Onbekend Maakt Onbemind

Gisteren las ik een artikel over het verbod op de niqaab. Het artikel was verhelderend, zeker het filmpje wat erbij zat. De reacties waren, zoals verwacht, schokkend. Het welbekende aanpassen of oprotten vormde 99% van de inhoud van de reacties. Een enkeling toonde wat meer respect. Het viel me wederom zwaar. Het gaat hier tenslotte om vrouwen. Mensen, zoals jij en ik. 

De niqaab is een kledingstuk, een soort sluier, die het gezicht, op de ogen na, bedekt. Het wordt gedragen door islamitische vrouwen als ze zich buitenshuis begeven. Hier in Nederland zijn er maar 150 vrouwen die het kledingstuk fulltime dragen. Het dragen van een niqaab is verboden in België, Frankrijk en Italië. Sinds januari 2017 is de nikab (en de boerka, die alles bedekt) ook verboden in Marokko, vanwege veiligheidsreden. Sinds kort geldt er hier in Nederland een beperkt niqaab verbod. Het verbod geldt op een aantal openbare plaatsen, zoals scholen, ziekenhuizen en overheidsinstellingen.

Veel mensen hebben een onbetwiste mening over de niqaab en dat is weg met dat ding. Zodra je echter vraagt waarom, worden er vooral redenen gegeven als dat men een gezicht wil zien, men niet weet wat eronder kan zitten, je mag tenslotte ook geen bivakmuts dragen én de voornaamste reden is dat men het niet in het straatbeeld vindt passen en de islamitische vrouw zich maar heeft aan te passen aan de Nederlandse cultuur. Zo niet, dan moet ze maar oprotten naar haar eigen land. Het feit dat dat meestal Nederland is, wordt niet meegenomen in het verhaal.

Ook ik had mijn mening klaar toen ik voor het eerst een vrouw in een niqaab zag. Het gaf me een ongemakkelijk gevoel en het riep een heleboel vragen op. Haar aanspreken om die vragen te stellen durfde ik niet. Jammer, want het zou een heleboel ongemakkelijkheid weggenomen hebben. Als ik bijvoorbeeld de dingen die in het volgende filmpje gezegd worden, eerder had geweten, dan had ik mijn mening over de niqaab ook al veel eerder bij kunnen stellen en had ik deze vrouwen veel eerder en makkelijker kunnen begrijpen.

Er vanuit gaande dat er heel veel mensen met deze ongemakkelijke gevoelens, misschien wel angst, en vragen rondlopen, deel ik dit filmpje met jullie. Een uitleg van twee vrouwen waarom zij een niqaab dragen.

Zelf heb ik lang geleden nauw samengewerkt met een moslima. Ze liep stage bij ons en ik zat meerdere dagen per week naast haar. Ik voelde me bij haar dusdanig op mijn gemak dat ik alle vragen over de Islam durfde te stellen die ik maar had. Als eerste uiteraard waarom ze een hoofddoek droeg. Of ze die keuze zelf had gemaakt. Ze vertelde over haar vader, die haar op het hart had gedrukt er goed over na te denken, omdat ze met een hoofddoek anders behandeld zou gaan worden in de maatschappij. Haar zus die de keuze maakte géén hoofddoek te gaan dragen. De kracht die het geloof haar gaf. De liefde die ze voelde voor Allah. Als je haar had zien en horen praten, dan had je niet anders gekund dan haar meteen in je hart sluiten en dat zou ik nu direct weer doen als zij één van die 150 vrouwen is hier in Nederland die een niqaab draagt. Het gaat niet om de niqaab. Het gaat om de vrouw eronder.

