Iedere 30 minuten

Waarschuwing! Voor deze blog geldt een triggerwarning. Ben je slachtoffer van pesten? Denk je op dit moment na over zelfdoding? Misschien is het dan beter om deze blog niet te lezen. Wel wil ik je laten weten dat je niet alleen bent en dat het oké is om hulp te vragen. Sterker nog, ik moedig je aan om hulp te vragen. Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Luie Hond
Gisteren heeft me wel aan het denken gezet hoor. Naar aanleiding van het artikel en de post op Twitter over Domien Verschuuren werd ik belachelijk gemaakt om mijn psychische aandoeningen. Oké, het werd borderline genoemd, maar hé, moet ik iemand die het leuk vindt om mij te kakken te zetten tegenover de rest van de wereld echt gaan uitleggen wat het verschil is tussen borderline en OPS? Nee dus. Vervolgens lachte hij me uit, hij was kennelijk op mijn blog of tijdlijn gaan lezen, en riep dat er aan mij geen werkend wonder verloren was gegaan. Hij had er kennelijk nogal lol in dat ik na 20 jaar hard werken mijn goed betaalde baan als ambtenaar kwijt was geraakt. Echter toen ik hem bleef corrigeren en bleef vertellen dat wat hij deed niet oké was, werd hij boos. Of ik hem met rust wilde laten. Hij was aan het werk. In tegenstelling tot mij vond hij het wel fijn om te werken en hij voegde daar aan toe: jij luie hond. Ik heb hem uiteindelijk gerapporteerd bij Twitter met de toevoeging dat dit online pesten is en dat ik hier de grens trek. Ze zullen er niets mee doen, maar ik geef een signaal af en dat voelt beter dan helemaal niets doen.

De fout die we allemaal maken
Dan rijst de vraag, zoals een vriendin van mij of Facebook zich terecht afvroeg: Wat doe je op zo’n platform? Ja, dat vraag ik me, zoals jullie weten, al heel erg lang af. Het is een dilemma waar ik ook nu weer mee zit. Want dit is hoe het voor mij allemaal begonnen is. Pesten. Beledigen. Uitschelden. Belachelijk maken. In mijn geval was het in real life, maar dat maakt niet uit. Het heeft beide een gigantische impact op de slachtoffers. Keer ik het mijn rug toe of zal ik me hard gaan maken voor het online pesten?

Tot voor kort heb ik het vermeden. Ik blokkeerde mensen die mij of anderen in de zeik namen. Rapporteerde alleen de zeer ernstige zaken als racisme en bedreiging… Jeetje, kijk nou! Ik doe het gewoon zelf! Alleen de zeer ernstige zaken. En dat is dus precies wat er gaande is. We nemen online pesten niet serieus. Zelfs ik, slachtoffer van pesten, PTSS door pesten, zelfs ik neem pesten niet serieus genoeg.

Pesten is veel erger en groter dan we denken. De cijfers zijn schokkend.

Iedere 7 minuten wordt er een kind gepest.

Iedere 30 minuten doet er minimaal 1 kind een poging tot zelfmoord door pesten.

Iedere 30 minuten. Dat betekent dat er nu een kind een poging tot zelfmoord doet en er al een ander kind voorbereidingen aan het treffen is. Vandaag 48 keer in totaal. 48 kinderen die een poging gaan doen zichzelf van het leven te beroven door pesten. Het is groot. Heel groot en zeer ernstig.

Ik heb zonet mijn eigen vraag al beantwoord. Ik ga niet meer weglopen voor dit online probleem. Het hoeft geen dagtaak te worden. Ik kan alleen wel mijn oren en ogen openhouden, signaleren, reageren en indien nodig rapporteren. Ik hoop dat meer mensen dit zullen gaan doen, want we verleggen de grenzen steeds ietsje verder. We accepteren steeds ietsje mee. Maar onthou goed: Pesten kost mensenlevens. Kinderlevens. Iedere 30 minuten doet een kind een poging tot zelfmoord door pesten….

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Yvonne schreef:

  Hij was aan het werk? Maar op jou reageren kon hij in de eerste instantie wel meteen. Apart….

 2. mariellemarielle schreef:

  Wat een goede blog weer!! Jouw blog zet mensen aan het denken!

  Het digitale tijdperk heeft ons veel gebracht, maar ook zo ontzettend veel gekost. je schreef het van de week al, de drempel is zo laag via een scherm.

  Vreselijk wat jou nu ook weer aangedaan is online!
  Ik vind je dapper maar bewaak wel je eigen veiligheid hierin!

  Liefs en super dat je hier aandacht aan schenkt!

 3. chucky1012 schreef:

  Het is verschrikkelijk…
  Ik was zelf altijd gepest.

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Je draagt het de rest van je leven mee. Het is echt heel erg en wordt enorm onderschat. XX

 4. Applaus vanop een Brugse bank! Niet voor die pester uiteraard, wel voor je correcte houding en het in dr spots zetten van dr pestproblematiek.

  1. Marion schreef:

   Bedankt voor je support!

 5. Musquito schreef:

  Hey Marion, ik volg jouw blog nog niet zo lang, maar ik hou wel van jouw blogs. Het is altijd een gedurfd thema om over te schrijven. De meeste weten inderdaad niet dat ze elkaar de duivel aandoen met pesten. Het pesten is zoveel gemakkelijker geworden, lekker anoniem ver weg van je slachtoffer. Ik vind niet dat slachtoffers hun online gebeuren moeten opgeven omwille van de trollen. Ik blokkeer altijd personen die mijn niet respecteren voor wie ik ben. Je ziet hun berichten niet meer en zij kunnen niets meer van jou zien.

  Ik heb recentelijk ook een blog geschreven rond dit thema: https://musquitobeblog.com/2018/06/01/blog-2018-016-starbucks/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.