Minder rechten als dikke mens?

on

Mensen, ik wil dit gewoon even tot op de bodem uitzoeken. Niet om met een vinger te wijzen, maar om het te begrijpen, zodat ik er voor mezelf mee verder kan en wellicht het één en ander voor in de toekomst kan veranderen. 

Liever dik
Gisteren schreef ik dat ik liever dik blijf. Dat ik 16 uur per dag op bed lig en dat als ik dun wil worden, ik alles wat ook maar een beetje lekker is moet laten. Om op gewicht te blijven zou ik voldoende hebben aan 1400-1600 kcal per dag. Als ik wil afvallen moet ik dus terug naar een inname tussen de 1000 en 1200 kcal per dag. Nu kan ik dat wel, dat weten we ondertussen allemaal wel, maar ik kies er bewust voor om dat niet te doen. Mijn leven is al zwaar. Ik ben ziek. Heb dagelijks pijn. Kan niet op vakantie, kan niet meer werken, kan geen dagjes meer uit, kan niet naar verjaardagen of andere feestjes. Eten, één van de weinige dingen waar ik zonder problemen wél van kan genieten, moet ik dan ook gaan laten? Nee sorry, dan blijf ik liever dik.

Minder rechten
Helaas verlies ik met die keuze een aantal rechten. Ik moet zelf de verantwoordelijkheid dragen voor alle eventuele gevolgen van mijn overgewicht. Betekent dat dat ik hiermee mijn recht op medische hulp verspeel? Daarnaast ga ik dood. Iedereen gaat dood, maar in mijn geval mag het door wildvreemden benoemd worden. Je mag best dik zijn, als je maar gezond bent. Chronisch ziek zijn telt niet mee, want daar kan je niets aan doen, en als ik nu niet ziek ben ten gevolge van mijn overgewicht wil dat niet zeggen dat dat in de toekomst niet zal gebeuren, dus … Afvallen. Je moet afvallen. Maar ik heb net gezegd dat ik dat niet wil! Dat moet je het zelf maar weten.

Cirkel
In die cirkel blijf ik zitten en ik hoop met heel mijn hart dat er nu mensen zijn die met me mee willen denken. Niet alleen dikke mensen, ook gemiddelde mensen en vooral ook dunne mensen, want hun ervaring is wellicht iets anders, maar ook zij krijgen met het gezondheidsoordeel te maken en ik wil echt weten waar het vandaan komt. Want komaan, zijn die mensen, een aantal van jullie wellicht die ook zo denken, echt zo bezorgd over mijn gezondheid? Echt? Is dat het puur? Is dat dezelfde bezorgdheid die je voelt als we het over mijn psychische gezondheid hebben? Is dat gevoel hetzelfde? En hoe zit het met mensen met ondergewicht? Waarom worden zij beledigd met uitspraken over hongerkampen? Waarom zijn we zo hard als het om de omvang van een ander gaat?

Het ideaalbeeld
Het gaat niet om gezondheid. Waar het wel om gaat is dat we allemaal de hele dag bezig zijn om aan het ideaalbeeld van de maatschappij te voldoen. Dat ideaalbeeld verschilt overigens zeer door de eeuwen heen, maar op dit moment bevat het een aantal kernwoorden als slim, gezond, werkend, mooi en dun. Als je die kwaliteiten en eigenschappen bezit, dan ben je goed bezig. Het zijn ook vaak de mensen die aan die eigenschappen voldoen die het hardst schreeuwen van allemaal. Waarom? Omdat zij hun hele leven al keihard knokken om in dat keurslijf te passen en nu komt er ineens zo’n dikzak die gewoon doet waar hij of zij zin in heeft. Waar haalt ze het recht vandaan? Dit werkt bij dunne mensen omgekeerd. Ho even, jij streeft mijn doel voorbij. Jij bent dunner dan mij. Daarnaast zit je nu in de ziektewet, krijg je alle aandacht en liefde van iedereen en ik werk nog steeds de hele dag en sta ’s avonds in de sportschool. En om eerlijk te zijn wil ik niet dat er iemand is die meer discipline heeft dan mij. Oh je hebt een eetstoornis? Nog erger. Vinden mensen je nog zielig ook. Dit is natuurlijk erg overtrokken, maar het is de kern die bij velen geraakt wordt, maar wat we liever niet toegeven.

