Eerlijk Over Eetstoornissen

Er zijn een paar blogs die ik graag wil schrijven, ga schrijven, maar die zullen mensen gaan kwetsen. Het onderwerp is eerlijk over eetstoornissen. Gisteren sprak ik er al een paar mensen over en de reacties lagen ver uit elkaar. Er was een heel duidelijk verschil te bemerken. De mensen die nog in de eetstoornis zitten werden boos, de mensen die hersteld zijn voelden begrip en opluchting.

Knoop doorhakken
Het is lastig om zo’n keuze te maken. Wat doe je in dit geval? Degene die vol in de anorexia zitten hebben het al zo zwaar, maar moeten we daarom degene die hersteld zijn en, zoals gisteren bleek met nog een enorme nasleep kampen van de eetstoornis, maar laten bungelen? Ik merk dat mijn behoefte ook heel groot is om nog te praten en te schrijven over mijn eetstoornisperiode. Anorexia heeft mooie en lelijke kanten. Kanten die je als patiënt niet altijd wilt zien, maar waar je vaak nog mee vecht als je hersteld bent. Je bent niet alleen heel ziek geweest en je hebt het niet alleen heel moeilijk gehad, je hebt ook een kant van jezelf gezien die je liever nooit had willen leren kennen.

Living on a high
Als je nog amper beseft dat je ziek bent, kan anorexia geweldig zijn. De eerste kilo’s vliegen eraf. De controle neemt toe. Je krijgt complimenten. Je voelt je sterker en krachtiger dan ooit. Het afvallen geeft een kick en op den duur word je er zelfs high van. Het is al een sporter die naar het hoogtepunt in zijn carrière gaat. De ene overwinning na de andere. Er is nog geen downside van de ziekte te merken. Je hebt waarschijnlijk nog niet eens door dat je ziek bent. Want zodra je dat wel doorhebt, begint de ellende.

Liegen en bedriegen
Je hebt door dat je ziek bent als het afvallen niet meer zo makkelijk gaat en je extreme middelen moet gebruiken om nog gewicht te verliezen. Braken, laxeren, extreem veel bewegen, noem maar op. Dit is ook het moment dat je gaat proberen je eetstoornis te verbergen. Behalve als je op jezelf woont, is dat vaak een hele moeilijke opdracht. Zeker als je nog bij je ouders woont is het bijna niet te doen. De spanning neemt toe in huis, je wordt in de gaten gehouden en vaak is dit het begin van het einde, al zul je alles op alles zetten om dat einde, in dit geval het toegeven dat je een eetstoornis hebt, zo lang mogelijk uit te stellen.

Behandeling
Vroeger was het allesbehalve vanzelfsprekend dat je voor een eetstoornis in behandeling ging. Je ging naar de huisarts en als je gewicht nog enigszins fatsoenlijk was, gebeurde er niets. Als je te zwaar was moest je maar gewoon gaan afvallen. Tegenwoordig is dat anders en dat is maar goed ook. Hoe sneller je de juiste behandeling krijgt, hoe groter de kans op genezing en hoe kleiner de kans op blijvende schade. Mijn huisarts wilde er destijds niets mee doen. Mijn moeder drong aan, maar hij wuifde het weg. Zolang er nog slagroomsoesjes op mijn lijstje stonden, die ik er in de wachtkamer gewoon stiekem bijzette, was er niets met mij aan de hand. Toen hij mij vier jaar later voor de hidradenitis zag, schrok hij zich rot. “Je moet nu wel gaan oppassen hoor. Je bent wel erg mager geworden.” Ik liep met een triomfantelijke blik de spreekkamer uit. Told you so.

Herstel
De zwaarste periode, die meestal 90% van de duur van de ziekte in beslag neemt, is het in behandeling zijn en/of het herstellen. Veelal word je in het begin gedwongen om te herstellen, terwijl je daar nog helemaal niet aan toe bent. Dan kom je in een waanzinnige strijd terecht. Je verstand weet dat je niet zo door kan gaan. Je bent ziek. Je hebt pijn. Je bent kapot. Op. Je kan niet meer. Je wilt de mensen om je heen geen verdriet meer doen. Je ziet hoe ze de wanhoop nabij zijn en het breekt je hart. Maar je kan het nog niet. Je zit nog vast in de greep van de eetstoornis en je hebt geen idee hoe je ooit zonder verder kunt leven.

