Leren over gelijkheid en rechtvaardigheid

Ik struggle ergens mee. In het kader van links en rechts. Vluchtelingen. Kinderpardon. Racisme. Ik heb zo vaak gehoord: “Als je niets doet, ben je onderdeel van het probleem.” En dus roeptoeter ik mij een weg door Twitter. Ik moet tenslotte iets doen. Wil geen onderdeel zijn van het probleem. Eén ding is me echter heel duidelijk geworden; het werkt niet. Niet hier op Twitter. Het enige wat hier op Twitter gebeurt is elkaar proberen de loef af te steken We zijn soms niet eens meer bezig met het onderwerp waar het om gaat. We willen gelijk hebben. Ons gelijk halen. Het onderwerp, de vluchtelingen, het racisme of het kinderpardon, zijn regelmatig bijzaak geworden. Dat laatste geldt overigens niet voor iedereen. Ik heb het hier over de roeptoetergroep, including myself. Het werkt niet. Sterker nog, het werkt averechts. De kloof tussen links en rechts wordt groter. Aan beide kanten groeit het extremisme en daar schiet echt helemaal niemand iets mee op. Maar, ik wil mijn mond niet houden, want ik wil geen onderdeel zijn van het probleem. Op Twitter je mond houden is echter soms het slimste wat je kunt doen.

Vandaag heb ik verder nagedacht hierover. Ik wil mijn mond niet houden. Racisme is bij de wet verboden, maar er wordt zelden tegen opgetreden. Voetbalwedstrijden worden even stil gelegd, maar zelden deelt men een straf uit. Op straat als we getuige zijn van racisme, kijken we verontwaardigd, maar wie trekt zijn mond open? Bijna niemand. We zijn onderdeel van het probleem. Dat wil niet zeggen dat we zelf racistisch zijn, maar we treden er ook niet tegen op. De vraag is, is dat niet net zo kwalijk?

Ik vind van wel. Dat wil niet zeggen dat ik daarmee mensen die niets doen veroordeel. Iedereen beslist dat voor zichzelf. Ik kan alleen niet met mijzelf door één deur als ik niets doe. Daarom heb ik mij aangemeld op Patreon bij Omkari Williams om meer te leren over hoe ik mijzelf in kan zetten voor dit enorm gevoelige onderwerp. Hieronder zie je een kort filmpje van anderhalve minuut waarin Omkari uitlegt wie ze is en wat ze precies doet.

Ze verwoord mijn vraag exact in dit filmpje bij 0:52.

Ik hoop veel van Omkari te leren. Jullie gaan absoluut meer over deze onderwerpen lezen op mijn blog.

Fijne avond.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jenn schreef:

    Wat een mooi idee! Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat patreon-gebeuren werkt, maar ik ga eens kijken!

  2. mariellemarielle schreef:

    Bijzonder filmpje, mooi wat ze doet! Moeilijk ondewerp!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.