14 augustus 2018

Het is een terugkomend probleem. De depressie. Dat op zich kan ik wel aan. Ik weet ondertussen hoe het werkt, hoe ik er het beste mee om kan gaan en wat ik wel en niet moet doen. Een groter probleem is de dingen die ik opzet, zoals social media pagina’s voor goede doelen of een webshop, in de periodes dat de depressie er niet is.

In de periodes dat het goed gaat geeft het creatief bezig zijn en anderen helpen mijn leven invulling. Ik kan me optrekken aan het feit dat ik iets kan doen voor een ander en het geeft mijn leven zin. Echter in de periodes dat ik depressief ben, zoals nu, voelt het als een zware last. Ik kan het niet zomaar links laten liggen voor mijn gevoel, maar heb de creatieve geest én de energie niet om ermee door te gaan. Wil je ergens een succes van maken, dan zul je constant moeten zijn. Dat is nu juist wat mij niet lukt.

Het vervelende is dat ik het wel links kan laten liggen nu, voor zolang als het duurt, maar dat voelt als falen. Wat niet hoeft, dat weet ik, maar ik kan mijn gevoelens hierover niet uitschakelen. Waar ik rekening mee moet houden is dat ik niets, maar dan ook niets in mijn leven moet hebben wat zelfhaat op kan roepen. Dit kan tijdens mijn depressieve periodes aanzetten tot nare dingen. Ik ben bang dat ik moet kiezen om gewoon niets meer met structuur te doen. Dit zal wel heel vaag klinken, maar het zal me een worst wezen. Als ik het zelf maar begrijp.

Gisteren deed ik als opdracht voor de Tarot School een reading voor mezelf. Je ziet de foto bovenaan. Ik deed de reading voor de situatie hierboven. De eerste foto is de Ace of Wands. Die staat voor de start van een project. De start is altijd goed. Vol enthousiasme. Vol energie. De laatste foto is de Ten of Wands. De tien is vaak het bereiken van een einddoel. Het slagen, de victory. In dit geval is het project ook van de grond gekomen, alleen ligt alles wat ze bereikt heeft weer letterlijk op de grond. Het is zoveel, teveel, ze kan er niets mee.

Dit is de oorspronkelijke Ten of Wands. Dat maakt het misschien nog iets duidelijker. Het is allemaal veel te zwaar. Veel te zwaar. Moet ik zo blijven sjouwen dan de rest van mijn leven? Het is tof en leuk natuurlijk dat ik me probeer in te zetten voor anderen, maar als het mij uiteindelijk keer op keer opbreekt, wie heeft er dan iets aan?

De kaarten in het midden zijn de middelen trouwens. Positiever dan dat wordt het niet. The Wheel of Fortune en The Sun. Dus de middelen, de creativiteit, de mogelijkheden, ze zijn er allemaal. Het resultaat is alleen niet wat het zou moeten zijn. Ik neem in goede periodes iedere keer veel te veel hooi op mijn vork. Dat kan ik mezelf niet kwalijk nemen. Als je al zo weinig kan en je hébt dan een keer de kracht en energie om iets te doen, dan doe je het ook. Logisch. Ik moet alleen toch proberen een andere uitkomst te genereren. Ergens moet ik iets veranderen. Ik ga er vandaag maar eens over nadenken. Eén ding is zeker, deze manier van werken brengt me keer op keer in de problemen. Niet alleen met mezelf, maar ik kan ook beloftes naar anderen niet waarmaken en financieel blijf ik ook iedere keer in de ellende komen, omdat er telkens geen positief eindresultaat is.

Het is lastig. Als de depressie naar de achtergrond is verdwenen, komt mijn creatieve geest in een stroomversnelling. Maak ik plannen en zet ik dingen op. Alleen nu, nu zijn ze me een te zware ballast. Zo zwaar dat het niet opweegt tegen het plezier wat ik erin heb in de periodes dat het goed met me gaat. Het is een fucked up en waardeloos dilemma, maar ik kan niet anders dan de boel wederom in de prullenbak gooien. Alles om door deze periode heen te komen zeggen we altijd allemaal en dat betekent soms ook mooie dingen weggooien. Het is niet anders. Alles is nodig om deze periode door te komen. ♥

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lot schreef:

  Het lijkt me vooral zwaar als je eraan denkt dat mensen ook geld aan je gedoneerd hebt om je webshop op te starten.

