Waarom het stil is op mijn blog

Het is stil op mijn blog. Niet dat ik niets meer schrijf, maar de reacties staan uit en logischerwijs kan er dan ook niet gereageerd worden. Waarom toch? Interactie hoort bij het bloggen, heb ik al menig keer voorbij horen komen. En dit zal je lezers gaan kosten. Het zij zo. 

Iedereen roept maar. Heeft overal een menig over en die moet ook per direct geuit worden. Aanvallen. Kwetsen. Beledigen. Het kan niet op. Maar wat als we niet reageren? Als we stil blijven? Zwijgen? Wat dan? Wat er dan gebeurt is dat je geconfronteerd wordt met jezelf en dat zou wel eens precies de reden zijn waarom iedereen zo hard roept en meningen spuit. Zijn we wellicht bang om met onszelf geconfronteerd te worden? Wat de reden ervan ook is, ik kan er steeds minder goed tegen. Meningen. Hier. Daar. Schreeuwen. Wijzen. Schuldig. Hij. Zij. Jij. En hop, door naar de volgende.

Schrijf je over een ziekte, dan krijg je advies. Schrijf je over medicatie, dan volgen er ervaringen. Ervaringen die mijn nog lege papier vullen met vooroordelen, want als er al tien mensen slechte ervaringen hebben met dit middel, dit dieet, deze arts, waarom zou het bij mij dan anders zijn? Mijn neutrale insteek is daardoor verdwenen en daarmee de kans op het meest positieve resultaat ook, want hoewel ik niet geloof dat ik mijzelf volledig kan genezen van een ziekte, heeft mijn wil en hebben mijn gedachten wel degelijk invloed op mijn herstel.

Jarenlang heb ik gezwegen. Was ik degene die keer op keer geconfronteerd werd met mijzelf. In de stilte zat ik en dacht ik na. Kwam ik tot vele conclusies die ik nooit op eigen houtje zou hebben getrokken. Nu is het tijd om wéér in stilte te zitten en na te denken, maar deze keer wil ik tot mijn eigen conclusies komen. Ik wil met een schone lei beginnen.

Stilte is niet afwezigheid van lawaai of de afwezigheid van het spuien van meningen. Stilte is geen leegte die je ofwel direct moet vullen of aldoor moet proberen te ontvluchten. Stilte staat niet gelijk aan eenzaamheid of verdriet. Stilte is rust. Stilte is ademen. Stilte is leven. En daarom is het hier stil. ♥