De niqaab roept angst op en het is aan hen die angstig zijn, die zich ongemakkelijk voelen, om bij zichzelf eerlijk te onderzoeken waar die angst vandaan komt. Graag zou ik met jullie op een rustige en open manier van mening willen wisselen over dit onderwerp. Hou wel in je achterhoofd dat discriminatie verboden is bij de wet en dat ik me daardoor ook niet bezwaard zal voelen om discriminerende teksten te verwijderen. ♥

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Het lijkt mij vooral een kledingstuk waarmee vrouwen beperkt worden in hun vrijheid. Wat ze er zelf ook van beweren, of ‘moeten’ beweren om een pak slaag van hun echtgenoot te vermijden. Als ik iemand hiermee zie lopen zal ik uiteraard niet (ver)oordelen…

  1. Marion schreef:

   Ik vermoed dat je wel zult oordelen, alleen je zult het niet hardop uitspreken. Je gaat er nu ook vanuit dat een vrouw dit draagt om klappen te voorkomen. Dat zijn dus van die uitspraken die me echt doen schrikken. Ik ken best veel moslims, door de buurt waar wij vroeger in woonde en … nou ja, ik schrik er gewoon van hoe makkelijk er van moslimmannen wordt gezegd dat ze hun vrouw slaan. Ik vind dat echt shocking.

   1. Documentaires op tv peperen ons die vooroordelen in. Erg, ja…

 2. Array schreef:

  Goed artikel.
  Ik heb mezelf er nooit in verdiept.
  Soms vindt ik het eng als anderen ermee aan lopen.
  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Snap ik en het is ook juist heel fijn dat je dat gewoon zegt. Dat je het eng vindt. Veel mensen zeggen dat niet, maar gaan schreeuwen en roepen vanuit angst dat ze er niets mee te maken willen hebben. Dus dank je wel dat je gewoon zegt: Ik vind het eng. XXX

 3. Yvonne schreef:

  Ik blijf het een lastig onderwerp vinden. De hoofddoek daar heb ik eigenlijk geen problemen mee maar ik vind de niqaabeer best heftig.ook al is het iemands eigen keuze.Maar dat vind ik eigenlijk altijd wel in kledingkeuze voor een geloof. ( ook bij christenen) En tegelijk denk ik: jouw leven jouw keuzes. Ik heb er eigenlijk nooit naar gevraagd bij iemand maar ken ook niemand in mijn omgeving met een niqaab. Zelf denk ik trouwens wel dat er meer dan 150 vrouwen zijn in Nederland die er een dragen. Ik woonde tegenover een islamitische basisschool en daar droegen bijna alle moeders een niqaab. En er zaten zeker meer dan 150 kinderen op die school.

  1. Marion schreef:

   Het is ook een lastig onderwerp en daarom zo belangrijk om het bespreekbaar te maken. Als we dat niet doen, dan blijft die afstand en onbekendheid en daarmee ook de angst. We moeten erover praten, vooral met de moslima’s zelf.

   1. Yvonne schreef:

    Mee eens.

 4. Stef Den Flater schreef:

  Ik ben tegen maar niet de redenen die men meestal aanbrengt. Ik hoor hier een persoon die probeert een heilige te zijn en in haar godsdienst extreem gaat gedragen. Ze geeft trouwens een belangrijke reden om die Niqaab niet te dragen: er zijn belangrijkere dingen dan zo’n kledingstuk. Ze zal heus niet minder islam zijn als ze dat ding laat maar blijkbaar wil/kan ze dit in haar ‘heiligheid’ niet zien. Er zijn wel meer van dat soort mensen die zich danig in een religie storten en danig dingen doen of laten dat het voor de samenleving ongemakkelijk wordt. De vraag die hier mag gesteld worden: maakt kledij iemand meer of minder gelovig? Is godsdienst een kwestie van hoe je je kleed? Zal die god van hen echt de mens beoordelen op het dragen van kledij? Is dat een essentieel onderdeel van hun geloof, moraal, spiritualiteit? Ze mogen, me dunkt, die vragen toch echt wel eens stellen.
  mvg,

  1. Marion schreef:

   Ik durf wel te stellen dat zij het anders bedoelt: Er zijn belangrijkere dingen voor de overheid en de maatschappij om zich druk om te maken. Voor haar is het heel erg belangrijk. Het is haar band met God die zij op deze manier versterkt en als zij daar behoefte aan heeft, zie ik niet wat het probleem is. Ze brengt niemand in gevaar, doet niemand kwaad. God zal het niet uitmaken, die zal idd niet meer of minder van haar houden, het gaat om haar manier van leven en uitdragen en ik ben en blijf ontzettend blij dat wij dat recht hier in NL hebben, al wordt het zelfs door politici niet gehandhaafd. Het is niet aan haar om jouw ongemakkelijkheid weg te nemen. Het is aan jou de vraag waarom het jou zo’n ongemakkelijk gevoel geeft. Als we die diepte ingaan, dan pas komen we verder. Mits je verder wilt uiteraard.

