Taalgebruik

on

Gisteren werd ik aangesproken op mijn taalgebruik op mijn blog. Voorop gesteld, dat mag hè? Geen probleem. Ik doe er alleen niets mee. Lange tijd heb ik na afloop van het schrijven van mijn blogs alle scheldwoorden eruit gevist. Vloeken deed ik al niet of in ieder geval zelden.

Familie
De reden waarom ik niet vloek is dat ik uit een christelijke familie kom. Ik heb zeer christelijke ooms en tantes, neven en nichten en ik wil hen niet kwetsen op die manier. Daarom zal ik niet (of in ieder geval zelden) vloeken. Grof taalgebruik is een ander verhaal. Ik ben nu eenmaal grof gebekt. Hier in huis. Bij mijn ouders. In de auto. Overal. Ik roep snel fuck, kut, hufters, vieze klootzakken en aanverwante zaken. Ik doe dat niet omdat ik het lollig vind. Het is mijn manier van uiten. Ik scheld bijvoorbeeld het allerhardst bij dierenleed en als er iemand valt in de sprint bij wielrennen. Ik kan dat niet aanzien en schelden is dan een ontlading.

Aanpassen
Maar dat kan je toch veranderen? Als je dat wilt? Precies en dat laatste is niet het geval. Ik wil schelden. Ik wil me even niet aanpassen aan anderen. Ik wil de komende jaren, en misschien wel voor altijd, gewoon even lekker helemaal mezelf zelf zijn. Na veertig jaar proberen mezelf in een keurslijf te wurmen, ben ik het zat. Ik scheld. Zo ben ik. Het hoort bij me. Dat wil niet zeggen dat het nooit zal veranderen. Ik heb tenslotte ook 25 jaar lang gerookt, een eetstoornis gehad en ben alcoholist geweest. Ook dat is allemaal verandert, maar voor nu doe ik hier even niets aan.

Eigen keuzes
We moeten de keuzes van anderen respecteren en dat is soms niet makkelijk. Er zullen nu mensen zijn die niet begrijpen waarom het voor mij zo belangrijk is mij op die manier te uiten. Toch zal men mijn keuze daarin moeten respecteren. Ik doe er verder niemand kwaad mee. Je weet nu dat ik regelmatig scheld. Heb je daar geen trek in, dan blijf je weg van mijn blog. Niemand hoeft mijn blog te lezen en dus ook niemand hoeft er last van te hebben.

Twitter
Vandaag begint mijn eerste uitdaging: een maand lang niet op Twitter inloggen. Dit heeft ook te maken met het bovenstaande. Het respecteren van andermans keuzes. Ik kan dat in sommige gevallen niet. Ik kan geen respect opbrengen voor mensen die vluchtelingen haten. Die Nederlandse vlaggetjes achter hun naam zetten, zoals in de jaren ’80 de skinheads Nederlandse vlaggetjes op hun bomberjacks droegen. Die zichzelf een belangrijker mens vinden, omdat ze toevallig binnen deze landsgrenzen geboren zijn. Ik kan het niet en ik wil er niet meer dagelijks mee geconfronteerd worden. Daarom wil ik er het liefst voor altijd wegblijven. Die keuze heb ik gelukkig. Net als dat iedereen hier de keuze heeft om van mijn blog weg te blijven, omdat men mijn taalgebruik te grof vindt.

Hoor de wind waait
Jazeker, de wind waait. En flink ook. Ik ga dus even lekker de boel opengooien hier. Frisse lucht door de kamer laten waaien en hopen dat het nog een beetje extra afkoelt hier binnen. Straks gaat de boel weer dicht om de warmte buiten te houden. Ik sluit af met een video van Percy Tienhoven, die er, net als ik, voor kiest om zijn taalgebruik niet aan te passen.

Ik wens jullie een hele fijn zondag!

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marcus schreef:

  Net als dat iedereen hier de keuze heeft om van mijn blog weg te blijven, omdat men mijn taalgebruik te grof vindt.

  Groot gelijk heb je, jezelf zijn en niet aanpassen omdat het een ander wil.