  Sterkte en volgende keer als de energie er wel is iets rustiger beginnen.

  1. Marion schreef:

   Daar heb ik geen last van, want de webshop komt er wel (staat al deels online, maar ik wil hem eerst goed vullen voordat ik het op mijn blog zet). Dat kan ik allemaal op mijn eigen momenten doen. Het zijn de dingen er omheen. Het promoten, het onder de aandacht brengen en vervolgens tegengewerkt worden door idioten die je pagina als spam markeren. Weer opnieuw beginnen enz. Dat kost teveel energie.

   De mensen die gedoneerd hebben begrijpen wel dat het met vallen en opstaan gaat bij mij. Ze zien hoe hard ik mijn best doe. Ik voel me daar niet vervelend over.

 2. tommie345 schreef:

  Wat ben ik trots op jou! Je zelfinzicht, de stappen die je neemt en absoluut hoe je goed voor jezelf zorgt op moeilijke momenten. Het is soms zo fijn om iemand te volgen waarbij ik veel herken, waarbij ik mij echt verbonden kan voelen en door de jaren heen zo ander persoon zie doordat je het allemaal een beetje kan volgen. Echt <3.

  1. Marion schreef:

   Zo blij met jouw support. Het is een donker gat weer en dit soort reacties helpen me weer de dag door. Dank je wel ♥

 3. Loena schreef:

  Gewoon een vraag na het lezen van de kaarten : wat als je nu alleen we staven opneemt die jij wilt opnemen ipv wat je denkt op te moeten nemen en dat je aanvaard dat je ze alleen kan opnemen in cycli? Maar goed als dit ongewenst advies/lezing is dan mag je dat altijd naast je neerleggen. Dan excuseer ik me alvast op voorhand.

  1. Marion schreef:

   Nee, hoor advies is welkom. Zeker op dit gebied! Ik wil graag nog steeds functioneren zoals ik deed toen ik nog niet zo ziek was. Of tenminste, ik was al wel even ziek, maar had mijn eetstoornis om me er doorheen te slepen. Die “steun” heb ik nu niet meer en ik moet echt minderen wil ik overeind blijven. Het is heel lastig. Ik wil namelijk heel veel en als het aan mij ligt, pak ik nog steeds als die staven op. Het is voor mij nooit een optie geweest om niet alles aan te pakken wat ik tegenkom. Ik moest. Perfectionistisch als ik ben. Hoe maak ik dan nu de juiste keuzes in wat ik wil en ook kan in plaats van alleen maar te kijken naar wat ik wil? Dat vind ik een lastige. Zie jij nog iets wellicht in die middelste kaarten? We hebben de Majors nog niet behandeld 😉

   1. Loena schreef:

    Wel het wiel staat voor een cyclus of cycli. Alles gaat op en neer, zomer wordt winter en weer zomer. Dat past bij jouw dysthymie, met passages van depressie en de verlichting of afwezigheid daarvan.

    De zon staat dan weer voor het hernieuwde zicht. Het licht aan het einde van de tunnel begint bij de ster en eindigt in een vol zicht bij de zon. De zon staat ook voor creativiteit en nieuwe mogelijkheden.

    Dus denk ik als je de cyclus omarmt en daarin juist je projecten kan sturen (aanvaarden dat je productieve en minder productieve perioden kent) dat daarin jouw kracht en nieuw inzicht kan groeien tot het moment waarin je heel bewust je staven kiest om op te nemen en andere bewust laat liggen.

    Op mijn blog heb ik de zon en het rad besproken (je vindt ze via de tarot pagina) op een intuitieve manier, moest je het even willen nalezen.

    1. Marion schreef:

     Ik ga dit even knippen en plakken en bij jou verder lezen. Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Superlief van je. ♥

     1. Loena schreef:

      Heel graag gedaan ❤

 4. mariellemarielle schreef:

  Het lijkt me zo moeilijk voor je die zwarte periodes na een goede periode. Het is oook frustrerend als je dingen zou willen maar niet meer kunt, m.n. als je terug denkt aan vroeger etc.

  Ik wil je heel veel sterkte wensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.