Het gesprek aangaan
Ik zou hier graag over in gesprek gaan, maar wel met respect voor elkaar. Scheldwoorden, beledigingen en denigrerende opmerking worden zonder pardon verwijderd. Ik wil echt heel graag weten wat er nu precies aan ten grondslag ligt. Waarom is de haat naar dikke mensen zo fel? Waarom word ik aangesproken op het promoten van overgewicht, terwijl de hele mediawereld overloopt van mensen met ondergewicht waar bijna niemand over valt? Wat is het wat de afkeer van dikke mensen zo enorm maakt?

P.s. Mocht je op die laatste vraag als antwoord gaan geven dat het ongezond is, dan wil ik echt graag dat je daar goed over nadenkt, want is het echt MIJN gezondheid waar je je zoveel zorgen over maakt of is er meer aan de hand?

 

 

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Musquito schreef:

  Ik oordeel niet over mensen en ik kamp zelf met overwicht, maar de maatschappij heeft een probleem met “dikkere” mensen omdat ze veronderstellen dat ze geen zelfdiscipline hebben, maar ze vergeten hierbij wel dat de oorzaak van overwicht andere redenen kan hebben zoals inderdaad ziektes,… Er was een aflevering van Taboe met Philippe Geubels over dit thema.

  1. Marion schreef:

   Maar ook als er geen ziekte in het spel is, dan is het toch niet aan anderen om over de omvang van een ander te oordelen? Waarom moet er altijd een reden (lees: excuus) zijn om dik te mogen zijn?

   Die aflevering was geweldig! Het hem een poosje terug gezien ja.

   1. Musquito schreef:

    Veel mensen beseffen niet welke druk ze zichzelf en anderen opleggen om altijd te maar willen voldoen aan de maatschappelijke norm van perfectie en al wie dit niet haalt, wordt afgekeurd. Eigenlijk zielig voor al degene die het niet beseffen.

    1. Marion schreef:

     Precies en ik denk dat heel veel mensen er moeite mee hebben als er een groep opstaat die zegt: Nee, ik doe het niet meer. Ik stop met willen voldoen aan het perfect plaatje en zie wel waar het schip strandt. Ik denk dat dat een groot onderdeel is van het hele “probleem”.

  2. Jose schreef:

   Hoi Marion, het is al een tijdje geleden dat ik ergens op reageerde, maar omdat je er nu nu specifiek om vraagt wil ik er wel wat op zeggen. Overigens zonder oordeel of wat dan ook.
   Zelf heb ik morbide obesitas, ik slik al vanaf mijn 20ste ( nog jong en slank) tabletten hiervoor. Vandaag de dag vind ik het heerlijk om gezond te koken, (met veel groente uit de moestuin!) en gezellig te eten, liefst met zoveel mogelijk mensen aan tafel. Daarnaast werk ik, loop ik veel in het bos, ben ik actief bezig en geniet van het leven. Ik lees veel mee op de social media, waar ik me enorm stoor aan mensen met meningen over anderen.
   Ik geniet, met mijn obesitas volop van het leven, kwaliteit van leven is het allerbelangrijkste voor mij. Als ik 10 jaar eerder doodga, is dat voor mij geen enkel probleem. Gereanimeerd wil ik ook niet worden, omdat ik beroepsmatig weet, wat dat voor een narigheid kan opleveren wat ik niet zou willen ( even ter info: ik ben wijkverpleegkundige en werk nu bij de huisartsen).
   Blijkbaar vind een gedeelte van de maatschappij dat ik niet deug, vies ben en lui ben. Dat is hun visie. Jammer dan!

   Groetje, Jose

   1. Jose schreef:

    Oei foutje zie ik, ik heb hoge bloeddruk waar ik al sinds 20 tabletten voor slik…😜

   2. Marion schreef:

    José, dank je wel voor je reactie! Dat vind ik echt heel erg fijn. Dank je dank je dank je!