  1. Marion schreef:

   Ben echt klaar met het aanpassen aan anderen. Even lekker de komende jaren doen wat zint. 😊

 2. Ik las de reactie en had er mijn idee over.

  1. Marion schreef:

   En ik vind het prima hoor, als iemand er iets over zegt, ik deed niet anders op Twitter, maar ik heb genoeg rekening gehouden met anderen en als het om een zo iets eenvoudigs gaat als taalgebruik, soit.

 3. Fauve schreef:

  Voor mij is grof taalgebruik geen toegevoegde waarde, integendeel zelfs. Ik begrijp het ook vaak niet. Het lijkt gewoon te zijn, deze verruwing van de samenleving, want zo zie ik het.
  Je stelt dat het bij je hoort, dat schelden, ik ben nu eenmaal zo….als je me niet wilt lezen dan blijf je maar weg.

  Je hoeft je niet aan te passen, je hoeft je niet te verantwoorden, natuurlijk niet, maar op de eén of andere manier staat wat je nu schrijft wel heel kort door de bocht. Althans zo voelt het voor mij, in wat ik van je heb gelezen heb in de afgelopen jaren. Schelden is een vorm van intimidatie, kan kwetsend overkomen. Als je je aangevallen voelt ga je in de verdediging. (dit zijn ‘zomaar’ wat losse kreten, die bij je opkomen)

  Misschien wil ik alleen maar zeggen dat ik je als een zachtaardig, liefdevol persoon zie, en dat al die ‘krachttermen’ niet nodig zijn.
  Ik zat te denken wat ik zelf zeg bij schrik, verontwaardiging of boosheid. Iets van ‘boomvrucht’ of zo. (maar dat dekt de lading vaak niet 😉 en misschien is het ook wel een generatie-dingetje, leg ik er te veel lading in/op.

  1. Marion schreef:

   Het is juist helemaal niet kort door de bocht. Het is een weloverwogen beslissing. Je ziet dus nu ook, dat jij (en vele anderen) een vertekend beeld van mij hebben omdat ik mij altijd anders voorgedaan heb hier op mijm blog.

   Ik gebruik schelden niet naar personen, het is dus niet intimiderend bedoeld. Op die manier zou ik anderen niet snel benaderen. Of ze moeten echt over de scheef gaan.

   Zit er nog zo’n generatiekloof tussen ons dan? Ik heb ook vaak geen idee wat de leeftijd is van mensen die hier lezen.

 4. Fauve schreef:

  Dus je hebt je altijd (!) anders voorgedaan hier in je blog? Oeff. Grof taalgebruik, schelden = Marion? Inamor? Ja, inderdaad, dan zal het een generatiekloof zijn.

  1. Marion schreef:

   Op dat vlak wel ja. Dat schrijf ik ook aan het begin. Dat ik tot voor kort al mijn scheldwoorden eruit visten. Maar je moet het niet groter maken dan het is. Het gaat om een stukje taal, wat ik altijd aangepast heb voor anderen en sinds kort niet meer doe. Niet meer niet minder. Het is een verandering en die zal voor sommigen even wennen zijn.

 5. Lot schreef:

  Begin maar met mijn leeftijd die is 68.
  En ik ben het wel met Fauve eens, vaak is het zo onnodig grof te schrijven je bent verder duidelijk genoeg in je teksten, ik zie er ook de toegevoegde waarde niet van.
  Begrijp wel dat het lekker makkelijk schrijven is, maar bij nalezen zou je er wat kunnen verwijderen omdat het dan al je hart hebt gelucht.

  Ben benieuwd of het goede zaad nog reageeert.

  1. Marion schreef:

   Dat heb ik dus voor kort altijd gedaan, de scheldwoorden eruit vissen, zoals ik al schrijf in de blog. Ik maak heel bewust de keuze dat vanaf nu niet meer te doen. Voor veel mensen heeft het geen toegevoegde waarde, voor mij juist wel. Ook dit stuk van mijzelf laten zien, durven mezelf te zijn, is voor mij weer een flinke stap.

 6. Emily schreef:

  Ja, ik vind het af en toe echt héérlijk om te schelden (hoewel ik het vrijwel nooit naar *iemand* doe, maar meer zoals jij het doet). Die borden met ‘schelden lucht niet echt op’ vind ik belachelijk, want dat doet het zeer zeker wel. Er zit voor mij ook een deel humor aan vast.
  Lekker. Ik vind ’t ook heerlijk wanneer anderen het doen in teksten of bij stand up comedy.
  Maar goed… ik ben dan ook een Rotterdamse, dus misschien geld mijn mening minder, haha.

