Van drie agenda’s naar één planner

Afgelopen weekend was de koek op. Ik bracht mijn tijd weer grotendeels in bed door en hoewel mijn hoofd vol plannen zit, komt dat er maar niet of nauwelijks uit. Het is een probleem waar ik vaak tegenaan loop en daarom heb ik besloten eens wat te gaan proberen met structuur. Ja. Structuur.

Structuur en ziek zijn is een fucked up combinatie. Je kan nog zoveel structuur willen of wensen, maar als je altijd ziek bent, dan weet je nooit wanneer er voldoende energie is om iets te doen. Dat maakt het leven ingewikkeld. Je wil wel, maar je kan niet. En soms kan je wel, maar dan zijn de gevolgen weer zo groot dat het het niet waard lijkt. Ook is er de angst voor de gevolgen. Het nog zieker worden. Of het vlak voor tijd weer moeten afzeggen omdat het tóch niet gaat. Weer mensen teleurstellen. Vooral jezelf.

In mijn geval is het nóg complexer. Door de Ontwijkende Persoonlijkheidsstoornis die ik heb, weet ik vaak niet waarom ik vermijd. Neem ik mezelf in bescherming of geef ik toe aan de angst? Of is het een combinatie van beide? De vraag die de laatste tijd steeds vaker bij me opkomt is: maakt het uit? En als ik tot de conclusie kom dat het niets uitmaakt, is dat dan wel zo of is dat dan ook een vorm van vermijding? Ben ik terecht gestopt met therapie of blink ik zo uit in het vermijden dat ik zelfs mijn therapeut heb overtuigd dat het beter is voor iedereen dat ik stop met therapie? Ik vind het persoonlijk heel erg vermakelijk om over dit soort dingen na te denken, want ik zit zo diep in die OPS dat ik oprecht geen flauw idee heb.

Maar ik dwaal af….

Plannen. Ik had het over plannen. En structuur. Ik heb drie agenda’s. Ik gebruik ze alle drie. Of geen van allen. Soms heb ik een periode dat ik denk dat ik alles wel kan onthouden. Ondertussen ben ik erachter dat dat niet zo is. Sterker nog, ik onthoud niets als ik het niet opschrijf. Echter drie agenda’s is ook niet handig. Want je bent er altijd wel eentje kwijt en je moet ook altijd drie agenda’s controleren om te kijken waar iets in staat. Ik weet ook niet waarom ik drie agenda’s heb gekocht. Waarschijnlijk omdat ik dacht dat dat handig was. Vraag me niet waarom. Hoe kunnen drie agenda’s nou handig zijn? Iedere ziel kan bedenken dat dat niet zo is. Enfin, ik dacht het. Ooit. Nu niet meer.

Goed, om een onsamenhangend verhaal kort en bondig te maken: ik kocht een planner. Niet eentje die pas op 1 januari begint, maar gewoon eentje zonder data. Kan ik dus meteen mee beginnen. Plannen maar.

Zo, dit was weer een blogje van twijfelachtig hoog niveau. Ik wens jullie een mooie maandag. ♥

P.s. Ik zat ook te denken om weer eens te gaan ploggen. Met het idee om me een beetje te motiveren wat vaker naar buiten te gaan. Of neem ik nu weer teveel hooi op mijn vork? Ja, hè? Ik denk het ook.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik moest het eerst opzoeken, ploggen. Ik ben niet zo hip vrees ik. 🙂 Wel, jij bent de enige die weet of je teveel hooi op je vork neemt. Probeer het eens op een moment dat je er superveel zin in hebt. Wat ik al heb geleerd intussen is dat ik niet gemotiveerd blijf als ik iets solo doe. In groep is alles net een beetje leuker.

  1. Marion schreef:

   Vaak plog ik in de week van kerst tot en met oud en nieuw. Dat is alleen nog een beetje ver weg. Ja, je hebt gelijk. Ik moet dat gewoon doen als ik er veel zin in heb. Met een groep is inderdaad ook leuk. Een challenge op instagram is misschien wel een goed idee, dat is én met foto’s én met een groep. Goeie tip!

 2. Lot schreef:

  Ik wist ook niet wat ploggen was, maar ik doe dat al als ik mijn rondje met hond fiets.
  Soms begrijp ik de buren dan niet. Die lopen beiden heel veel en ze lopen vanuit de tuin achter en best vaak liggen daar flesje en bekers en die liggen er dan dagen tot ik ze opruim ook als ze op hun oprit liggen.

  1. Marion schreef:

   Sommige mensen zien dat echt niet als hun taak. Zelfs als het op hun oprit ligt. Ik vind dat ook zo raar. Als iedereen gewoon de boel een beetje bij zou houden, hoe moeilijk is dat? En wel zo prettig.

 3. Rob Alberts schreef:

  Elk schooljaar begin ik driftig met een agenda.
  En precies op het moment dat het drukker wordt stop ik met het gebruik van de agenda.
  Uiteindelijk plan ik alles in mijn hoofd.

  Natuurlijk geeft een schooltooster al een hoop structuur.

  Vriendelijke groet,

 4. Loena schreef:

  Ik ben gek op planners! In heb lang geploeterd met agenda’s maar die bieden niet het overzicht dat ik nodig heb. Nu ben ik al twee jaar bezig met het bullet journal systeem en sinds een jaar in een aparte bullet journal ipv in mijn dagboek. En ik ben verkocht. Super handig en ik vergeet en pak minder… Al slipt er af en toe toch iets door 😉

 5. mariellemarielle schreef:

  handig een planner, kun je hem helemaal zelf vormgeven zoals een bulletjournal? Ik heb altijd een kleine simpele agenda omdat ik hem mee moet nemen.

  Ploggen, als je de tijd en energie hebt altijd heel leuk!

  Fijne dag

  ps mbt wat je zegt over therapie, zit mogelijk wel een kern van waarheid in, mbt vermijden, maar je voelt je nu wel veel beter toch?

  1. Marion schreef:

   Nee, volgens mij is het wel echt een vast ingedeeld gestructureerd systeem.

   Klopt, ik voel me nu honderdduizend keer beter, dus ongeacht of het vermijden was of niet, het was wel de juiste beslissing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.