Leedvermaak en Jip

Leedvermaak is niet echt mijn ding, maar soms! Soms gniffel ik toch wel een beetje in mijn vuistje. Zeker nu al die mensen lopen te klagen over de hitte en met name de mensen die tegen mij altijd zeggen: “Joh, kijk naar wat je nog wél kan!” Ik kon het vanochtend dan ook even niet laten om hem er even in te gooien, nadat ik las dat hij “helemaal niets anders kan dan op de bank liggen en wachten tot het overgaat.” 

Je kan deze extreme hitte misschien wel een beetje vergelijken met chronisch ziek zijn. Altijd, 24 uur per dag, iets wat je belemmerd om normaal te functioneren. Te warm om het huishouden te doen. Te warm om te werken. Te warm om de boodschappen te doen. Te warm om te koken. Te warm om te slapen. Verander warm in ziek en voilà, that’s my life. Om nog maar te zwijgen van ziek zijn mét deze hitte en dan ook nog eens een ziekte hebben die ernstig verergerd bij warmte. Dus ja, ik kon het niet laten. Ik gniffelde even.

Mijn beestjes hebben het ook warm. Eergisteren ging ik met Jip naar de dierenarts. Er lag allemaal bloed in de kooi, maar ik zag geen wondjes. Ik vermoedde dat het bloed bij de urine zat en dat bleek later ook het geval. Er werd een röntgenfoto gemaakt (1,2,3, klik, dat is dan € 99,- aub…. inclusief consult en medicatie, dat dan weer wel) en hij bleek een grote niersteen te hebben die hij er onmogelijk zelf uit zou plassen. Ik nam hem weer mee naar huis en kon de volgende dag bellen voor het tijdstip van de operatie. Zover kwam het niet, want toen ik Jip thuis in de kooi zette kreeg hij stuiptrekkingen. Hij lag in de kooi te schokken en ik belde direct de dierenarts. Ze zij dat ik meteen terug kon komen en dat zij de arts zou bellen die al onderweg was naar huis. We kwamen tegelijk bij de praktijk aan en liepen snel naar binnen. Eenmaal binnen waren de stuiptrekkingen al gestopt, maar we besloten dat hij beter daar kon overnachten in de koele ruimte dan thuis in een kamer waar het richting de 30 graden ging. Cavia’s kunnen niet zweten, behalve via een paar kleine kliertjes aan de onderzijde van de pootjes, maar dat is nooit voldoende om af te koelen. Een opname kost maar € 15,- dus die keuze was snel gemaakt.

De volgende ochtend belde ik en was Jip al een beetje opgeknapt, maar het vermoeden bestond wel dat hij veel pijn had van de niersteen. Er zat ook veel bloed bij de urine. Uiteindelijk werd hij gistermiddag geopereerd en mocht ik hem gisteravond weer ophalen. Dat ging ook niet zonder slag of stoot, want ik wist het te presteren om flauw te vallen bij de dierenarts. Ik besefte me te laat dat ik maar één broodje had gegeten. Het was warm, zat met mijn hoofd bij Jip en dan schiet eten er al gauw bij in. Voor de tweede keer in korte tijd goot ik een zakje suiker naar binnen. Het is niet de eerste keer dat ik daar flauwviel. In het ziekenhuis ga ik ook vaak van mijn stokkie. Misschien door de lucht of zo. Al die desinfecterende middelen. Gisteren zal het uiteraard door de warmte en het niet voldoende eten zijn gekomen. Vandaag even goed opletten. Om 11:30 uur terug voor controle. Kijken hoe de wond eruit ziet en hoe hij verder oogt. Dan over 10 dagen nog een eindcontrole.

Terug naar de hitte. Het wordt vandaag 38 graden. Bizar. In de zon zal het dik boven de 40 uitkomen. Ik draai wasjes op 40 graden! Doe eens niet zo gek met ons! Morgen wordt het even wat koeler, voor zover je met 27 graden van koel kunt spreken. De dagen erna staat alweer 30 graden, maar wellicht dat het daarna echt een poosje onder de 30 blijft. Het zou voor mij een verademing zijn, want mijn lichaam spartelt heel erg tegen.

