Groen Links, geen vlees en roken

on

Geen therapie deze week. Normaal gesproken, als we de therapie door hadden gezet, had ik morgen weer een sessie gehad. Het geeft me rust dat dat nu niet het geval is en ik merk dat ik weer tot mezelf aan het komen ben. Nu ik weet dat ik de angsten niet meer aan hoef te gaan, verdwijnen ze weer rustig naar de achtergrond en kan ik me weer focussen op de andere dingen in mijn leven.

Mezelf
Doordat ik niet meer hoef te overleven, kom ik weer tot mezelf. Ik maak weer de grappen die bij me passen. Ik gooi er regelmatig wat scheldwoorden uit. Ik ben minder onzeker. Ik krijg langzaam aan weer wat meer levenslust terug. Ik word weer wat fanatieker als het gaat om de dingen die me aan het hart gaan, zoals het milieu en dierenleed. Niet iedereen is daar even blij mee, maar het is wel wie ik ben.

Groen Links
Met zo ontzettend veel trots liep ik in 1998 voor het eerst naar het stembureau. Ik stemde op Groen Links. Het was nog maar de 2e of 3e keer dat de partij meedeed en dat jaar gingen ze van 5 naar 11 zetels. Ik was supertrots en blij, want het werd steeds duidelijker hoeveel schade wij mensen aan het milieu en aan de dieren toebrachten.

Vegetariër
Ik was destijds al een poosje vegetariër en ik kon mijn geluk niet op toen bleek dat Peter een echte anti-vleeseter was. Hij begreep het niet. Een dier op je bord? Hij werd er als kind al beroerd van en ik vergeet nooit meer die ene keer dat een vriend van hem langskwam met een bak spare ribs in zijn handen. Peter wees hem resoluut de deur. Zijn vriend pikte het niet. Ik ben je beste vriend, zei hij. Ik moet zo werken. Ik moet eten! Peter gaf toe. Deels. Hij mocht de spareribs opeten, mits hij met zijn gezicht naar de muur ging zitten. Met zijn tweeën draaide ze de grote fauteuil om en daar zat Bram, met zijn rug naar ons toe en gezicht naar de muur, zijn spareribs op te eten. Dit lijkt overdreven, maar dat is het niet. Peter gaat echt kotsen als hij mensen ziet kluiven. Iemand een kippenbout of sparerib zien eten, is voor hem lichamelijk niet te doen. Je zult zelden een grotere dierenvriend ontmoeten als hij.

Het nieuwe roken
Gisteren schreef ik een stukje over alle misstanden in de vleesindustrie. We zagen onlangs de vreselijke beelden van het biggetje wat lag te spartelen in kokend heet water. De beelden van een dier wat levend gevild werd. Het gebeurt en het gebeurt te vaak. Nu we dit weten is het voor mij onbegrijpelijk dat er mensen nog goedkoop vlees kopen, want dat is een groot onderdeel van het probleem. Het vlees is te goedkoop en daarom moet er zoveel mogelijk in te weinig tijd geproduceerd worden. Kippen worden in zo’n korte tijd vetgemest dat ze niet meer op hun poten kunnen staan. Koeien, varkens en anderen dieren die nooit het daglicht zien, om nog maar te zwijgen van de vreselijke toestanden in slachthuizen. Nu we dit weten begrijp ik niet dat er mensen zijn die nog niet gestart zijn met de omschakeling naar minder vlees, geen goedkoop vlees meer of helemaal geen vlees meer eten. Vlees eten is het nieuwe roken.

Onacceptabel
In mijn laatste blog gaf ik mijn mening kennelijk iets te bot. Ik heb het artikel verwijderd. Ik had geen zin in nog meer gezeik. Ja, ik vind dat als je de overstap nog niet aan het maken bent, je heel fout bezig bent en deze vorm van vleesindustrie mede in stand houdt. We weten nu wat er gebeurt en het kán niet! Je kan dieren niet op die manier behandelen. Punt. Geen discussie over mogelijk. Het zijn verdomme levende wezentjes! Don’t get me wrong, ik ben ook niet heilig hoor. Ik eet eieren. Ik eet kaas. Ik controleer mijn producten niet meer allemaal op de ingrediënten. Er valt nog zoveel te verbeteren, maar laten we alsjeblieft niet doorgaan op de manier zoals we die nu gewend zijn, want de misstanden zijn er. De dieren lijden gruwelijk. We kunnen allemaal een stap zetten. Een paar dagen in de week geen vlees bijvoorbeeld. Vlees eten met een 3 sterren Beter Leven keurmerk. Biologische eieren. Verdiep je eens in de mogelijkheden. Het kan. We kunnen met z’n allen ervoor gaan zorgen dat het niet blijft zoals het nu is. Want zoals het nu is, dat is echt onacceptabel.

Fijne maandag. Maak er een mooie nieuwe week van. ♥

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jenn schreef:

  Nu ben ik wel heel benieuwd wat er in je andere blog stond…

  1. Marion schreef:

   Hetzelfde, maar iets grover gezegd. Iets in de zin van dat je gewoon een klootzak bent als je nu nog met een plofkip in je kar durft rond te lopen. X

 2. Rob Alberts schreef:

  Ik wens jou een mooie duurzame week toe.

