Producten en diensten prijzen

Met het maken van de spulletjes voor de actieweek voor Kerst Is Van Iedereen komt ook de vraag naar boven wat ik wil vragen voor mijn producten. In dit geval gaat de opbrengst naar een goed doel, maar eigenlijk is het gewoon prima om direct de prijzen te hanteren die ik er zelf ook voor zou vragen. Dat is best moeilijk, want zodra je een prijs bepaalt voor producten die je zelf maakt of diensten die je levert, hang je daarmee ook een soort van waarde aan jezelf.

Als je je producten of diensten een prijs gaat geven, dan is het belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Hoe voelt het als je een bepaald bedrag ergens aan hangt? Je kan meteen blij zijn en een tevreden gevoel hebben, maar het kan ook schaamte of een schuldgevoel oproepen. Daarom is het best belangrijk om hier eens goed over na te denken, zeker als er negatieve gevoelens opborrelen. Waar komen die vandaan? Waarom voel je die?

Het is heel erg makkelijk om de daadwerkelijke kosten van een product wat je maakt te berekenen. That’s the easy part. Wat daarna komt is veel lastiger. Je moet een prijskaartje hangen aan je tijd en energie die jij erin gestoken hebt en dat is tegenwoordig iets waar mensen liever niet meer voor willen betalen. Men wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, maar dan hebben ze pech. Jij bent meer waard dan een dubbeltje.

Gisteren luisterde ik naar een podcast over dit onderwerp en daarin werd gezegd dat de tijd van ieder mens evenveel waard is. Of je nu putjesschepper of plastisch chirurg bent, de tijd van ieder mens is evenveel waard. Dit zette alles even volledig in een ander perspectief voor mij. Zo had ik er nog nooit over nagedacht! Het product of de dienst zelf is verschillend van waarde, maar het maakt niet uit wie het maakt of uitvoert. Ieder mens is evenveel waard. Letterlijk én figuurlijk.

Op dit moment hoef ik nog niet na te denken over mijn uurloon. Ik krijg namelijk een WIA uitkering en mag dus geen uurloon vragen. Dat krijg ik feitelijk al. Maar zou dat niet het geval zijn, dan moet je een bedrag gaan bepalen wat je jezelf zou willen betalen. Dit moet je gaan doorrekenen in de prijs die je voor je producten en diensten gaat vragen. Het is belangrijk om bij dit bedrag jezelf ook te waarderen. Als je het bedrag bepaalt hebt moet je daar een goed gevoel bij hebben. Er komt ook een stukje zelfrespect bij kijken. Daarnaast moet je kijken naar de praktische kant; je moet ervan kunnen rondkomen. Je kan daarvoor kijken naar wat je bijvoorbeeld verdiende toen je nog in loondienst was, maar hou er wel rekening mee dat je als je in loondienst werkt je geen extra kosten maakt die je thuis wel maakt. Internet, je computer, kantoorartikelen, gas, water, licht, et cetera. Daarnaast heb je in loondienst recht op vakantie- en ziektegeld, iets wat je niet krijgt als je voor jezelf bezig bent.

Het begint langzaam aan tot mij door te dringen dat ik mijn gevoel niet hoef uit te schakelen als het op zaken doen aankomt. Het is juist heel goed om je grenzen te trekken. Als mensen blijven zeuren om korting of geen verzendkosten willen betalen, kan dat heel respectloos en pijnlijk aanvoelen. Dit gaat namelijk ten koste van jezelf, zowel op het mentale als financiële vlak. Op het moment dat mensen zich zo gedragen, is het dan ook helemaal oké om nee te verkopen.

Ik heb ontzettend veel geleerd van deze ene podcast en kijk uit naar de workshop die ik vanavond heb. In januari start dan het programma voor startende ondernemers. Er dient zich een hele nieuwe manier van zakendoen aan. Eentje die veel beter bij mij past. Die de klant de mogelijkheid geeft te betalen wat hij kán betalen. Een manier van zaken doen gebaseerd op vertrouwen. Ik kan niet wachten tot het begint. ♥

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Tot nu toe heb ik vooral kadootjes van jou gekregen.

  Deze maand geef je mij de kans om via jou kadootjes aan anderen te geven.

  Maak jij met je prijsvorming dat ik volgend jaar kadootjes aan jou ga geven?

  Vriendelijke groet,

 2. chucky1012 schreef:

  Interessant.
  Men moet zich er heel goed in verdiepen…..

  Xoxo

 3. Xamantha schreef:

  Goed artikel Marion!
  Een prijskaartje aan je uren hangen, poeh. Maar wat verhelderend dat idd de uren van wie dan ook evenveel waard zijn.
  Hopelijk tot vanavond!

  1. Marion schreef:

   Dank je. Moest ook meteen aan jou denken toen ik hoorde van die uren. Je kan de podcast altijd zelf nog even luisteren. Ja, vanavond de workshop. Kwam er alleen niet helemaal uit hoe laat. 18u? 🤔

 4. Geri schreef:

  Ik vind dit zo moeilijk om een prijs te bepalen.

  1. Marion schreef:

   Misschien heb je wat aan haar podcast. X Luister naar #7 Some thoughts on pricing your offerings van DIY Business Magic #np op #SoundCloud

 5. Saar schreef:

  Ik ken het gevoel. Onlangs heb ik ook prijzen hoger gelegd omdat ik vond dat ik meer waard ben. Willen ze het niet betalen? Dan liever niet. Ik ben er uiteindelijk niet afhankelijk van, want ik heb nog een fulltime job waarmee ik alles wat ik nodig heb kan betalen. De rest is puur voor het plezier!

  1. Marion schreef:

   Ik vond het heel verhelderend om te horen. Zij zei: Op het moment dat je resentment (kan even niet op het juist woord in NL komen) dan zit je te laag met je prijs en doe je jezelf tekort. En precies wat jij ook zegt; dan liever niet. Ik leer heel veel hierover op het moment. Dacht in het begin dat alles zo goedkoop mogelijk moest, maar zo werkt het niet. Plus, dan kom je er ook nooit. Dat heb ik ook wel gemerkt 😉

   1. Saar schreef:

    Het levert gewoon niet op dan. De tijd die je erin steekt levert geen resultaat en dat hou je gewoon niet vol. Daarom dus, vragen wat goed voelt voor jou 😉

 6. mariellemarielle schreef:

  Wat een interessant verhaal! Het lijkt me echt heel lastig met zelfgemaakte producten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.