Holding Space

Als we iemand zien lijden of zien vechten is het een natuurlijke reactie om de ander te willen helpen. Iemand verliest zijn baan. We willen hem ondersteunen en dus sturen we passende vacatures door. Iemand in je naaste omgeving krijgt te horen dat hij ziek is en we adviseren hem een dieet te gaan volgen of zijn levensstijl aan te passen. Dit doen we omdat we de ander willen helpen. Omdat we om de ander geven.

Soms is het zinvol om een advies te geven of met een oplossing voor een probleem te komen. Er zijn echter evenveel momenten waarop we dat beter niet kunnen doen. Momenten waarop we er het beste voor de ander kunnen zijn door diegene de ruimte te geven. Zonder het probleem van de ander op te willen lossen of minder erg te willen maken. Op het moment dat je er puur en alleen bent voor een ander, zonder oordeel, zonder jouw eigen ervaringen op de situatie van de ander te projecteren, geef je die ander de mogelijkheid om zijn emoties er te laten zijn. De ander kan op die manier zijn gevoelens doorleven en erachter komen hoe hij nu verder wil, kan of moet. Je geeft de ander de mogelijkheid om dit op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te doen.

Het lijkt misschien heel nutteloos, zo’n moment dat je machteloos aan de zijlijn staat, maar er zijn voor een ander, op de momenten dat hij of zij dat nodig heeft, is vaak het meest liefdevolle en zinvolle wat je voor een ander kunt doen. Dus gaat er binnenkort iemand in je omgeving door een moeilijke tijd heen, geef hem de ruimte om op eigen kracht tot een oplossing te komen. Geef de ander het vertrouwen dat hij dat kan en dat als het nodig is, hii zelf bij jou zal komen om om hulp te vragen.

In de Priestess Certifcation Program noemen we dat holding space for each other. Het is even wennen, om jezelf in te houden en de ander simpelweg zijn verhaal te laten doen, maar het is zo ontzettend bevrijdend om die ruimte te krijgen van anderen. Zodra je dat een keer ervaren hebt, dan zul je direct begrijpen waarom holding space zo ontzettend waardevol is.

5 gedachten over “Holding Space

  1. We willen altijd veel te snel iets veranderen aan een situatie en vinden het ontzettend moeilijk om te accepteren en ruimte te geven. In eerste instantie vind ik dat je iemand die verdriet heeft of pijn heeft, de ruimte moet geven om dat verdriet en die pijn er te laten zijn. De rest komt later wel. Eerst even al die emotie laten zijn en verwerken.

    Mooi gezegd hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.