Fijne dag vandaag en doe kalm aan. ♥

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jolanda schreef:

  Heel veel sterkte Jip….wat een narigheid kleintje…

  1. Marion schreef:

   Het komt goed! Hij eet, hij drinkt, hij hobbelt zelfs al wat heen en weer!

 2. Ik plas ook niet graag stenen. Moed voor Jip!

  1. Marion schreef:

   Hihi, nee dat snap ik 😊

 3. Marcus schreef:

  Te warm om het huishouden te doen. Te warm om te werken. Te warm om de boodschappen te doen. Te warm om te koken. Te warm om te slapen. Verander warm in ziek en voilà, that’s my life.

  Zo heb ik het nooit bekeken maar het is inderdaad erg waar.

  Heel veel sterkte met Jip en de warmte. Morgen wordt het gelukkig koeler als vandaag (dagen).

  1. Marion schreef:

   Dank je wel! 28 graden zal een verademing zijn hahaha!

 4. Lot schreef:

  Door niet meer werken kan ik me goed aanpassen, maar er zijn gewoon dingen die gedaan moeten worden.
  Het lastigste is het huis redelijk te houden. Moet nu gaan stofzuigen en zit blogs lezende moed te verzamelen, hou er niet van om uit te stellen, morgen is er wel weer iets anders dat moet en dan moet het dubbel.
  Sterkte met Jip hopelijk is het snel weer als normaal.
  Vanmiddag gaat onze hond naar dokter, ze heeft iets maar wat kunnen we niet ontdekken, mank lopen en kop omlaag zijn de voornaamste klachten. Eten en drinken wel goed.

  1. Marion schreef:

   Het niet meer hoeven werken is ook mijn redding. Anders zou ik niet weten hoe ik het zou moeten doen allemaal. Hoe is het gegaan bij de dierenarts?

 5. Geri schreef:

  Leedvermaak kan leuk zijn 😉

 6. mariellemarielle schreef:

  Arme Jij en arme Jip!
  Hoop dat hij snel opknapt!
  Goede vergelijking die je maakt! Dat maakt dat men (ik) nog beter beseft waar je doorheen gaat. Sterkte!!

  Wasje op 40 graden, eitje bakken op de stoep, kan allemaal ;-).

  Overigens, wij doen bij de konijnen een plastic bakje zetten met ijs (dus gewoon vullen met water en invriezen), een koud kruikje kan natuurlijk ook. Vinden ze best fijn.

  Take care lieve Marion!

 7. chucky1012 schreef:

  Zo zielig maar gelukkig gaat het al beter.
  Ik had de afgelopen dagen heel vroeg alles al gedaan en daarna lekker languit op mijn ligbed met puzzelboek en tijdschriften 😉

  Xoxo

 8. Deborah Hamar schreef:

  Aaah arme Jip. Hoe is het nu met hem?
  Het is hier nu iig een stukje afgekoeld. Ik hoop bij jou ook!
  Overigens een goede vergelijking, een chronische ziekte en deze hitte!!

  1. Marion schreef:

   Het gaat heel goed met Jip. Hij eet en drinkt goed en kijkt fris uit zijn oogjes. De wond heelt ook goed. Hij is wel echt oud aan het worden. Hij is mager en wil steeds vaker met rust gelaten worden. Ik weet ook niet of ik hem weer terug ga plaatsen bij Mobster.

   1. Deborah Hamar schreef:

    Aah fijn om te lezen. Vertroetel hem maar lekker. Ik denk dat ie blij is van zn ongemak af te zijn.

 9. anoniem schreef:

  Ben zo blij dat ’t wat koeler is! Best wel herkenbaar (heb o.a. 2 chronische ziektes), vooral dit:
  Om nog maar te zwijgen van ziek zijn mét deze hitte en dan ook nog eens een ziekte hebben die ernstig verergerd bij warmte

  1. Marion schreef:

   Volgende week lijkt het echt eindelijk voor langere tijd wat af te gaan koelen. Ik kan niet wachten! Heel veel sterkte!

 10. Dat stukje over leedvermaak is zo herkenbaar en vooral bij DIE specifieke opmerking. Wat ik vooral naar vind is dat men na een dergelijke ervaring van bijvoorbeeld 6 weken exact weten hoe ik me al 5 jaar voel.

  Beterschap voor Jip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.