    Ik denk ook dat mensen het idee hebben dat het leven als dik persoon vreselijk is. Ze hebben daar hun eigen gedachten over (als ik maar nooooooit zo word) en nemen aan dat dat voor iedereen geldt. Ik ben zo blij dat jij schrijft dat het jou om kwaliteit van leven gaat en dat je volop van het leven geniet. Dat is precies wat ik bedoel. Ik wil ook mijn kwaliteit van leven zo hoog mogelijk houden dat is onder andere door te genieten van lekker eten. Daar ga ik met liefde 10 jaar eerder voor dood. Ik zou willen dat mensen dat accepteren. Ik, wij, doen niemand kwaad met dik zijn. ‘

    Ik ben echt blij met je reactie. Thanks!! X

 2. Lot schreef:

  Straks nog maar eens lezen en erover nadenken.
  Zelf ben ik ook dik met 92 kilo bij 1,76, al mijn hele leven problemen mee gehad dat gewicht. Het is al lastig op gewicht te blijven.
  Ik hou ook van eten en drinken, maar als ik de dingen die je in je vorige blog noemt: pizza, taart, chips en kaas regelmatig zou eten kom ik onherroepelijk snel aan. Dat doe ik dus niet, ik eet nog steeds heerlijk, en koolhydraatarm en slechts een enkele keer extra’s. Zo blijf ik redelijk makkelijk op gewicht.
  De lichamelijke klachten, artrose en fibromyalgie heb ik al heel lang en komen veel in mijn familie voor, dus kan ik weinig aandoen.

  1. Marion schreef:

   Omdat je niet dikker wilt worden dan je nu bent en dat is prima, maar het zou ook geen probleem moeten zijn als je wel pizza, taart en chips gaat eten en daardoor aankomt. Het zou een vrije keuze moeten zijn, maar dat is het niet helaas.

   Ik heb nu volgens mij de indruk gewekt dat ik leef op pizza, taart en chips hihi.

 3. chucky1012 schreef:

  Nee, anderen hebben niets over ons te zeggen…
  Wij zijn prachtig zoals we zijn.
  Lekker eten moet kunnen…
  Men leeft tenslotte maar 1 keer.
  Ik heb ook een maatje meer ik loop genoeg als ik niet veel pijn heb en ook fiets ik graag…
  Sporten doe ik.
  Geweldig artikel.

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Lekker eten lijkt een zwakte. Het is lust geworden, een zonde, in plaats van iets waar je van geniet. Nou, uh ik geniet lekker door en als dat betekent meer vet op mijn lijf, so be it. XXX

 4. Saar schreef:

  Bij mij is het de andere kant op, zoals je weet. Ik moet echt moeite doen om op gewicht te blijven, maar dan om zwaarder te zijn. Toen ik mijn dochter nog volledig borstvoeding gaf (tot zes maanden kreeg ze niets anders ;)) was het nog moeilijker. Ik at echt waar de hele dag door om toch maar een beetje op gewicht te blijven. Anders voelde ik me flauw, moe en echt niet goed.
  En dat laatste is voor mij de maatstaf: je moet je er zelf nog goed bij voelen. Gezond leven is ook belangrijk voor mij. Maar de reden dat ik gezond leef, is om mijn kwaliteit van het leven te verbeteren. En daar komt mijn punt.
  Waarom zou jij lekker eten moeten laten liggen als je niets anders meer hebt om van te genieten? Gaat jouw kwaliteit van het leven vergroten omdat je mager bent? Gaat jouw gezondheid verbeteren? Is er iemand die je kan garanderen dat je weer uren kan gaan wandelen, afspreken met vrienden of andere leuke dingen kan gaan doen omdat je twintig kilo kwijt bent? Ik dacht het niet. Waarom zou je dan in hun plaatje moeten passen?

