Ach so!

Alsof het in de lucht zit. Meerdere mensen om mij heen die een paar zware dagen ervaren. Mentaal. De depressies slaan hard om zich heen en terwijl ik nu al bijna wil uitleggen dat het geen dipje is, denk ik bij mezelf, whatever. Het is een komen en gaan van meningen, ervaringen, ideeën en beleefwerelden (geen woord volgen mijn autocorrect, ik vind van wel) en dat is oké. Ik vind het wel oké. Als ik eerlijk ben moet ik zeggen: “Het zal allemaal wel.” Als ik nog eerlijker ben moet ik zeggen: “I don’t give a fuck.” Dat is soms weer het voordeel van een dal. Even de middelvinger de lucht in, of voor wie dat prettiger vindt, de schouders ophalen. Ja, de schouders ophalen. Dat is een stuk beter dan die middelvinger. De middelvinger gaat eruit.

De afgelopen weken waren mentaal zo fijn dat dit even hard aankomt. Oh ja, ik heb dysthymie. Slechte, hele slechte dagen kennen zonder dat daar een aanleiding voor is. Ik herinner me weer de honderden schema’s en lijstjes die ik gemaakt heb tijdens therapie om de aanleiding, die er volgens mij niet was, niet is, te vinden. Er was nooit een duidelijke aanleiding. Moest er wel zijn volgens mijn therapeute. En dus bleef ik lijstjes invullen. Wat ik deed. Hoeveel pijn ik had. Wat ik at. Hoe laat ik ging slapen. Hoe laat ik wakker werd. Hoe laat ik opstond. Hoeveel ik sportte. Of naar buiten ging. Nergens een reden te vinden. Behalve de pijn. Maar zonder pijn was de depressie er ook. Toch moest er … Yeah right.

Er is geen reden. Er is geen aanleiding. Ik ben bezig met twee geweldige opleidingen. Cursussen. What’s in a name. Mijn lievelingsserie op Netflix, Marcella, heeft een seizoen 2 gekregen en die staat online. Ik luister een geweldig luisterboek. Brida van Paulo Coelho. De cavia’s gaan goed. Peter gaat goed. Het is minder warm. Hoera! Er is koffie. Lekker eten. Een bed wat heerlijk ligt. Nieuwe plannen. Nieuwe ideeën. Rust. Veel rust. En toch voel ik me nu al twee dagen heel erg slecht. Er is geen reden. Geen aanleiding. Het is gewoon zo.

Ik kon geen titel bedenken. Het werd uiteindelijk “Ach so!”

11 gedachten over “Ach so!

 1. Sterkte Marion. Zelf merkte ik ook al dat de afgelopen 2-3 weken erg zwaar zijn mentaal. Ook zonder enige aanleiding. Soms is het gewoon een tijdje overleven voordat je weer kan genieten.

  Liefs

 2. Opluchting & herkenning. Dat er niet (altijd) iets aan gegrond hoeft te zijn. Kak dagen zijn niet inherent aan een voorval. Het is wat je zegt, het komt en het gaat. Al voelt het, te midden van de verwoestende duisternis, dat het niet meer weggaat. Het ‘er laten zijn’ klaart voor mij wel een beetje de lucht. 😚

 3. Ach so ja! Hoe je het ook noemt, of er een aanleiding is of niet, het zijn gewoon pokkedagen. Die gaan weer over. Zelfs bij dysthymie gaan ze over, toch? Of veranderen ze in dagen die best te doen zijn.
  Knuf en sterkte 💛

  1. Bij mij gaan ze echt over. Goddank. Om aan de “eisen” van dysthymie te voldoen mogen ze echter nooit langer dan 3 maanden wegblijven. Nou, daar hoef ik niet bang voor te zijn 😂😂😂

 4. Oh meis…ik hoop dat het snel beter wordt!
  Je slaat de spijker op zijn kop, ik ken jou ook van je blogs als “niet depressief” terwijl er van alles speelt.

  Een depressie is zoveel meer, er is zeker een fysieke component (gaat heel diep om daarmee aan de slag te gaan en regulier kijkt men nog iet zo) maar het is veel en veel te simpel om te zeggen

  Er gebeurd iets ergs, je bent depressief..

  Take care en het allerbeste

 5. Ik dacht in begin van deze week inderdaad, depressie is behoorlijk aanwezig en ook ik merk op dat het bij meerdere is. Mentaal sloopt het helemaal. Eén opluchting, je staat er niet alleen ervoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.