  Zonnige groet,

  1. Marion schreef:

   Dank je! Jij ook!

 3. Geri schreef:

  Helemaal met je eens.

 4. anitawillems schreef:

  Vlees te kunnen eten is inderdaad geen verworven recht. Dat vergeten mensen nog wel eens. En het is inderdaad zoals jij zegt, altijd mogelijk om een verschil te maken. Niet meer elke dag vlees. Kleinere hoeveelheden. Biologisch vlees. Rechtstreeks van de boer. Er zijn zóveel mogelijkheden om een andere keus te maken.

  1. Marion schreef:

   Mooi gezegd, Anita. Ja, er zijn echt veel mogelijkheden om een andere keus te maken. Ik heb het idee dat dat heel langzaam aan zijn weg begint te vinden.

 5. Saar schreef:

  Ik denk dat jij doet, wat ik doe als het over borstvoeding gaat… Mensen horen niet graag een andere waarheid. Ze willen alleen hun waarheid zien. En vooral niet nadenken over de mogelijkheid dat de ander gelijk heeft.

  Kijk, je kan niet iets doen en ergens achter staan als je het andere niet veroordeelt. Dus ik vind kunstvoeding vreselijk. Anders had ik nooit volgehouden om borstvoeding te blijven geven. Het is hetzelfde thema trouwens: kalfsjes worden weg gehaald bij hun moeder omdat wij onze baby’s niet op natuurlijke wijze willen voeden. Dus baby’s moeten afzien voor de baby’s van een andere dierlijke soort… Zoiets.

  Ik eet nog steeds vlees, maar ik probeer die consumptie te beperken tot twee keer per week. Daarbij probeer ik voor kwaliteitsvlees te kiezen van dieren die hopelijk een beter leven hebben gehad. Dood is altijd zielig uiteindelijk… Ik eet zo min mogelijk zuivelproducten en ei komt van mijn eigen kippen. Ben ik nu heilig? Nope, je kan me nog altijd hypocriet vinden. En dat besef ik. En ik zal het ook toegeven in een discussie over dit onderwerp.

  Kom maar gewoon op voor je mening Marion. Wat je ook doet, er zal altijd gezeik zijn. Maar je kan maar beter volgens je eigen waarden en normen leven om jezelf een beetje te respecteren 😉

  1. Marion schreef:

   Heel vaak komt de tegenreactie “Waarom ben JIJ dan nog niet vegan?” Mensen vinden je snel hypocriet inderdaad, terwijl je doet wat je kan en wat op dat moment lukt. Je zet me wel even aan het denken met het veroordelen. Ik doe zijn mijn best om niet te oordelen en al helemaal niet te veroordelen, maar in het geval van vlees eten ben ik heel veroordelend. Niet naar de mensen die hun best doen en doen wat ze kunnen, bewust bezig zijn, maar de mensen die gewoon willens en wetens negeren dat het dierenleed bestaat, of nog erger, ontkennen, die veroordeel ik wel degelijk. En ik besef dat dat ook geen wereldramp is. Bedankt voor dit stukje bewustwording. X

   1. Saar schreef:

    Ik geloof dat als iets je echt nauw aan het hart ligt, dat je dan al gauw een oordeel velt over wat jij ziet als onverschilligheid. Als ze iets zouden doen, dan kan je je oordeel wel achterwege laten, maar onverschilligheid, man, daar kan ik echt kwaad van worden. En dan oordeel ik keihard.

 6. mariellemarielle schreef:

  hoi Marion
  Die misstanden zijn vreselijk.
  Ik vind het soms wel een dilemma, wij mensen zijn van oorsprong geen vegetariërs en mijn lichaam verdraagt veel alternatieve niet.
  Wat ik nu doe. Vlees eet ik al eigenlijk niet, dat is meer vanwege bepaalde stoffen die erin zitten.
  Kip eet ik wel maar alleen van kip met een goede herkomst, biologisch of van de woeste grond. Vis eet ik wel maar ook hier let ik wel op hoe het gevangen is etc.
  Daarnaast wissel ik af met eiwitpoeder/noten.

  Die misstanden dat is vreselijk en zo is het niet bedoeld.

  Lukt het jou goed om voldoende eiwit binnen te krijgen en slik je B12 bij?

  X

  1. Marion schreef:

   Ik heb datzelfde dilemma met kaas en eieren. Je probeert jezelf steeds weer een stapje te verbeteren en ik vind dat mooi. We doen wat we kunnen. We zijn er bewust mee bezig. We hoeven onszelf niet tot het uiterste te drijven. Als we allemaal doen wat we kunnen, al is het maar een heel klein beetje, dan komen we zover.

   Ja, ik slik de multivitamine van het Kruidvat. Dat is één van de weinige waar 100% vitamine A in zit en omdat ik zo weinig buiten kom is dat wel een dingetje bij mij. Volgens mij is het de 50+ variant hahaha. Ik heb vorig jaar nog een poosje een voedingstabel dagelijks ingevuld en ik kom eigenlijk dagelijks wel aan alles wat ik nodig heb. Het enige wat bij mij altijd lastig is zijn de vezels. Mijn darmen verdragen zo weinig, dat lukt me eigenlijk zelden. In zo’n geval luister ik maar naar mijn lichaam en niet naar een tabelletje.

   X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.