Give yourself some slack

Geweldig fijne reacties gehad op mijn artikel van vanochtend en ook op die van gisteren trouwens. Ook op Instagram werd gereageerd, al was dat wat minder positief. Waar het vooral op lijkt uit te draaien is dat we de gezondheidseisen en de leefregels die we onszelf opleggen ook van anderen eisen.

Nu denken jullie misschien dat er weer een heel lang artikel komt, maar dat is niet zo. Dit is eigenlijk wel mijn eindconclusie. De mensen die heel fanatiek en afkeurend reageren op dikke mensen hebben vaak bepaalde regels voor zichzelf. Ze willen absoluut niet dik worden, zijn misschien zelfs wel een beetje bang om dik te worden, en gezondheid speelt een grote rol in hun leven. Mensen die daar niet zo erg mee bezig zijn, kan het vaak veel minder schelen. Het zijn de eisen die we aan onszelf stellen, die we ook de ander op willen leggen en dat kan natuurlijk niet. Je hebt niets over een ander te zeggen, hoe hij of zij zijn leven indeelt. Rijst alleen nu weer de vraag in mij, waarom?

Waarom kunnen we niet gewoon bij onszelf blijven? Waarom vinden we dat als wij gezond eten, een ander dat eigenlijk ook moet doen? Dat als wij iedere week vier keer in de sportschool staan te zweten, een ander het recht niet heeft om thuis op de bank met een zak chips voor de tv te hangen? Dat als wij dagelijks lekkere dingen afslaan om in maat 38 te passen, de ander het recht niet heeft om met maat 48 trots over straat te paraderen?

Wees gewoon blij, trots en tevreden met jezelf als je uit de sportschool komt en wees ook blij voor de ander die ervoor kiest niet naar de sportschool te gaan, maar lekker thuis voor de buis te hangen met een zak chips op schoot. Gun elkaar het licht in de ogen. Stel je eigen leefregels op, maar hou ze bij jezelf. Je kan en mag niet verwachten dat een ander aan jouw maatstaven voldoet. En lukt dat niet? Blijf je speuren en keuren en kun je niet blij zijn voor de ander? Dan ben je misschien toch wat te streng voor jezelf op dit moment. Laat die teugels een beetje vieren en als het zo warm is als de afgelopen dagen, sla die sportschool dan een keertje over en ga lekker een ijsje eten. Give yourself some slack. ♥

2 gedachten over “Give yourself some slack

  1. Helemaal mee eens.
    Zelf ben ik door mijn werk altijd wel bezig met het geven van leefstijladviezen, waarbij ook overwicht een rol speelt. Ik geef mijn patiënten altijd mee wat het risico is (van overgewicht, weinig bewegen, roken, alcohol) en welk advies ik hen kan meegeven. Als mensen dan vervolgens aangeven dat zij graag dat koekje bij de koffie wel willen eten, of het roken nodig hebben tegen de stress, of genieten van hun borreltjes ’s avonds en het niet erg vinden dan een aantal jaar eerder dood te gaan, geef ik ook altijd aan dat dat inderdaad iets is waar ze zelf een keuze in moeten maken en dat ik die uiteraard respecteer en daar verder geen oordeel over heb.
    Buiten mijn werk heb ik soms wel wat moeite wanneer ik dikke kinderen zie. Kinderen die zelf nog niet de gevolgen daarvan kunnen overzien en niet beseffen dat het gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Zij maken niet bewust de keuze die je als volwassene wel kunt maken met als gevolg op jonge leeftijd al suikerziekte. Dat baart mij soms oprecht wel zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.