Ik ben dik en dat wil ik graag zo houden

Cynthia, een bekende blogger, schreef het artikel Bodypositivity-Leef en Laten Leven. Het artikel begint met: Als je me op Instagram volgt, weet je dat ik afgelopen week wat struggles heb geuit op Stories over het feit dat ik elke dag word aangesproken op mijn gewicht. Iedere dag? Mijn hemel, mensen, waar zijn we mee bezig?

Als het over overgewicht gaat komt altijd het gezondheidsaspect om de hoek kijken. Ook nu zullen er mensen direct denken: “Ja, logisch toch? Het is ook ongezond.” Het ligt mijns inziens iets genuanceerder.

Het is ons met de paplepel ingegoten. Dik zijn is ongezond en dus moet je afvallen als je overgewicht hebt. Ook als dat je mentale gezondheid niet ten goede komt. Ook als je geen zin hebt om op dieet te gaan. Ook als je helemaal geen behoefte hebt om dun te worden. Ook als je eigenlijk heel tevreden bent met je dikke lijf. Je moet. Waarom? Omdat dik zijn ongezond is.

Ik ben chronisch ziek. Lig ongeveer 16 uur per dag op bed. Kan niet meer werken. Kan niet meer sporten. Kan niet op vakantie. Kan geen dagjes meer uit. Kan zelden naar verjaardagen. Kan niet uit eten. Kan maar af en toe bij mensen op bezoek. Mijn leven bestaat uit zorgen voor de cavia’s, boodschappen doen, bloggen, lezen, leren en heel veel op bed liggen. Daarnaast heb ik dagelijks pijn. De kwaliteit van mijn leven is niet om over naar huis te schrijven.

Doordat ik tijdens mijn eetstoornis jarenlang te weinig/niet heb gegeten en laxeermiddelen heb gebruikt, werken mijn darmen niet goed meer. Ik slik dagelijks medicijnen, ironisch genoeg een laxeermiddel, om ze nog enigszins te laten werken. Daarnaast slik ik antidepressiva. Die medicijnen hebben ook een negatieve uitwerking op mijn stofwisseling.

Op de dagen dat ik niet snoep of iets extra’s eet, kom ik uit op ongeveer 1400 calorieën per dag. Een normaal mens zou daar in een rap tempo van afvallen. Ik niet. Ik werk niet. Beweeg niet veel. Lig 16 uur per dag plat. Daarnaast werken mijn darmen én mijn stofwisseling niet goed. Ik blijf op gewicht met die 1400 calorieën. Dat betekent dus niet snoepen, niets lekkers tussendoor. Geen pizza. Geen croissantjes. Geen ijsje. Geen tortillachips. Dingen die ik zo ontzettend lekker vind, maar vroeger nooit mocht eten van mijn eetstoornis, en op dit moment één van de weinige dingen in het leven waar ik nog echt van kan genieten.

Ik herhaal nog even voor wie het net gemist heeft: Ik ben chronisch ziek. Lig ongeveer 16 uur per dag op bed. Kan niet meer werken. Kan niet meer sporten. Kan niet op vakantie. Kan geen dagjes meer uit. Kan zelden naar verjaardagen. Kan niet uit eten. Moet ik daar dan nu serieus aan toevoegen: Kan geen pizza eten. Kan geen croissantjes eten. Kan geen ijsjes eten. Kan geen tortillachips eten. Moet ik dat aan mijn lijstje toevoegen, alleen omdat ik anders overgewicht krijg en daarmee automatisch ongezond ben? Wat ik overigens al ben met mijn HS, PDS, OPS en nog meer afkortingen die allemaal NIET gerelateerd zijn aan mijn overgewicht.

Get the fuck out of here. Natuurlijk niet. Ga lekker jezelf op rantsoen zetten, maar hou mij erbuiten.

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Het lijkt wel of sommige mensen te veel tijd hebben, overal op letten en oordelen. De beste stuurlui staan toch aan wal? Het is hun kortzichtigheid, niet die van jou. Maar dat neemt niet weg dat het geen zeer doet. Je bent goed zoals je bent!

 2. Xamantha schreef:

  You go girl! Dat lijstje mag echt niet langer worden, kwaliteit van leven zit óók in het genieten van kleine dingen. Maar dat wist je al 😇

