Herfst Equinox 2018 03:54 uur

Een equinox is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. De dag en nacht zijn op dat moment precies even lang. De herfst equinox was hier, op het noordelijk halfrond, vanochtend om 3:54 uur. Vanaf nu zijn de nachten weer langer dan de dagen. Of eigenlijk moet ik zeggen; het is langer donker dan licht. Dag en nacht is iets wat wij tegenwoordig zelf bepalen doordat we elektriciteit en kunstmatig licht hebben. 

Oogsten
Herfst is een tijd van oogsten. Ook dat hoeven we tegenwoordig niet meer letterlijk te nemen, want de winkels hier worden 7 dagen per week, 365 dagen per jaar, bevoorraadt. Toch is dit een hele fijne tijd om eens na te genieten van de zomer (uitzondering daar gelaten…) en je voor te bereiden op de koudere en meer donkere tijden die komen gaan.

Kies
Omdat wij niet meer hoeven te overleven in de winter, kunnen we eigenlijk kiezen waar we ons mee bezig willen gaan houden de komende maanden. Vroeger was echt niet alles beter, dus geniet ervan dat je die keuze hebt. Kijk terug op een fijne warme zomer. Sta stil bij de overgang van licht naar donker. Niet iedereen houdt van de donkere dagen, maar er zijn vast dingen die je wél fijn vindt. Het aansteken van kaarsen. Het wandelen in de bossen. Genieten van de natuur. Samenzijn met familie. Het vieren van kerst of het uitkijken naar het begin van een nieuw jaar. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.

Rituelen
Herfst is ook een tijd van naar binnen keren. Afscheid nemen. Loslaten. In welke vorm dan ook. Afscheid nemen en loslaten kan in veel verschillende vormen en er komen veel verschillende emoties bij kijken. Afscheid nemen kan zowel verdrietig als vreugdevol zijn. Het kan betekenen dat er iets wegvalt, maar er kan ook ruimte vrij komen. Vaak is het een combinatie van beide. Beide mogen er zijn. Beide zijn even belangrijk. Rituelen bij afscheid nemen en/of loslaten is wat veel mensen helpt en ondersteunt. Hier een aantal voorbeelden van zeer eenvoudige rituelen die je kunnen helpen bij het afscheid nemen en/of loslaten.

 • Wandelen. Er is niets zo helend en verhelderend als een wandeling in de natuur als de bladeren in volle kleur zijn. Ga bij voorkeur alleen. Moet je afscheid nemen van iets, neem dan symbolisch iets mee tijdens je wandeling en laat dit achter in het bos voordat je omkeert en weer naar huis gaat.
 • Een kaars branden. Waarschijnlijk de meest eenvoudige manier van afscheid nemen en loslaten. Je kan een kaars thuis branden, maar ook bijvoorbeeld in een kerk. Je kan dan datgene wat je los moet laten in goede zorg achterlaten in de kerk. Het is daar veilig. Er wordt voor gezorgd. Ik doe dit zelf vaak. Ik ga naar de kapel hier en brand een kaarsje. Ik vond het eerst raar om naar een kerk te gaan, aangezien ik niet (meer) gelovig ben op die manier, maar ik ben blij dat ik de stap destijds genomen heb. Het is heel erg fijn en rustgevend.
 • Schrijven. Voor mij en velen anderen dé manier om iets los te laten. Ik koop vaak per seizoen een nieuw dagboek. Ik kocht voorheen de seizoensdagboeken van Modron, maar die vind ik iets te prijzig geworden. Dit seizoen ben ik van plan om meer te gaan bloggen, dus een papieren dagboek is niet echt nodig.
 • Dankbaarheid. Dankbaarheid betuigen voor hetgeen je nu los kan/mag/moet laten is voor mij het meest waardevol van alles. Vaak doe ik dit in combinatie met het branden van een kaars. Het werkt voor mij heel helend.

