Terugblik op het leven

Gisteren kwam het werkboek Structuurjunkie In Spe binnen. Een werkboek wat je niet alleen leert plannen, maar ook leert om doelen te stellen, op de korte én lange termijn, en wat je na laat denken over het leven. Doe je de dingen die je wil doen? Of pas je je vooral aan en leef je naar de verwachtingen van anderen? Ik ging er gisteren direct mee aan de slag.

70 jaar oud
Eén van de opdrachten was om je voor te stellen dat je 70 jaar oud bent en vervolgens terug te blikken op je leven. Nu weten we uiteraard geen van allen of we die leeftijd wel gaan halen, maar dat is één van de dingen die je moet leren: niet leven vanuit angst. Het kan allemaal morgen voorbij zijn, maar als je zo gaat leven, dan weet ik niet of je dat nog wel leven kunt noemen. Terugblikken dus vanaf je 70e. Waar ben je trots op? Waar heb je spijt van? Wat is het meest waardevolle wat je geleerd hebt in je leven? Een paar vragen en antwoorden wil ik met jullie delen.

Waar ben ik trots op als ik 70 ben? 
Als ik die mooie leeftijd mag halen, dan ben ik trots op het feit dat ik geprobeerd heb de wereld een stukje mooier te maken. Dat ik vastgehouden heb aan mijn idealen, mijn eigen normen en waarden. Dat ik mijn mond open heb getrokken. Dat ik mij ingezet heb voor het behoud van de natuur en dat ik lid geworden ben van de Partij voor de Dieren. Dat ik liefdevol en eerlijk heb geleefd.

Waar heb ik spijt van?
Dat ik me zo lang heb aangepast aan anderen en mezelf zo lang heb weggecijferd ten koste van mezelf.

Wat is het meest waardevolle wat je geleerd hebt in je leven?
Te luisteren naar mijn gevoel, mijn intuïtie. Doen waar ik in geloof en volledig achtersta.

Doelen
Vervolgens kwamen we aan bij het doelen stellen. Als eerste een pagina volkladderen met allerlei doelen die je graag in je leven nog zou willen behalen. Vervolgens uitwerken en verdiepen. Van welk doel word je het meest blij? Welk doel maakt iets in je wakker? Waar word je enthousiast van? Ik stond perplex. Ik zag al die doelen, blijven bloggen, mijn kraampje opknappen, meer tijd in JMW steken, mijn Etsy Shop uitbreiden, uitbreiding van de caviaruimte. Maar juist het doel wat ik met de meeste tegenzin had opgeschreven, maakte mij het meest enthousiast: conditie opbouwen.

Verdriet
Daar werd ik even flink met de neus op de feiten gedrukt. Ik begrijp nu ook waarom ik dat met tegenzin opschreef: ik wilde het verdriet niet voelen. Toegeven aan het feit dat ik dolgraag weer een goede conditie wil hebben, is ook moeten inzien dat ik dat al meerdere malen geprobeerd heb, met wandelen en zwemmen, en dat het niet haalbaar is. Dat is heftig om in te zien. Dat raakt me. Dat maakt me verdrietig. Heel erg verdrietig. Ik wil graag energie hebben om te leven. Kunnen wandelen in de natuur. Kunnen sporten, zoals vroeger. Energie hebben om leuke dingen te doen. Dagje naar de Efteling, ik noem maar wat. Maar het kan niet en dat moeten toegeven, dat lukte niet. En dus, eigenwijs als ik ben, schreef ik op bij doel nummer 1, mijn conditie verbeteren. Fuck it. Dan maar weer op mijn bek gaan als het niet lukt, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het niet nog één keer te proberen.

Dik, dun of in between
Er is wel iets verandert. Voor het eerst in mijn leven ga ik proberen mijn conditie op te bouwen, niet om slanker en lichter te worden, maar om meer energie te hebben. Als het aan mij ligt, hou ik gewoon dit gewicht en dit figuur, want ik ben hier ondertussen superblij mee. Sterker nog, ik ben er trots op. Ik kan een statement maken als ik met mijn 100 kilo over straat loop in een zwarte aansluitende jurk waarin je alles ziet. Als het je niet aanstaat, kijk je maar een andere kant op. Ik hoop echter dat er vrouwen zijn die ook overgewicht hebben en denken: Fuck! Dat wil ik ook! Ik wil ook zo’n jurk en fuck you all, ik ga er één kopen!  Doen! Want je mag gezien worden. Met 50 kilo. Met 100 kilo. Met 150 kilo. Altijd en overal.

En die structuurjunkie? Die ga ik nooit worden. Dat heb ik na één dag al in de gaten.

Fijne woensdag! ♥

5 gedachten over “Terugblik op het leven

 1. Super om te lezen hoe je nu al zo veel uit die planner haalt! Ik heb de Unravel 2018 dit jaar, en het geeft je gewoon handvatten om je jaar mee te beginnen.En top dat je aan je conditie wilt werken voor de energie. Vroeger begon ik met mijn conditie op te bouwen met 1 rondje wandelen rond het huis, en dat breidde ik op een paar maanden uit. We moeten allemaal ergens starten. Veel succes en Liefs!

  1. De afgelopen jaren ben ik iedere keer veel te fanatiek begonnen. Meteen 3x in de week zwemmen en meteen minimaal een uur. Of wandelen 3x in de week minimaal een uur. Vandaag ben ik begonnen met 10 minuten. Wat jij zegt, al is het maar een rondje om het huis. Dank je! X

 2. wow bijzonder dit te lezen!
  Voel mee met je verdriet!
  Gun je zoveel beter! Kon ik je maar met een zak geld naar een goede kpni arts/therapeut sturen ofzo. Ik gun jou zo zo enorm dat je verbetering krijgt!

  Je bent en blijft een mooi mens!
  Bedankt dat je dit wilde delen!

  1. Ik ben wel even klaar met artsen en therapeuten. Ik heb nu goede begeleiding van mijn huisarts en MDL arts en dat is goed zo. Ik ga rustig aan aan mijn conditie werken. Al zijn het maar wandelingetjes van 5 of 10 minuten. Vandaag al heerlijk tussen de koeien gelopen! Maar dat had je al gezien op insta. Zo fijn de natuur!!! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.