 3. Zou iemand zijn/haar vinger opsteken mocht je een groep vragen of een vrijwilliger je kwalen wil overnemen?

 4. Ilona schreef:

  Ik heb hier en daar ook wat chronische dingetjes, maar “geniet”momenteel het meest van mijn dubbelzijdige hernia (in feite 2 hernia’s op hetzelfde niveau) mijn leven ziet er wat het doen van dingen niet heel anders uit. Sporten na genoeg onmogelijk. De hond uit laten kan ik al van verzuren. Weeg 116 kg. Mensen zien je weleens lopen; de ene x mank de andere x normaal. Een zeldzaamheid ga ik eens ergens op visite. Dat ik daarvoor en daarna moet gaan liggen , tja dat beseffen een hoop mensen niet eens. Tot maart is het me nog gelukt om te werken (dat was op die dagen vrijwel het enige wat ik deed buiten liggen) toen ontstond nr 2. Ik geniet van min chipje en koekje ook al probeer ik er een beetje op te letten, want straks willen ze me niet eens opereren. Wat is dik. Je hebt al gauw overgewicht, terwijl maat 42-44 echt gemiddeld is in Nederland. Heb inmiddels geleerd dat de buitenwereld met al zijn vooroordelen, t mag bekijken. Wel heb ik in februari een x mee gemaakt hoe het is om gebodyshamed te worden. 2 meiden in een winkel vroegen of ze voor mochten. Dit mocht niet . Toen ze vroegen waarom gaf ik eerlijk aan dat ik ook gewoon in de rij stond (kind was nog wat aan het halen, maar ruim terug voor we aan de beurt waren)ze waren heel brutaal dus ik zeg de manier waar je het op vraagt is ook niet netjes en toen gingen ze los. Moest je kijken wat een snoep ik kocht . choco hart voor de valentijnsliefde van dochter 2. Dropjes voor in de auto en snoep wat dochter 1 zelf betaalde en smeltkaarsjes die lekkere geurtjes afgaf voor de verjaardag van de juf, die er wel zo leuk uit zagen dat het wel snoepjes leken. Basic fit was om de hoek, geen wonder dat ik zo moddervet was enz. God gelukkig ben ik niet gaan janken! Maar Karma bestaat en deze dames zijn vanzelf een x aan de beurt. Niemand greep in. Was wel 1 van de meest pijnlijke dingen die ik ooit als dikkerd heb mee gemaakt. Geniet van je pizza en Tortillachips enz, want je leeft maar 1x

 5. Lady, respect dat je dit kan volhouden. Ik heb een overgewicht, maar gelukkig zit het goed overal een beetje en zie je aan mijn lichaam wel dat ik mollig ben, maar denken de meeste dat ik een topsporter ben met mijn brede schouders. Ben ik 100% tevreden? Neen. Dieet ik? Neen. Sport ik? Ja. zijn er mensen die er veel erger aan toe zijn als ik? Ja, jij bijvoorbeeld. De dagen dat ik me heel slecht en dik voel, dan prijs ik mezelf gelukkig dat ik een waanzinnig gezondheid heb. Moest ik je wensen kunnen geven, dan wenste ik je 8 uur in bed, pizza, slaap, een gezonde darmflora, een reisje, alles wat je maar wil. Keep strong!

  1. Marion schreef:

   Dit is echt een supertoffe reactie. Lights up my spirit! Dank je wel daarvoor!

 6. mariellemarielle schreef:

  Gewicht zegt inderdaad niet alles mbt je gezondheid!!
  Je hoeft je niet te verantwoorden/verdedigen. Het gaat om jou!!!

  XXX

  1. Marion schreef:

   Ik hoef me tegenover niemand te verantwoorden of te verdedigen. Dat is ook niet de intentie van deze blogs. Ik wil dat mensen gaan nadenken voordat ze iets zeggen. Als niemand er wat van zegt, dan zal het ook nooit stoppen.

   1. mariellemarielle schreef:

    supergoed van je

 7. Rob Alberts schreef:

  Thomas maakt een rake opmerking.

  Bemoedigende groet,

 8. chucky1012 schreef:

  Respect….
  Het is zo herkenbaar.
  Ook ik mankeer zoveel.
  Niets is te zien aan de buitenkant.
  Veel rusten is noodzakelijk.
  Nu voornamelijk veel slapen.
  Dit gebeurt spontaan overdag.
  Anderen die men niet kent hebben niets te zeggen en te oordelen.
  Toon begrip en help waar mogelijk is…..
  Goed artikel.

  Een hele fijne dag Xoxo

 9. Loena schreef:

  Hoi meid, het blijft een moeilijk standpunt dat bodypositivity. En ik bedoel dat heel goed. Ik ben er zelf ook mee bezig om heel hard aan mijn zelfbeeld te werken. Nu word ik niet dagelijks (want dat laat ik niet toe), maar toch een aantal keer per week met de neus op de feiten gedrukt op mijn overgewicht. Dat maakt me dan verdrietig, maar nog verdrietiger word ik van het feit dat er dan toch een belletje gaat rinkelen van ‘zeg zou je toch niet…’ en dat is een constant gevecht. Ondanks dat ik mezelf eigenlijk heel mooi en slank vind. Een vreemde hersenkronkel…

  Als we iedereen zouden accepteren zoals hij of zij is, dan zouden we toch zo veel verder komen? Sterkte alvast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.