik ben gestopt met werken. Ik neem voldoende rust. Ik ben gestopt met sporten. Ik mediteer en doe andere dingen die mijn stresslevel zo laag mogelijk houden. Ik doe wat ik kan, maar ik heb mijn ziekte niet volledig onder controle.

We willen zo graag alles weten. We willen overal antwoorden op hebben. We willen alles onder controle hebben. Het leuke is, het zal ons nooit lukken. Het menselijk lichaam is zo gigantisch complex, we komen een eind, maar we zullen nooit precies weten hoe het werkt en dat hoeft ook niet. Ons lichaam is zo intelligent, het doet gewoon wat het moet doen. Maar hoe complex en mooi het ook is, perfect is het niet en daarom zullen er altijd mensen ziek worden. Door een foutje in het complexe systeem Γ³f door een abnormale toestand van binnen- of buitenaf. En laten we eerlijk zijn, deze wereld is op het moment best wel abnormaal. Ik vind het helemaal niet zo gek dat er zoveel mensen ziek zijn.

Fijne zondag!

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Eentje om serieus over na te denken, dit stukje.
  Het lichaam is inderdaad heel complex, en een bepaalde aandoening kan bij tien mensen tien verschillende symptomen geven.

 2. chucky1012 schreef:

  Inderdaad…
  Maar helaas bij jou en mij werkt het niet zo want wij blijven lachen en positief, kunnen er niets aan doen.
  Dus we doen het er maar mee…..
  Gelukkig schijnt de zon hier flink dus lekker in de tuin liggen…..
  Insta. deed heel vreemd vandaag…

  Fijne dag Xoxo

  1. Marion schreef:

   Klopt! Ik was jouw kwijt, moest je opnieuw gaan volgen. Nou ja, techniek is ook niet perfect dus. Geniet van de zon. X

   1. chucky1012 schreef:

    Datzelfde had ik ook…. πŸ˜‰ X β˜€

 3. mariellemarielle schreef:

  Het is ook complex!!
  Als je leest over Louise Hay, Joe Dispenza etc denk je dat alles mogelijk is met anders denken etc, maar dat is denk ik te zwart/wit.

  Wat ik wel geloof is dat je manier van denken en stress invloed heeft. Met mijn studie leer ik ook de invloed van stress is gigantisch. We hebben allemaal stress. Vroeger in de oertijd was stress: “honger, koude, een tijger”dat waren momenten en dan herstelden alle neurotransmitters zich, nu blijven we in die stress hangen door onze leefstijl, voeding, “fomo”, etc etc etc…en stress is ziekmakend maar…het is ook zo lastig om er mee aan de slag te gaan, zeker in deze tijd waar je er niet aan ontkomt.

  wat ik wel denk is dat je ervoor moet waken dat jouw gedachten de oorzaak zijn van je ziekte, want het is een combinatie van factoren. Ook mensen die postief in het leven staan worden wel eens ziek.

  Interessant onderwerp.

  Pas op jezelf!

  Lieve groetjes

 4. Lot schreef:

  Lichamen hebben ook hun eigen leven waar je geen invloed op hebt
  De laatste 2 jaar van mijn werkzame jaren waren erg stressvol, toen 100% afgekeurd en kwam ik in rustig vaarwater terecht dacht ik. Lichaam moest nog wat kwijt kennelijk in de vorm van galbulten oid weken heel veel ellende ervan gehad, en drie maanden later nog eens dunnetjes over.

 5. Rob Alberts schreef:

  Jezelf ziek denken?

  Ik probeer mijzelf gezond en gelukkig te maken. Al kost dat net even meer moeite ….

  Zonnige groet,

 6. Fauve schreef:

  Interessant Marion. Als je jezelf ziek zou (kunnen) denken, dan kun je jezelf ook beter denken. Voor mij een ondraaglijke gedachte, een onnodig wrede theorie. Zou je ‘verliezen’ van een ziekte, dan zou je niet genoeg je best hebben gedaan?
  En natuurlijk zijn de keuzes die je maakt in je leven, de manier van leven, gezond of ongezond, van invloed, maar daarin kun je ook pech of juist geluk hebben. Genetisch bepaald, cultuurgebonden, milieu…noem maar op.

 7. Sheila @ beineffable.com schreef:

  Ik ben er van overtuigd dat er een connectie is. Het is niet voor niets dat je merkt wanneer een terminale patiΓ«nt het heeft opgegeven, het daarna heel snel kan gaan. Dat wil niet zeggen dat je jezelf volledig beter kan denken. Maar wel dat je lichaam je geest nodig heeft om aan de slag te kunnen. Mooi stuk!

 8. Mostpeopleexist schreef:

  Het is de rede waarom ik ook niet kan werken.. Het is zo raar. Feitelijk kan ik “alles”, maar wat het mentaal doet is zo heftig dat het hele lichaam reageert. Gelukkig valt er nog veel trots te halen en uit te blinken in andere dingen. πŸ™‚

 9. kaardawn schreef:

  Het is bewezen dat je gemoed en stress vooral invloed op je weerstand hebben. Als je weerstand verlaagt, dan ben je uiteraard vatbaarder. Op dit moment ben ik herstellende van een nierinfectie en lumbago. Had ik eerder naar mijn lichaam geluisterd was het waarschijnlijk zover niet gekomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.