   1. Stef Den Flater schreef:

    Vrijdagavond ging ik van het werk naar het station. Voor mij liep een jonge dame, min of meer gekleed naar de warmte van de periode. Het is te zeggen: geen rokje, geen decolleté, relatief veel gekleed eigenlijk met een lange broek aan. Alleen was die lange broek een soort wielrenners broek – nogal nauw aanspannend. Al werk ik nu meer dan 10 jaar in Brussel, het was schokkend hoe die jonge dame zo’n verschrikkelijke, vernederende en bovenal agressieve commentaren mocht horen van ‘godsdienstige’ medemensen. Ik had het gevoel dat ik me tussen die jongedame en die meute moest zetten want het kon elk moment van verbale agressie naar lichamelijke agressie overslaan. Dat was ook een vorm van oordelen. Een bitter agressieve vorm en meestal ook nog eens een bedreiging voor de samenleving want hier gaat men echt heel agressief om met vrouwen die schijnbaar niet gekleed zijn volgens bepaalde godsdienstige bepalingen. Gaan we toelaten dat je als vrouw geen rok meer mag dragen in bepaalde delen van onze steden omdat dit de hormonen van bepaalde mannen zou kunnen verstoren en ze door een teveel (of een tekort) aan testosteron heel agressief worden? Vind U het normaal dat vrouwen op bepaalde uren van de dag niet meer te voet door een stad kunnen gaan omdat de kans te groot is dat ze gemolesteerd worden? Mogen vrouwen geïntimideerd worden voor het dragen van bijvoorbeeld een rok? Het is in Brussel een plaag dat al jaren aan de gang is en het is vanwege de agressie ook een politiek issue geworden. Een verdomd belangrijk issue. Ik ken vrouwelijke collega’s die Brussel letterlijk ontvlucht zijn. Ze woonden in Brussel maar werden te bang voor het geweld dat hen kan worden aangedaan. Ze zijn verhuist op de vlucht voor het vele verbale geweld dat ze elke dag meer meer moesten ondergaan. Nee, moslimmannen slaan hun vrouw niet. Sommige misschien. Zeker niet alle moslimmannen. Een uitspraak dat begint met ‘alle’ is nooit waar. Alle joden, alle moslims, alle vrouwen, alle negers, alle mannen, alle protestanten, alle hindoes, alle … Het gaat hem er echter niet alleen om hoe ze hun eigen vrouw behandelen maar hoe ze anderen behandelen. Het is gemakkelijk om je eigen geloofsgenoten goed te behandelen en tezelfdertijd heel smerig te doen ten opzichte van anders gelovigen of atheïsten. Daar heb ik al te veel voorbeelden van gezien. Volgens U heeft de overheid belangrijkere dingen dan dit? Zolang U kan bewijzen dat het dragen van een Nibak (of Nibaaq?) niet in verband staat met de agressie ten opzichte van vrouwen die zich ‘onzedelijk’ kleden, dan zal mijn mening ook niet vlug veranderen. Dus verbieden? Nee. Geeft het me een ongemakkelijk gevoel? Ja, maar ik heb ook een ongemakkelijk gevoel als ik praat met mensen die een heel donkere zonnebril aan hebben waardoor ik hun ogen niet kan zien. Om nog maar te zwijgen over spiegelbrillen. Wil ik verder? Nogal persoonlijk en je laatste vraag vind ik eigenlijk een twist waarmee je mij probeert schuldgevoelens aan te praten voor iets waar ik niet echt voor verantwoordelijk ben. Maar om te antwoorden op je vraag: wil ik verder? Nee, ik wil niet verder in een wereld waar aan de ene kant vrouwen geterroriseerd worden voor het dragen van bepaalde kledij terwijl we aan de andere kant tolerant moeten zijn voor godsdienstig geïnspireerde klederdracht. Dat is maar al te gek. Als het gaat over godsdienst dan ben echt klaar met het me aanpassen aan anderen. Ik heb een moeder en een broer die al bijna tien jaar niet meer met elkaar praten want broer heeft zich bekeert tot het katholicisme uit liefde voor zijn vrouw en moeder is een soort protestante (een getuige van Jehovah). Maar voor al die gelovigen ben ik wel het allerergste: ik ben atheïst. Basta!