  1. Marion schreef:

   Groot verschil tussen iemand uitschelden of schelden in het algemeen. Het lucht zeker op. Daarom schelden mensen ook vaak als ze schrikken. Ja, in stand up comedy! Eddie Murphy in 1987 was geweldig. Zeker in die tijd. Maar ik begrijp dat er mensen zijn die het minder of niet kunnen waarderen en voor hen blijft de keus om hier te lezen of niet. Net als dat ik nu even weg ben van Twitter. Ik kan niet van al die mensen daar verwachten dat ze zich aan mij gaan aanpassen. Dat zou de omgekeerde wereld zijn. X

 7. Loena schreef:

  Fuckerdefuck fuck… Meende da nou? Nee geintje. Vloek en tier zoveel je wilt.

  Wel heel jammer dat anderen daar zo hun gedachtes over hebben. Niemand moet jouw blog lezen en als het ze niet aan staat dan blijven ze toch lekker weg?

  1. Marion schreef:

   Op zich vind ik het prima, maar zeker als ik er een blog over schrijf juist met het waarom ik het niet meer doe (het niet meer schelden) dan hoop je toch dat mensen het respecteren. De keuze is aan hen, net als dat de keuze aan mij is hoe ik schrijf. Eind goed, al goed 😊

 8. mariellemarielle schreef:

  hoi Marion
  Even zitten nadenken over een reactie.
  Wil toch even reageren. Ik vind het heel fijn dat je niet vloekt. de andere woorden, tja…het zouden mijn woorden niet zijn, maar weet je…ik vind het bij jou vooral gaaf om te lezen dat je je nu niet meer continue aanpast, dat zet het in een heel ander daglicht ofzo?
  En..haha soms..dan hoor ik het je gewoon zeggen…en dat is dan ook wel weer grappig

  1. Marion schreef:

   Niets ten nadele van de rest, maar hè hè, eindelijk iemand die de essentie eruit pikt. Ik wil me niet meer aanpassen. Ik wil echt mezelf zijn, met mijn mooie én minder mooie kanten. Thanks, meis. XXX

 9. Stef Den Flater schreef:

  Er is een verschil tussen vloeken en/of krachttermen gebruiken en grof zijn tegen je medemens. Mensen uitschelden is voor niets goed maar eens goed vloeken op momenten dat alles tegenzit kan opluchten en een krachtterm hier en daar kan best. Al zien veel mensen dat anders. Ik kan bij momenten heel veel vloeken maar dat doe ik niet wanneer ik met iemand in gesprek ben maar als ik bijvoorbeeld aan het werk ben. Als ik vloek is het eigenlijk vooral en hoofdzakelijk tegen mezelf gericht. (Tussen haakjes: volgens wetenschappelijke studies zouden mensen die vloeken eerlijker zijn. Geen idee hoe ze dit getest hebben, maar het geeft me toch maar mooi een reden om te blijven vloeken.)
  Je moet je taalgebruik op je blog zeker niet opschonen als je daar niet meer mee kan leven. Het is uiteindelijk jouw blog en zolang je er niemand persoonlijk mee aanvalt, moet het kunnen. Uiteindelijk is je taalgebruik nog altijd mijlen ver verwijderd van een zekere Herman Brusselmans. Daarvan hoeven we er maar ééntje.
  mvg,

 10. Nina schreef:

  Heerlijk hoe je meer en meer van jezelf laat zien! Ik probeer het ook altijd ‘netjes’ te houden, maar laten we eerlijk zijn: we vloeken/schelden/… allemaal wel eens, net zoals het maar zelden naar rozen ruikt als we naar het toilet gaan 😂
  Dat niet laten zien aan de buitenwereld is voor mij niet je anders voordoen dan je bent, eerder bewust kiezen hoeveel je van jezelf laat zien. Dat jij nu beslist om nog iets meer van jezelf te laten zien kan ik alleen maar toejuichen!
  Scheld er wat mij betreft maar lekker op los als dat oplucht. Als het allemaal effe kut is, is het gewoon allemaal effe kut, klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.