HS: Afvallen

on

Zonder het met iemand te bespreken ben ik laatst in het ziekenhuis bij de dermatoloog geweest. Ik heb dit expres tegen niemand gezegd, want ik ken mezelf, dat maakt de stress alleen maar erger. We hebben opties besproken voor mijn HS. De meeste opties kende ik al. Ik had alleen hulp nodig bij het maken van een keuze. Nu de zomer er weer aankomt zal de HS alleen maar weer erger worden en aangezien ik de hele winter al aan het herstellen ben van de warmte van afgelopen zomer en de HS nog nooit zo erg is geweest als de laatste 10 maanden, moet ik gewoon wat doen.

Opereren
De optie die het meest voor de hand ligt, maar ook het meest ingrijpend is. Dusdanig ingrijpend dat we al snel de conclusie konden trekken dat hier een streep doorheen kan. Ik zou hier jaren mee onder de pannen zijn, omdat zoveel gebieden zijn aangedaan dat het niet zomaar met één operatie te doen is. Daarnaast lost het niets op. Ja, je bent verlost van de plekken die op dat moment blijven ontsteken, maar de HS zit in je systeem en zal dus nieuwe plaatsen op je lichaam gaan zoeken.

Medicatie
Er zijn een aantal nieuwe medicijnen op de markt, maar deze gaan niet goed samen met de medicijnen die ik nu slik. Wat een optie zou zijn is om daar naar te gaan kijken en mijn huidige medicatie af te stemmen op de nieuwe medicatie, maar met mijn angsten en depressie is dat wel een flink risico. Een risico wat ik op dit moment nog niet bereid ben te nemen.

Afvallen
Stoppen met roken heb ik al gedaan. Knellende kleding draag ik niet. Vlees eet ik niet. Ik gebruik bijna geen zuivelproducten. Het enige wat nog overblijft is afvallen. Na een goed gesprek met de arts, die mijn anti-dieet houding zag en ook begreep, hebben we besloten dat al eerste te gaan doen. Ik wéét dat ik ook HS toen ik ondergewicht had, maar het was wel een stuk minder. Ik ben nu op mijn hoogste gewicht ooit, bijna 100 kilo, en iets wat ik niet heb willen zien, en stiekem nog steeds niet wil zien, is de toename van de HS. Mijn HS is nog nooit zo erg geweest als het afgelopen jaar, het jaar waarin ik voor het eerst de 100 kilo aantikte.

Verband
Volgens de patiëntenvereniging en dermatologen is er een duidelijk verband tussen zowel roken als overgewicht bij mensen met HS. Ik neem het mezelf niet kwalijk dat ik het verband tussen mijn overgewicht en de toename van de HS niet heb willen zien. Mijn eetstoornisverleden zat me, met recht, in de weg. De angst om af te vallen is groot. Nee, dat is niet waar. Afvallen is niet het probleem. Het is de angst om weer terug te vallen in oude gewoontes. Toch heb ik de keuze gemaakt te gaan afvallen. De pijn en de beperkingen die de HS me op dit moment oplegt, zijn te groot. Ik lig nu gemiddeld 18 uur per dag op bed. Mijn conditie is abominabel slecht aan het worden en mijn gewicht blijft heel gestaag toenemen. Het is de meest logische keuze om hiermee te beginnen. Mocht dit geen effect hebben, dan kunnen we altijd nog de optie medicatie en/of opereren bekijken.

Anti afvallen
Ik ben ontzettend lang anti-afvallen geweest. Ik voel nu echter wel een enorm verschil. Ik val niet af om dunner te worden, om zekerder te worden van mezelf of er beter uit te zien. Ik ga afvallen om minder pijn te krijgen. Om minder op bed te hoeven liggen. Om meer energie te krijgen. Om een betere kwaliteit van leven te krijgen. Het is een keuze die nog steeds heel veel onzekerheid met zich meebrengt, maar me de afgelopen weken heb ik er heel goed over nagedacht en zoals het nu gaat, gaat het echt niet meer. Dit is geen leven. Ik ben nog maar 41 en hopelijk nog maar op de helft. Ik wil die andere helft niet grotendeels in bed doorbrengen.

Steun
Ik vind het heel erg eng om deze stap te nemen en wat ik al zei, ik heb er lang over nagedacht. Het is geen makkelijke stap met mijn eetstoornis verleden. We hebben overwogen het onder begeleiding van een diëtiste te doen, maar dat is met mijn angst erg lastig. Daarnaast ben ik bang dat mijn bewijsdrang en perfectionisme juist enorm zou aanwakkeren.  We gaan het gewoon proberen. Ik heb zelf alle doemscenario’s al doorgenomen, dus ik hoop dat jullie me die gaan besparen en met zullen steunen in deze. Ik weet wat de risico’s zijn, maar het leven wat ik nu heb is amper nog een leven te noemen.

Gezond gewicht
We gaan niet met BMI’s lopen kloten. We gaan gewoon kijken hoe het gaat. Het idee is van 100 kg naar 80 kg te gaan. Dit zou overigens niet alleen goed zijn voor de HS, waarschijnlijk zou het ook een stuk beter zijn voor mijn hoge bloeddruk, iets waar ik nu ook dagelijks medicijnen voor slik. Kortom, het kan alleen maar voordelen hebben. Lukt het niet of heeft het geen invloed op de HS, dán kijken we weer verder.

Fijne dag allemaal.

Advertenties

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Succes

  Bemoedigende groet,

 2. chucky1012 schreef:

  Heel goed en dapper van jou dat jij wat betreft dit een beslissing hebt geworden.

  Heel veel sterkte en good luck

  Xoxo

 3. Jenn schreef:

  Wat moet dat een moeilijke keus zijn geweest. Sterkte,en veel succes!

 4. xamantha77 schreef:

  Wat een onwijs dappere stap. Mijn steun heb je 💕

 5. Heel veel sterkte en succes hiermee!

 6. Ik help duimen net je!

 7. mariellemarielle schreef:

  Heel veel sterkte in dit proces!!!

 8. Goed van je dat je toch naar de dermatoloog bent geweest.
  Ik wens je heel veel succes met afvallen. Dapper van je dat je dit durft te gaan doen. Blijf wel goed om jezelf denken. Zet hem op! X

 9. mefta001 schreef:

  Heel veel succes, Marion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.