    1. Marion schreef:

     Zo, en ik had nog wel gezegd dat ik het gesprek aan wilde gaan, zeg. Dat is altijd het probleem met geschreven woorden. Je kan de toon niet lezen. Met verder bedoelde ik verder met het gesprek, maar dat is duidelijk, dat wil je niet. Is ook helemaal prima. Het is ook geen makkelijk gesprek. Voor mij is het wellicht makkelijker omdat ik veel moslimmannen persoonlijk ken. Dan kijk je al snel iets anders tegen de zaak aan.

 5. Musquito schreef:

  Ik heb er absoluut geen probleem mee zolang de vrouw in kwestie zelf haar keuze kan en mag maken en niet opgelegd krijgt.

  1. Marion schreef:

   Het is, wat ik begreep, vaak een keuze die de vrouw zelf maakt (dan heb ik het over de vrouwen hier in NL). Het is geen verplichting. Nergens staat in de koran dat dat moet. Het is een proces, zoals de vrouw in het filmpje ook zegt, een volgende stap die je maakt voor je geloof. Ik vind het op die manier heel mooi. Haar geloof moet groot zijn, want man oh man, wat krijg je een shit over je heen. En het dan toch doen. Respect.

 6. Persoonlijk heb ik het gevoel dat een niqaab of boerka juist afstand creëert. Communicatie bestaat immers ook voor een deel uit non-verbale communicatie en dat stuk mis je wanneer je met iemand met gezichtsbedekking praat. Ik vind het oprecht fijner om iemand zijn gezichtsuitdrukking en lichaamshouding te kunnen zien.

  1. Marion schreef:

   Ik vind zelf dat ons belang, een makkelijkere of fijnere manier van communiceren, want dat is het absoluut zonder nikab, ondergeschikt is aan de wens om een nikab te dragen. Zeker als het voor haar hetzelfde zou voelen als wanneer wij topless of zonder broek aan over straat moeten. Ik zou dat zelf nooit doen. Het maakt voor ons eigenlijk geen verschil. Een beetje ongemak af en toe, maar voor hen is het levensbepalend. Denk dat we onszelf in deze situatie best mogen wegcijferen.

   1. Het blijft lastig denk ik. De een kan inderdaad zijn eigen principes loslaten om zich aan de ander aan te passen, de ander kan dat minder goed of wil dat gewoonweg niet.
    Zelf zou ik iemand met een niqaab wel gewoon te woord staan, maar ik zou wel minder snel op diegene afstappen dan bijvoorbeeld op iemand met een hoofddoek.
    Echter zijn er ook situaties waarin ik mijn niet wil aanpassen aan de ander. Zo kreeg ik een keer een oudere dame met zoon op mijn spreekuur en zoon wilde omwille van zijn geloof mij geen hand geven. Ik was op dat moment te verbouwereerd om daar iets van te zeggen, maar ik voelde me er heel erg minderwaardig onder. In dit opzicht vind ik het gewoon respectloos en vind ik dat deze persoon zich aan mij (en de normen en waarden van onze praktijk) had moeten aanpassen.

 7. mariellemarielle schreef:

  Ga dit zeker kijken!!! Het lastige is inderdaad dat iedereen over 1 kam geschoren wordt, dat is vaak zo met bepaalde zaken..Goed dat je dit aankaart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.