NaNoWriMo: De Voorbereiding

Hoe bereid je je voor op het schrijven van een boek? Ik heb geen idee. De personages krijgen steeds vastere vorm in mijn hoofd en daarmee verandert ook het verhaal de hele tijd. Waar ik eerste een bloedserieuze en bloedstollende thriller wilde schrijven, beginnen de personages in mijn hoofd ondertussen hilarische vormen aan te nemen. Ik vrees dat dat bloedserieus al wel de prullenbak in kan.

Het Verhaal
Globaal is het verhaal dat er een moord gepleegd wordt in een appartementencomplex. De conciërge vindt in de vroege ochtend het lijk wat met haar hoofd tussen de open en dichtgaande liftdeuren ligt. Het is geen bewoonster van het complex en ze ligt in een houding waaruit blijkt dat ze uit de lift wilde stappen. Ze komt dus van één van de verdiepingen daarboven. Er zijn veel vragen. Wie is het? Waar komt ze vandaan? Bij wie is ze op bezoek geweest? Wat doet ze daar zo vroeg in de ochtend? Of ligt ze er al sinds gisteravond? Allemaal vragen waar de recherche mee aan de slag gaat. Ze beginnen met het ondervragen van alle bewoners en dat gaat niet zo soepel als ze hadden gehoopt.

De Personages
Dit begon dus in mijn hoofd als een bloedserieus verhaal, maar ondertussen is daar niets meer van over. Ik stelde me de ondervragingen voor in mijn hoofd en de recherche kwam bij de meest idiote mensen over de vloer. Ik wist niet dat ik zo’n levendige fantasie had. Komende maand ga ik de personages een gezicht geven. Ik ga kijken in kranten, bladen en op internet. Ik knip of print ze uit en plak ze in een schrift. Ze krijgen een naam, leeftijd en karakteristieke eigenschappen.

Het Plot
Als je een misdaadthriller schrijft, dan is het zaak om de spanning op te bouwen en naar de ontknoping toe te werken. Dat was dan ook eerst het plan. Een briljante plotwending diende zich gisteren aan in mijn hoofd, maar deze past absoluut niet meer bij het concept van het boek wat ik nu in mijn hoofd heb. Sterker nog, ik wil dat het boek om de personages gaat draaien. Het plot moet misschien wel een anticlimax worden.

De Titel
Daar kom ik niet uit. Ik ben al heel lang aan het nadenken, maar ik heb nog geen flauw idee. In dit geval maakt de titel ook niet zo heel veel uit. Het is geen boek wat in de winkel komt te liggen. Het hoeft geen pakkende titel hebben. De titel is meer bijzaak.

Live
Gisteren de knoop doorgehakt om live te gaan schrijven. Ik vroeg me af of het druk zou opleveren, weten dat er mensen meelezen met je eerste en ruwe versie van een boek, maar ik voelde al meteen dat het me waarschijnlijk alleen maar zou motiveren. Vanaf 1 november komen er dus iedere dag één of twee hoofdstukken online. Dagelijks hoop ik minimaal 2000 woorden te schrijven, wat dan uiteindelijk tot een boek van zo’n 60.000 woorden moet leiden. Dat zou een geweldig begin zijn. Ik ga niet voor de schoonheidsprijs. Komma’s, punten, wel of niet goed lopende zinnen, het spijt me, daar ga ik nu (nog) niet (teveel) op letten. Eerst maar eens proberen of het lukt die 2000 woorden per dag eruit te krijgen.

Wie is er van plan mee te lezen? Ik hoor het heel graag. Jullie zijn mijn extra motivatie! ♥

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. yvoco schreef:

  Ik. Als het pakkend is blijf ik zeker meelezen.

  1. Marion schreef:

   Tof! Ik ga mijn best doen in ieder geval.

 2. Ciska schreef:

  ik lees mee , heb er nu al zin in

 3. Xamantha schreef:

  Natuurlijk lees ik mee, leuk!
  Nu al leuk om te lezen over je voorbereidingen, behoorlijk grondig. Dat je al iets over de strekking van het verhaal kunt vertellen zegt al veel.
  Op naar november, we gaan er een heerlijke schrijfmaand van maken!

  1. Marion schreef:

   De vorige keer heb ik eigenlijk helemaal geen voorbereidingen getroffen. Een titel, een vage verhaallijn en na een dag of twee liep ik al vast. Dat laat ik me nu niet gebeuren, dus ik ga iets serieuzer aan de bak. Heb er ook echt veel zin in.

   Wanneer schrijf jij? Nachtwerk? Voor mij zal het in de ochtend en de late avond worden denk ik.

 4. Rob Alberts schreef:

  Ik ben benieuwd. Natuurlijk wil ik meelezen.

  Vrolijke en nieuwsgierige groet,

 5. Deborah Hamar schreef:

  Aah super leuk en ook wat een lef om dit ook direct op je blog neer te pennen. Ik wens je succes met deze uitdaging en die titel? Die komt wel als het af is 🙂

  1. Marion schreef:

   Ja, dat vind ik ook. Die titel groeit wel aan het verhaal vast een keer!

   1. Deborah Hamar schreef:

    Ik heb dat vaak met blogjes. De titel verander ik naarmate mijn blog vordert haha.

 6. Lot schreef:

  Ja leuk wil ook graag meelezen

 7. Saar schreef:

  Oeh, wat ben je al ver met je voorbereidingen zeg. Ik heb nog geen idee hoe het plot zal zijn. Of welke personages er zullen zijn.
  Ik ga het einde bedenken en daar naartoe schrijven denk ik.
  Veel succes alvast 🙂

 8. Marry schreef:

  Ik lees je blog nog maar sinds kort en reageer nu voor het eerst. Ik ga zeker meelezen.
  Enne… ik vind je een hartstikke tof mens.

  1. Marion schreef:

   Wat lief! Dank je wel!

 9. chucky1012 schreef:

  Zo leuken ben er zeker benieuwd naar… 👌👏👏👏

  Good luck Xoxo

 10. tanpanama007 schreef:

  Succes! Ik lees graag mee.

 11. mariellemarielle schreef:

  JA! Ik lees mee! Heb helaas nu geen tijd/energie voor een boek dus dan is dit leuk en met jouw schrijfstijl…daar kan ik me nu al op verheugen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.