De Paal van Bernhard

Soms vind ik het lastig om de juiste toon te vinden in de artikelen die ik schrijf. De toon die ik zoek is degene waarmee ik hoop mensen aan het denken te kunnen zetten. Ik hoef niemand te overtuigen. Ik wil niemand beledigen. Ik wil niemand de les lezen. Aanzetten tot net die ene stap verder nadenken dan men tot nu toe heeft gedaan, zonder daar enige voorwaarden aan te hangen, dat is mijn intentie.

Zoals bijvoorbeeld het artikel over het nikab verbod. De meeste mensen gaan, heel begrijpelijk, bij zichzelf na wat zij ervan vinden. Wat voor gevoelens het bij hen oproept. Wat zij ervan merken in de maatschappij. Nogmaals, heel begrijpelijk. Ik verplicht het niemand, daar ben ik niet eens toe in staat, maar ik probeer mensen wel aan te zetten om de situatie ook vanuit de ander te bekijken.

Veel mensen voelen ongemak als ze een vrouw in een boerka of nikab zien. De vraag is waarom? Vaak is het omdat we het niet gewend zijn. We kennen het niet. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Wij willen graag iemands gezichtsuitdrukking zien als we met iemand praten. Dat zijn we gewoon. Mijn vraag is dan meestal om even voorbij hetgeen wij gewend zijn te kijken. Hoe is het voor de ander? Is wat wij gewend zijn en wat wij prettig vinden belangrijker dan het uiten van, in dit geval, een geloofsovertuiging, ongeacht wat jij en ik vinden van de manier waarop deze wordt geuit? Of is iets prettig en comfortabel vinden daar ondergeschikt aan?

Moslimmannen vallen “onze” vrouwen lastig, omdat ze niet gewend zijn zoveel bloot te zien. Ook dat is een veel gehoorde reden om de hoofddoek, de nikab en de boerka te verbieden. Over deze kan ik van mijn kant wel heel kort en wellicht belerend zijn: Dat heeft niets te maken met de kleding van moslima’s. Die mannen zijn gewoon gore klootzakken. Evenals niet-moslimmannen die vrouwen lastig vallen. Mannen moet met hun tengels van vrouwen afblijven. Al loopt een vrouw in haar bikini of nog minder over straat, je houdt gewoon je fucking handen thuis.

Onbekend is onbemind. Dertien jaar geleden kregen wij een nieuw standbeeld in Wageningen. Het standbeeld veroorzaakte onnoemlijk veel ophef. Zoals je ziet, zelfs de Volkskrant schreef erover en het was een komen en gaan van bezoekers de eerste maanden. Allemaal wilde ze de “Paal van Bernhard” zien. Nu, jaren later, is iedereen eraan gewend. Snapt niemand meer waar we ons destijds zo druk over hebben gemaakt. Stiekem hoop ik dat ik dit artikel over een paar jaar ook over de nikab kan schrijven. β™₯

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Jouw laatste zin is prachtig!

  Optimistische groet,

 2. chucky1012 schreef:

  Goed van je dat dit uitgelegd hebt!

  Xoxo

 3. Xamantha schreef:

  Yessss! Dat ding valt helemaal niet meer op, laat staan dat ie voor opschudding zorgt. Beweegt ie eigenlijk nog omhoog en omlaag?
  Hij staat er gewoon zichzelf te zijn. Mijn gevoel zegt vaak dat jezelf zijn in Wageningen net wat makkelijker gaat door de diversiteit die er al is. Ik hoop dat dit ook opgaat voor vrouwen in nikab.

  Ik ervaar je blogs zeker niet als belerend. Ze zetten me idd aan het denken. De ene keer deel ik die gedachten, de andere keer niet.

 4. mariellemarielle schreef:

  Belerend, zo zie ik het ook absoluut niet! Ik vind het juist knap dat jij bepaalde onderwerpen aankaart, er een mening over hebt, deze durft te uiten en ook mensen aan het denken zet!
  Oh..en (geschreven) woorden kunnen altijd anders overkomen bij iemand, dat heeft vaak ook te maken met de situatie/belevingswereld van de “ontvanger/lezer”…maw…gewoon lekker blijven schrijven!

  Overigens, wat is dat voor belachelijke paal in Wageningen πŸ˜‰
  (geintje hoor)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.