Afscheid nemen
Als eerste denken we vaak aan het afscheid nemen van een overledene. Een laatste blik in de kist. Het voelt altijd zo definitief. Meestal blijkt dat achteraf helemaal niet zo te zijn. De persoon blijft niet achter in die kist. Ze blijven in je gedachten. Je blijft ze tegenkomen in het leven. Soms op de gekste momenten. Herinneringen. Gevoelens. Belevingen. Afscheid nemen is een momentopname. Soms is het nodig. Soms ook niet.

Loslaten
Iets loslaten is alleen zinvol als het je hindert of belemmert. Daarnaast is het ook erg belangrijk om te bepalen of je iets wel los kunt laten. Mijn ziektes belemmeren mij enorm, maar loslaten kan niet. Wat ik wel kan loslaten is het idee dat ik met mijn ziektes nog steeds evenveel moet presteren en kunnen als mensen die niet ziek zijn. Loslaten kan enorm bevrijdend zijn. Je moet er echter wel aan toe zijn. Als je iets gedwongen loslaat, omdat anderen vinden dat dat moet of dat het zo hoort, dan ga je dat onherroepelijk later weer tegenkomen. Luister dus vooral heel goed naar jezelf.

Herdenken
Onthoud dat loslaten of afscheid nemen nooit en te nimmer moet. Voor sommige mensen voelt het namelijk helemaal niet goed. Die hebben het idee dat ze iets de rug toekeren als ze iets of iemand loslaten of er afscheid van nemen. Afscheid nemen. Loslaten. Het zijn maar termen. Vind je het geen fijne termen, maar wil je toch iets soortgekijks doen deze herfst? Kies dan je eigen term. Herdenk bijvoorbeeld. Haal herinneringen op. Alleen of samen met iemand anders. Ga terug naar een plaats waar de herinneringen sterk zijn. Denk terug, wees dankbaar en houd vooral alles wat je bij je wilt houden lekker dichtbij je.

Fijne zondag! ♥

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Loena schreef:

  Heerlijk blogje! Helmaal mee eens en wat een heerlijk seizoen ❤ #itsbeginningtolookalotlikechristmas

  1. Marion schreef:

   Ja, echt zalig. By far mijn meest favoriete seizoen. Ik hou van de regen, de grijze lucht, de bladeren die verkleuren en uiteindelijk vallen. Vervolgens heeft de winter met zijn ijskoude dagen en strak heldere luchten ook weer zijn mooie kanten, maar eerst de herfst! Genieten! ♥

   1. Loena schreef:

    Ik ben echt dol op de herfst, regen, grijs, lekker knus binnen, lezen met een dekentje op de bank. De winter vind ik dan weer vaak vies, sneeuw is mooi de eerste paar uur maar nadat het een vieze bruine blubber is geworden ben ik niet zo blij meer. Maar de herfst, ja het is toch mijn favoriet seizoen en hier kijk ik echt naar uit het hele jaar.

 2. Heel erg mooi geschreven! ❤
  Een fijne zondag Marion.

 3. chucky1012 schreef:

  Mooi geschreven post!
  Als het droog is in de hefst wandel ik graag buiten.
  De kastanjes vallen hier van de bomen.
  Prachtige kleuren hebben de bomen en bladeren.
  Kaarzen steek ik heel graag aan.
  Kijk al uit naar de meest mooiste maand van het jaar.

  Een fijne dag Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dank je. Ja, kaarsen zijn fijn. Ik moet weer even een voorraadje in gaan slaan binnenkort 😊

 4. mariellemarielle schreef:

  Wat een mooie blog en wat een waarheden, maar ook wat lastig om toe te passen soms!
  Bedankt!

 5. Saar schreef:

  Wat je niet kan loslaten, moet je accepteren. Dat is wel van toepassing op jou… Maar het is niet makkelijk.
  Overigens ben ik echt een seizoensmens. Ik kan genieten van een seizoen en als het bijna op z’n einde loopt, ben ik het wel zat en wil ik het volgende seizoen. En laat die nu eens altijd net op tijd komen 😉
  Ik ben wel klaar voor de herfst!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.