Marion Does Share Food

on

Gisteren ben ik, naar aanleiding van de discussie over dik zijn en gezondheid, mijn eten gaan delen op Instagram. Ik kreeg daar direct vandaag een paar bezorgde vragen over via de mail. Zo lief, maar don’t worry. Ik ben mezelf niet aan het bewijzen. Ik wil iets aantonen. 

Eetstoornisforum
Toen ik nog een eetstoornis had en dagelijks op het eetstoornisforum te vinden was, was het voor mij altijd een probleem om mijn eetlijsten te delen. We deelden op het forum als motivatie voor elkaar, maar ook als stok achter de deur voor jezelf, onze eetlijsten en meerdere malen is mij toen gevraagd of ik mijn lijstjes niet meer openbaar wilde delen. Mijn eetlijsten waren vrij klein. Ik eet minder dan de gemiddelde mens, want ik kom sneller aan dan de meeste mensen. Ik slik medicijnen die invloed hebben op mijn stofwisseling en ik beweeg heel weinig doordat ik veel ziek ben. Het niet kunnen delen van mijn lijstjes tijdens mijn herstel vond ik lastig. Ik had óók de motivatie nodig en ik was óók trots op mijn vooruitgang. Het triggerde helaas anderen om minder te gaan eten en dus stopte ik er uiteindelijk me. Later heb ik het als ervaringsdeskundige op het forum nog een keer geprobeerd. De hoop was dat het misschien zelfs helpend kon zijn, te zien dat iemand die hersteld was niet altijd een standaard lijst hoefde te blijven eten om op gewicht te blijven, maar ook toen werd er uiteindelijk aan mij gevraagd ermee te stoppen. Mijn herstel werd zelfs door een aantal leden in twijfel getrokken, één van de redenen waarom ik daar uiteindelijk ook ben weggegaan. Het aparte is dat het nu enorm fijn voelt om alsnog mijn eten te kunnen delen. Het is alsof ik een soort extra stukje toevoeg aan mijn herstel. Een soort kers op de taart dat het nu wél kan en mag. Al is dat uiteindelijk een bijkomende zaak natuurlijk.

Onrecht
De reacties op mijn posts over dik zijn, overgewicht en gezond zijn of niet, hebben wat aangewakkerd in mij. Ik ben de oordelen over dikke mensen zo vreselijk zat, ik wil er gewoon iets mee doen. Ik ben zelf toen ik klein was altijd de grootste en de zwaarste geweest. Vervolgens ging ik op dieet, wat uiteindelijk in een eetstoornis eindigde en we weten allemaal hoe lang ik daarmee gevochten heb. Vele terugvallen later ben ik nu, na 25 jaar, eindelijk toe aan de volgende stap: opkomen voor mezelf en andere dikke mensen. Fuck off met jullie vooroordelen over mij en dikke mensen. Het gaat jullie geen ene fuck aan hoeveel wij eten. Waarom dan mijn eten delen? Omdat ik wil aantonen dat je niet per se de hele dag aan de pizza, patat, chocolade en andere lekkernijen hoeft te zitten om dik te zijn. Ik eet minder dan de gemiddelde mens en toch weeg ik meer dan de gemiddelde mens. Andersom is het tenslotte ook zo. Er zijn ook dunne mensen die kunnen eten wat ze willen, maar ze komen amper of niet aan. Echter wordt naar mij met een vinger gewezen dat ik ongezond ben en misschien zelfs geen recht meer heb op medische zorg in de toekomst. Dat raakt me. Niet alleen voor mezelf, maar voor alle dikke mensen die dit onrecht aangedaan wordt. Want dat is het; fucking onrecht.

Bodypositivity
Waar ik over twijfel is of ik de term bodypositivity wel moet gebruiken. Ik wil uiteraard dat iedereen zich happy voelt in zijn lichaam, ik ga echter wel vooral over dik zijn schrijven. Zelf heb ik amper negativiteit ervaren ten tijde dat ik ondergewicht had. Sterker nog, ik kreeg nog heel erg lang het ene compliment na het andere. Daarnaast had ik een eetstoornis. Ik was trots op mijn magere lichaam. Als ik over straat liep en mijn botten kon voelen als ik mijn handen op mijn heupen legde, dan voelde ik me trots en zekerder dan ooit. Ik heb nooit het onrecht gevoeld wat ik nu wel voel nu ik dik ben en daarom zullen mijn artikelen en posts gericht zijn op wat ik meemaak en meegemaakt heb als iemand met overgewicht. Er is al zoveel gezeik en gemiep over wie de term wel en niet zou mogen gebruiken. Ik heb echt geen zin om daar over in discussie te moeten gaan.

Plus Size
Ik ben lang. Daarom valt mijn overgewicht niet zo op. Vaak krijg ik te horen dat ik helemaal niet zo dik ben of vraagt men of ik wel zeker weet dat ik plus size ben. Maar ik heb maat 46/48, weeg 100 kg en heb een BMI van 29. Dus ja, ik ben dik en ben plus size, al valt over dat laatste ook weer een discussie te voeren aangezien de term In Betweenie ook al ergens rond dwarrelt. Ik hou echter gewoon aan hoe het ooit begon: tot en met maat 42 zijn de standaard maten, alles daarboven is plus size. Ik weet het anders ook niet meer. Bovendien gaat niet om de maat, het gewicht of welke getallen dan ook. Ik wil iets aantonen. Ik wil de keuze maken om dik te blijven zonder dat iemand gaat lopen dreigen me mijn recht op gezondheidszorg af te pakken. Al zet mijn schrijven, mijn delen, mijn statement maar één iemand aan het denken, dan ben ik al blij. Daarnaast is het ook bijzonder leuk om eindelijk mijn eten te kunnen en mogen delen. Het is … Ik kan het niet uitleggen. Wat ik net al zei, de kers op de taart van mijn herstel. Al begrijp ik dat dit voor heel veel mensen echt niet te begrijpen is. ♥

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. mariellemarielle schreef:

  hihi
  Dat filmpje!
  Goed te lezen dat je niet jezelf wilt bewijzen want dat is niet nodig/verdedigen idem.
  Ik begrijp je punt wat je wilt maken!
  Oh…en de foto’s zijn mooi!

  Take care

 2. Lot schreef:

  Als het het allemaal zo nalees doel je op ij wat betreft de pizza en chips etc en dat ik schreef dat als ik dat eet ik snel zou aankomen. Het spijt me dat dit schrijven je zo dwars zit.
  Mijn excuses.

  1. Marion schreef:

   Oh nee, helemaal niet, Lot. De pizza, patat en chocolade waren gewoon een random keuze hoor! Had niets met jouw reactie te maken. Het is ook veel meer iets wat zich op instagram afspeelt. Daar kunnen de discussies soms hoog oplopen.

 3. Gerda schreef:

  Jenna Kutcher op Instagram vind ik hier ook goed bij passen. Lekker jezelf blijven! Begrijp niet dat mensen zelfs de tijd ervoor nemen om hatelijke berichten te schrijven, zegt toch meer over hun lijkt me… Groetjes Gerda

  1. Marion schreef:

   Ik ga haar eens opzoeken. Ken haar wel geloof ik, maar wist niet dat ze instagram had. Leuk!

   1. Gerda schreef:

    Ze heeft ook een ontzettende leuke en leerzame blog.

 4. chucky1012 schreef:

  Goed artikel en ik ben het helemaal met je eens.
  Waarom verspillen zovelen iets naars tegen anderen op social media.
  Ze hebben geen besef hoe ze anderen ermee kwetsen.

  Xoxo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.