  Ik schreef het ook al op je vorige bericht, maar we hebben een ongezonde obsessie met gezondheid. We zijn bang om dood te gaan. Bang voor pijn. Bang voor alles wat ongemakkelijk is. Tijd om met de realiteit geconfronteerd te worden: het leven bestaat nu eenmaal uit leuke dingen en rotdingen. Dood gaan is niet leuk. Pijn is niet leuk. Maar (en nu ga ik vloeken) potverdorie, het wordt eens tijd dat we er allemaal mee leren leven.

  Voilà, ik heb mijn zegje gedaan denk ik XD Jij verspeelt je rechten niet omdat je ‘dik’ bent. Jij bent een mens en daarmee verdien je alle rechten die bij mens-zijn horen!!
  (en dat is hetzelfde met homo’s, transseksuelen, vluchtelingen, mensen die van een uitkering leven, zieken, en al wie we nog als parasiet en zondebok aanschouwen)

  1. Marion schreef:

   Dank je wel voor je fijne, uitgebreide en eerlijke reactie. Ook in de andere post, over lastig vinden met mensen met extreem overgewicht. Het is zo fijn om gewoon te praten hierover zonder de vijandigheid. Dank je wel.

   Soms zie je posts met dunne mensen die heel veel eten. Er lijkt een soort bewondering voor te zijn. Wauw, zoveel eten en toch zo slank! Terwijl het soms vechten is om op gewicht te blijven, net als in jouw verhaal.

   Ik vind je stukje over kwaliteit van leven heel erg mooi. Dank je wel, Saar. XX

   1. Saar schreef:

    Het heeft bij mij ook lang geduurd om de klik te maken. Zelfs om in te zien dat dikke mensen dezelfde problemen hebben als ik.
    Maar dat over kwaliteit, dat heeft mij de ogen geopend. Ik kies nu bewust voor gezonde voeding en geniet van al mijn zondes. Sofie van Tussen Dromen en Leven heeft daar voor haarzelf een mooie regel voor. 80% lekker gezond eten en 20% ruimte om te zeuren 😉 Haar ziekte laat haar ook niet toe om altijd maar te vitten op stomme details

 5. Rob Alberts schreef:

  Om mijn bmi onder de 30 te krijgen, te houden moet ik meer bewegen, minder eten.
  Maar eigenlijk heb ik alleen een beetje een buikje.
  Iedereen weet dan ook direct te vertellen dat ik teveel bier drink.

  Om zoveel zaken hebben teveel mensen direct een oordeel/veroordeling klaar.

  Dat is vooral erg jammer!

  Zonnige en opbeurende groet,

  1. Marion schreef:

   Hahaha, ja precies 😊

 6. Deborah Hamar schreef:

  Saar heeft het niet mooier kunnen verwoorden dan zoals ik het zie. Ik sluit mij dan ook geheel aan bij haar reeds opgetekende mening!

 7. mariellemarielle schreef:

  Heel interessant dit.
  Er heerst zo’n taboe op, op bepaalde dingen. Daarnaast speelt je eigen opvoeding denk ik een rol, waren/zijn er oordelen dat neem je als kind ook over, al is het dan niet goed te praten!

  Ik was altijd gezond en sterk (iets stevig maar sterk en gezond), nou…dat is zo mooi!
  Gezondheid, dat vind ik zo belangrijk en dat is zo’n groot goed, en dan niet in het licht van een bepaalde omvang maar verder…

  Maar goed…in elk geval is er een taboe en ik snap het ook niet.
  Iemand met meer gewicht krijgt al reacties als hij/zij een keer een ijsje eet…waarom?

  Ik vind het heel knap hoe jij dit doet Marion, zeker met jouw verleden. Ik lees graag mee!

  Liefs

  ps
  De man van mijn zusje zei een keer tegen haar, je zou best wat dikker mogen zijn, dan heb ik meer van jou.

 8. Rian schreef:

  Respect voor het openen van deze discussie. Los van gewicht, voelt het alsof je er alleen mag zijn als je erbij hoort in de maatschappij. Als je het niet bijhoudt, de snelheid en het presteren, neem je teveel plek in. Althans, zo voelt het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.