Waarom bodypositivity wel helpt

Gisteravond kon ik niet slapen. Ik was wat aan het lezen over bodypositivity en stuitte op een filmpje waarin iemand aangaf dat ze het allemaal niet begreep. Dat het echt niet gaat helpen als dikke vrouwen zichzelf in een bikini op de foto laten zetten en dit vervolgens op Instagram zetten. Het punt is echter; dit helpt enorm!

Als ik vroeger een rolmodel als Edith Dohmen of Mayra Louise had gehad, hell yeah, dat ik dan meer zelfvertrouwen had gehad! Dan had ik gezien dat ook mijn lichaam er zijn mocht. Dan had ik gezien dat ook ik mijn t-shirt in mijn broek mocht stoppen in plaats van hem erover heen te hangen om zoveel mogelijk te bedekken en te verbergen. Jazeker, het helpt. Het helpt enorm!

Iedereen wil en moet zichzelf vertegenwoordigd zien in de wereld én in de media. Dat zorgt ervoor dat je je welkom voelt. Dat je weet dat je er mag zijn. Dat er mensen zijn die op jou lijken. Dat je evenveel waard bent als wie dan ook. Dat het niet uitmaakt of je dik of dun bent. Zwart of wit bent. Homo of hetero bent. Blond of bruin haar hebt. Een bril draagt of niet. Iedereen verdient het om zichzelf te herkennen in een ander op een positieve manier.

Herkenning is een fase in de waarneming waarbij uit een ongeordende hoeveelheid signalen een object of verschijnsel als zodanig wordt geconstrueerd, dat dit overeenstemt met informatie in een geheugensysteem. Het is een cognitief proces waarbij de waarneming met bepaalde kennis of representaties die in het geheugen zijn opgeslagen, verbonden wordt. Herkennen gaat vaak gepaard met een gevoel of beleving.

Dit stukje hierboven is zo ontzettend belangrijk. Als dik persoon krijg je continue de boodschap mee dat dik zijn slecht is. Je ziet dikke mensen in de media en in de bladen altijd alleen maar als dom, lui óf als ze op dieet zijn. De before and after pictures op Instagram; het wordt er bij kinderen de godganse dag ingestampt dat dik zijn slecht is en dun zijn goed is. Dit gaat, zoals hierboven beschreven, zich opslaan in ons systeem en is er nog maar heel moeilijk uit te krijgen. Hier zullen we dus hard aan moeten werken.

Om te voorkomen dat men opgroeit met het idee dat dikke mensen er niet mogen zijn, dat dik zijn slecht is, niet hoort en niet mag, moeten we er voor zorgen dat wij, dikke mensen, zichtbaarder worden in de wereld én in de media en dit doen we onder andere door foto’s te plaatsen op Instagram en in bikini naar het strand te gaan. Want dat helpt.

Zo. Dit moest me even heel erg van het hart. ♥

5 gedachten over “Waarom bodypositivity wel helpt

  1. Helemaal mee eens! Hiervoor vecht ik ook op mijn blog. Onlangs had ik het er nog over dat in tarotdecks ook best meer dikke/dunne/donkere/lichtere/holebi’s vertegenwoordigd mogen zijn. Blijkt toch nog een dingetje want mensen geloven niet dat iets zien, een body-shape herkennen een enorme boost is voor iedereen. Omdat we zo weten dat we echt niet verschillen van de menigte, en dat ieders vormen er gewoon mogen zijn.

  2. Ik geloof dat body positivity wel een verschil kan maken, maar dat de echte change zit in de reclamewereld en de filmwereld. Als daar ‘afwijkende’ mensen eens uit die clichérollen worden gehaald.
    Heil voor Adèle bijvoorbeeld die toch echt niet het typische zangeresje is en toch groot is kunnen worden.

    Er is echter toch nog veel werk aan de winkel, want zelfs vrouwen in leidinggevende functies voorstellen op televisie is blijkbaar nog steeds heel moeilijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.