Dé eetstoornis
Veel anorexia patiënten ervaren een omslag naar een andere eetstoornis. Boulimia. Eetbuistoornis. Orthorexia. NAO (niet anders omschreven). Dit heb ik zelf ervaren als falen. De reden daarvan is iets wat niet vaak benoemd wordt, maar wat wel zo is (en nu ga ik heel veel shit over me heen krijgen): Anorexia is de eetstoornis onder de eetstoornissen. Op de Eetstoornis Bewustzijn Dag schrok ik van de felheid van een aantal vrouwen die spraken over dit onderwerp. Vrouwen die overgewicht hadden en die zwaar, maar dan ook zwaar in de minderheid waren. Ik denk dat ze nog geen 2% van de bezoekers vormden. De aandacht lag ook heel erg op aankomen en ondergewicht. Niet om met een vinger te wijzen naar de organisatie trouwens, no way, want het was een geweldige dag en als er ooit weer zo’n dag komt ben ik er 100% weer bij, maar de aandacht voor anorexia is altijd vele malen groter geweest dan voor alle andere eetstoornissen bij elkaar.

Kwetsen
Over bovenstaande onderwerpen wil ik graag een aantal blogs over schrijven. Ik besef me dat er artikelen bij zullen zitten die mensen gaan kwetsen. Dingen die je niet wilt horen, waar je nog niet aan toe bent om te horen, maar ook dingen die voor jou helemaal niet zo zijn of zijn geweest. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring met eetstoornissen. Die omvat een periode van 25 jaar waarin ik vocht tegen anorexia, NAO en waarin ik meerdere malen herstelde en weer terugviel. Ik neem mijn ervaringen als ervaringsdeskundige op het eetstoornisforum mee evenals de kennis die ik opgedaan heb in mijn periode als lid op het forum, want ook daar leer je ontzettend veel doordat je jarenlang, dag in dag uit, met anderen schrijft over je eetstoornis.

Ik wil deze artikelen graag schrijven, omdat ik merk dat ik er heel erg behoefte aan heb. Ik doe het dus in eerste instantie voor mezelf, maar daarnaast hoop ik ook andere herstelden te helpen om hun eetstoornisverleden een nog betere rustplek te geven. Dat we eindelijk dingen kunnen en mogen uitspreken die we eerder niet durfde te zeggen en zo nog meer vrede kunnen hebben met het verleden en de kans op een terugval verkleinen. ♥

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Saar schreef:

  Anorexia is inderdaad wel de meest bekende stoornis. Mijn eigen huisarts noemde mijn probleem zelfs eens anorexia, terwijl ik mezelf toch echt niet beschouw als iemand die eetstoornis heeft gehad (en al zeker geen anorexia, want ik wilde helemaal niet afvallen. Er was gewoon een slechte relatie met eten).

  Er is ook heel veel onbegrip naar patiënten met een eetstoornis en nog meer naar mensen die herstellende zijn. Ik geloof dat jouw artikelen daarom ook wel gewoon nodig zijn. Omdat een persoonlijk verhaal zoveel meer verteld dan al die klinische documenten. En de meeste films over dit onderwerp zijn ook nog eens ‘sh*t’.

  Ik ben alvast benieuwd…

 2. Musquito schreef:

  Go for it! Schrijf waarover je zelf behoefte hebt om te schrijven. Degene die ermee geholpen zijn, fantastisch! Degene die er niet voor open staan, zouden de zelfdiscipline moeten hebben om je blog te skippen, zo hou je iedereen tevreden.

 3. Jenn schreef:

  Volg je ♥
  Gewoon schrijven als het je helpt, en al zou je er maar één ander mee helpen, hoe mooi zou dat zijn? En al help je alleen jezelf, dat is al goed.

 4. Xamantha schreef:

  Ik lees je graag. Qua bloggen zou ik er altijd voor kiezen om te schrijven over wat je bezighoudt, ook als dat lastig is voor anderen. Door er voor jezelf te zijn, ben je er eigenlijk al voor anderen. Denk ik 😘

 5. Doen, Marion, en zoveel mogelijk tags gebruiken zodat een maximaal aantal mensen ermee kan geholpen worden.

  1. Marion schreef:

   Nou, na het gezeik wat ik vandaag allemaal heb gehad zie ik er denk ik toch maar vanaf. Maar jouw reactie maakt een hoop goed. Dank je daarvoor!

 6. mariellemarielle schreef:

  Wat verwoord je de dingen mooi Marion.
  Fijn dat je hierover gaat schrijven, zeker als je die behoefte voelt.

  XXX

 7. tanpanama007 schreef:

  Zeker doen! Ik kijk er naar uit je te lezen.

 8. chantivd schreef:

  Wat een goed artikel. Blij dat ik dit even gelezen heb, dank je wel!! Liefs, Chanti!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.