Zaterdag 11 mei 2019

on

Een week geleden ging ik op dieet. Ik veranderde nog niet zo heel erg veel, behalve dat ik mijn dagelijkse tussendoortjes wegliet en simpelweg ietsje minder ging eten. Ik verving een paar boterhammen door crackers. Deed een plakje kaas minder op de krentenbol. Allemaal kleine dingetjes, maar die in totaal op een dag toch al gauw zo’n 200 tot 300 calorieën scheelde. Het resultaat? Na een week ben ik een kilo aangekomen. Om te gieren. En vooral met dat laatste ben ik blij. Ik moest er echt om lachen. Waar ik vroeger al hysterisch kon worden van 100 gram zwaarder zijn dan de dag ervoor, is er nu werkelijk geen restje eetstoornis meer te vinden in mijn brein. Stel dat ik helemaal niets, maar dan ook niets afval, dan was het feit dat ik dát nu weet het al helemaal waard.

Je moet je hele leven op je hoede blijven voor de eetstoornis. Dat is mij altijd verteld en niet alleen dat; zo heb ik het met mijn vele terugvallen ook ervaren. Maar het is zo’n enorm verschil als je helemaal niet wilt afvallen. Van mij hoeft het namelijk niet. Ik doe het wel, maar puur op advies van de dermatoloog. Omdat mijn HS er misschien minder van wordt en het een gunstige invloed op mijn bloeddruk kan hebben. Echter, als het aan mij ligt, blijf ik de rest van mijn leven 100 kilo wegen. Ik voel me eindelijk happy in mijn lichaam, juist met mijn maat 46/48. Ik ben er trots op dat ik zo lang gevochten heb, zoveel ellende heb doorstaan en dat dit lichaam mij nu verder draagt. Ik had nooit durven dromen dat ik met maat 46/48 blijer zou zijn dan met maat 36/38. Dat dat nu wel het geval is, voelt als een fucking overwinning.

Naast dat het een overwinning is, maak ik ook een statement naar de buitenwereld door trots te zijn op mijn lichaam. Het moet afgelopen zijn met het ideaalbeeld. De bladen die vol staan met dunne vrouwen waarin wij dikke vrouwen ons niet herkennen. Alsof wij er niet bij horen of nog erger, niet bestaan. Het is een algemeen geaccepteerde vorm van discriminatie die het liefst door iedereen weggewuifd wordt. Daar doet men mij, en vele andere met mij, ernstig mee te kort en dat is een kwalijke zaak.

Ik dacht trouwens dat ik dat afvallen wel even zou doen. Ik ben er tenslotte altijd goed in geweest. Helaas werkt het deze keer helemaal niet zo. Ik was ook een beetje vergeten dat ik mede aangekomen ben door de antidepressiva. Die kilo’s eraf krijgen gaat wellicht helemaal niet lukken. Ik heb mijn streven om 20 kilo af te vallen dan ook aangepast naar 15 kilo. Ik ga wel wat meer mijn best doen, maar ik ga me niet in allerlei bochten wringen voor een laatste 5 kilo die er waarschijnlijk toch niet af willen. Voor nu ben ik in ieder geval een kilo aangekomen. Een goed begin is het halve werk, zeg maar…

Fijn weekend allemaal!

Advertenties

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Vooral een goede start dat je niets wil forceren. Ik blijf duimen!

  1. Marion schreef:

   Ja, dat vind ik ook. Alles op zijn gemakje. Heb al stress genoeg gehad de afgelopen 40 jaar.

 2. Marion schreef:

  Ik ben onlangs ook begonnen met proberen af te vallen.. ik had exact hetzelfde als jij. Ik werd alleen maar zwaarder. Ik zit nu op een punt waarbij ik in ieder geval niet meer zwaarder word maar echt op gewicht blijf steken. Daar neem ik voor nu dan maar even genoegen mee. Ik ben ook een paar maand geleden opnieuw begonnen met antidepressiva en sinds afgelopen maandag over op een ander soort. Ik denk persoonlijk dat het vrijwel onmogelijk is om af te vallen terwijl je aan de ad zit 😦 heel frustrerend omdat ik geestelijk en lichamelijk gewoon niet de persoon ben die ik wil zijn. Of ik daar nu zelf ik aan kan of wil doen.

  1. Marion schreef:

   Dat lijkt me inderdaad heel erg lastig, dat je het gevoel hebt niet jezelf te zijn of in ieder geval niet de persoon bent die je zou willen zijn. Vind het erg rot voor je dat dat zo voor jou is op dit moment. Ik heb ook geen idee hoe het zal gaan met het afvallen. Ik ga in ieder geval niets forceren. Lukt het niet? Dan lukt het niet en heb ik daar vree mee.

 3. Levenwicht schreef:

  Ik heb alleen maar diep respect voor je. Ik hoop dan ook echt dat het afvallen je werkelijk gaat helpen en dat het nog gaat lukken natuurlijk ook. Ik hoop met je mee dat de HS dan inderdaad terug minder gaat worden. Hou vol x

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het ook. Twijfel er wel aan, omdat ik tijdens mijn anorexia periode ook al HS had, maar het was toen niet zo erg als nu. Dus misschien ben ik te pessimistisch. Aan de andere kant dek ik mezelf een beetje in zodat de teleurstelling straks niet te groot zal zijn. Dank je voor je support! Fijn!

 4. Een kilo erbij, volgens mij zou dat mij ook gebeuren als ik af ga vallen. Haha.
  Mooi om te lezen dat je blij bent met je lichaam zoals het nu is. Qua gewicht dan. En ook mooi om te lezen dat je je eetstoornis echt achter je hebt gelaten.
  Fijn weekend nog!

  1. Marion schreef:

   Kwam erachter dat dat aan de weegschaal lag! Ik ben dus gelukkig toch al bijna 1,5 kilo kwijt. Het is niet voor niks geweest!

 5. mariellemarielle schreef:

  Mooi hoe je er tegenaan kijkt! Stofwisseling kan natuurlijk best wat op zijn gat gaan, is afwachten.
  Denk jij dat je echt nog op je hoede moet zijn voor evt es dingen?
  Voor mijn gevoel is dat echt verleden tijd voor je?

  Succes ermee!

  1. Marion schreef:

   Ik hoef inderdaad niet meer op mijn hoede te zijn. Dat was me eigenlijk na twee dagen al helemaal duidelijk. Dit is zo anders. Ik doe het zelfs met tegenzin. Ik vergeet me vaak te wegen en ik vergeet nog vaker dat ik op dieet ben. Meestal pas als ik net iets doorslik 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.